ghana8_1358020112.jpg_640x480

Senki nem tudja, mikor épült, azt sem, ki építtette. A szakértők hosszú cikkekben vitáznak - a tizennegyediktől a tizenhetedik századig bármikor épülhetett a híres larabangai mecset, Ghána legrégebbi  épülete.  A helyiek több legendát is mesélnek. Az egyik szerint  egy jámbor ember fellőtt az égbe egy nyilat, mondván, ott alszik majd éjszaka, ahol az leesik, és ahol leesett a nyíl, ott csodák csodája, megjelentek a mecset alapjai, amelyek maguktól minden éjjel tovább emelkedtek. Egy másik szerint a falu határában található rejtélyes kő ígérte meg egy másik jámbornak, hogy ha mecsetet építtet, Allah elhozza neki  a hét szent, mekkai Korán egyikét, és láss csodát, el is hozta. Egyben értenek egyet a legendák, az alapító a mecset melletti nagy fa alatt nyugszik.

Egy bizonyos. Larabanga a legdélibb, tisztán muszlim lakosságú vidék. Idáig terjedt el a próféta hitvallása, amit a karavánok hoztak magukkal. Ezek vitték északra az aranyat és a rabszolgákat, ide délre pedig a szaharai sót, az arab világ kincseit. De ennek a világnak vége. A karavánok nincsenek többé, csak egy szegény falu közepén egy szerény, de szép, kis régi mecset, amit rendszeresen újra fehérre kell meszelni, mert egyébként befedi a vörös, afrikai por.

 

Ha tetszett a bejegyzés kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr155014486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása