A világ legnagyobb vallási ünnepének tartott Nagy Kumbh Meláról már megemlékeztünk. A hétfőn kezdődött ünnepen 65 nap alatt 100 millió vallásos hindura számítanak, építettek nekik 159 km utat, kihelyeztek több ezer mobilvécét, felállítottak negyven ideiglenes kórházat, 18 pontonhidat emeltek a Gangeszen, és kirendeltek 12 ezer rendőrt. A Kumbhon India legextrémebb alakjai jelennek meg. (Emlékeztetőül a Kumbh Mela egy hindu vallási ünnep, amellyel arra emlékeznek, hogy v az idők kezdetén a félistenek és démonok harcának idején Visnu a szent ital, a halhatatlanságot hozó amrita egy kupájával felment a mennyekbe, de négy cseppet kilötyögtetett.  Azokon a helyeken, ahol földet értek a cseppek három évente az indusok rituális fürdéssel ünneplik isteneiket. A Nagy Kumbh tizenkét évente Allahabadban van.) És most egy kis válogatás a legfrissebb képekből:

p_00067_1.jpg

Amar Bharti, a szádhu, aki évek óta felemelve tartja a karját, ami már majdnem teljesen elhalt. Szerinte ez egy jámbor cselekedet.

2404_4 (1).jpg

Reeshma, egy kislány Pandzsábból, ő nem zarándok, hanem akrobata, aki minden nap az életét kockáztatja a kötélen, hogy szórakoztassa a nagyérdeműt.

1051_3.jpg

A modern India két arca, előtérben egy bollywoodi celeblány, háttérben pedig nem egy szobor, hanem élő ember, egy nága szádhu, Síva isten szent embere, hamuval bekent testtel. Két éteri mosoly, de mennyire más az üzenetük.


1904_facebukiya-kumbh12345.jpg

Ez pedig az indus Facebook-ozók kedvenc képe az idei Kumbh első napjaiban.

1645_kumbh_6.jpg

Smink a fellépés előtt.

9185_baba-facebook1234567.jpg

És, ha már social media, gondolnánk-e, hogy ez a hosszú szakállú öregúr, Baba Ravindra Nath Saraswati a Facebookon és Twitteren is prédikál.


2710_baba_3.jpg

A szádhuk elméletileg az anyagi világ fölé emelkednek, a legkeményebbek egész életükben még ruhát sem hordanak. De sokan nem tudnak ellenállni a csábításnak, és ellátogatnak a bazárba. Az indiai média pedig keményen lecsap, ha elkapja őket, amint hamis Ray-Ban napszemcsire alkusznak.

9239_radha_madhav_2.jpgA világ legkisebb istenszobrának mondják ezt a Krishna ábrázolást, amit szintén a Kumbh-ra hoztak el. Csak erős nagyítóval lehet látni, valójában egy fél gabonaszemre készült. (Igen, igen, ott a zöld leplek alatt!)  Állítólag Visnu isten hattyú képében hozta a földre. Általában a Nimbark szekta ajmeri templomában őrzik, de most ellátogat a Kumbhra.  Távolról így néz ki:

9238_cover-12345.jpg

8268_bhoku.jpg

Az ülő fehér alak látszatra egy Tyson nevű kutya, segítője (véletlenül sem gazdája) viszont nem van győződve arról, hogy Tyson az előző életében maga is szádhu volt, csak valami rosszat tett, ezért született újjá kutyaként, de ha jó kutya lesz, újra szent ember lehet belőle. Mint egykori és leendő szentet szigorúan vegetáriánus koszton nevelik.

És ne feledjük, a Nagy Kumbh Mela még csak most kezdődött. A java még hátra van!

(A képek legnagyobb része a Daily Bhaskar-ról származik.)

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr245023441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása