A nága szádhuk India, sőt talán a világ egyik legkülönösebb vallási csoportja.  Hinduk, azon belül is Síva isten követői. Miután elkötelezik magukat az istenség mellett elvonulnak a Himalája magas hegyeinek barlangjaiba, ott élnek aszketikus életet.

0100_baba_cover.jpg

Teljes önmegtartóztatásban élnek, alig esznek, isznak, szívják viszont az általuk szentnek tartott marihuánát. A sívó hidegben is meztelenül, vagy szinte meztelenül járnak, bőrüket csak egy vastag hamuréteg fedi, amivel Sívához válnak hasonlatossá. Hajukat megnövesztik, jellegzetes fonatokkal látják el. Síva fegyvereit, háromágú koponyákkal díszített szigonyát, kardját hordják magukkal, és szinte katonai rendekbe szerveződnek. Szinte sosem hagyják el magashegyi remetelakjaikat, a Kumbh Mela idejére azonban elmennek Allahabadba, hogy részt vegyenek a zarándoklaton, megmártózzanak a Gangesz szent vizében, és felvegyék regimentjeikbe az új tagokat. Aki itt be akar kerülni a rendbe, annak előtte önmegtartóztató életet kell élnie, hogy meddig azt a guruja dönti el - ez hat hónaptól akár tizenkét évig terjedhet. Ezt követi egyfajta felvételi elbeszélgetés, majd öt guru egységes döntése kell, hogy beléphessen a rendbe. A végső lépést látjuk most, amikor az újonnan felszentelendő nága szádhuk közösen elindulnak, hogy elvégezzék utolsó szertartásaikat és közösen megmerítkezznek a Gangesz szent vizében, hogy megtisztulva beléphessenek a rendbe. Ezután már maguk is végezhetnek szertartásokat, amelyek közül a legfontosabb a halottak elégetése. (A hinduknál ez helyettesíti a temetést.) 

8730_22.jpg

A szertartás kora reggel kezdődik. 

8565_8.jpg

Hossza várakozás előzi meg. 

8730_32.jpg

Ekkor a jelöltek homlokán már ott a jel. 

8565_6.jpg

Hosszú sorokban várakoznak. 

8731_4.jpg

Majd lemennek a folyóhoz. 

8564_51.jpg

És megmerítkeznek, hogy végleg megszabaduljanak a világi élet minden vágyától. 

8732_7.jpg

És megkapják a rendjükre jellemző jeleket. 

Akit részletesebben is érdekel a világ legnagyobb zarándoklata, az itt olvashat róla, és láthat további képeket. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr895057739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása