mulu_1357419287.jpg_640x425

Utazás Plutóniába - egy, ha jól emlékszem, szovjet sci-fi címe volt, amelyben a bátor kutatók leereszkedtek egy barlangba, ahonnan egy csodálatos, addig ismeretlen világ nyílt meg előttük a Föld belsejében dínókkal, mindenféle őskori szörnyekkel, és ha jól emlékszem, tán még gonosz kapitalisták is voltak ott. Gyermekkorom egyik lebilincselő olvasmánya volt. Akárcsak az a másik - csehszlovák  - tudományos-fantasztikus könyv, amelyben cseh és izlandi kutatók ereszkednek le Izlandon egy barlangba, ahol természetesen őskori szörnyekkel küzdenek, de azért előkerülnek itt-ott rosszindulatú amerikai katonák is. Sok barlangban jártam életemben, de ehhez a Plutónia élményhez legközelebb a Gunung Mulu Nemzeti Park barlangjai álltak.

Persze odáig még el is kell jutni, és ez nem egyszerű. Muluba csak repülni lehet, kisgéppel a dzsungel felett. Az ablakból lelátni az alattunk elterülő zöld lombszőnyegre, és benne a pop-art mintákat futó barna folyókra. A kis reptér elegáns, egyszersmind nagyon maláj - tiszta, nett -, és hagyományos mintára épült. Onnan pedig már minden megy magától. Éjszakai séta a dzsungelben - természetesen mesterségesen felállított facölöpökre épített utakon, hajnali séta az őserdő felett egy függőhídon, majd egy kis hajózás a fentről látott folyón (amiről kiderül, hogy alig fél méter mély, az is csak mélyebb szakaszokon, mert van úgy, hogy át kell lökdösni a csónakot a köveken), aztán maga a barlang - Plutónia. Az európai, sőt, akár a hazai barlangok is gazdagabbak cseppkövekben, díszesebbek, színpompásabbak. De meg sem közelítik a mului barlangok méreteit.  Ott igazi földalatti országban, új kontinesen érezzük magunkat, és szinte várjuk a dínók megjelenését. (Helyettük sok millió denevért kapunk. ) Ennél talán már csak azok a nemrég felfedezett vietnami barlangok lehetnek érdekesebbek, amelyeknek egy része beszakadt, és a félig fedett részen kis őserdők nőttek, saját mikroklímát alakítottak ki - valódi felhőkkel - azok lehetnek az igazi, föld alatti új világok.

 

Ha tetszett a bejegyzés kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr25000392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása