Mielőtt elindultunk, sokan figyelmeztettek: Bangkokban, ha 170 cm feletti nőt látunk, az vagy európai turista, vagy férfi. Az igazán furcsa, az, hogy ez kb. igaz is. És ne higgyük, hogy ez csak a szexipar része. Ez valami más - egy távoli kultúra számunkra talán furcsa jellegzetessége. 

Délkelet-Ázsiában a transzneműség népbetegség. Még mielőtt liberális olvasóink elkezdenének kígyót-békát kiáltozni rám, szögezzük le, hogy a transzneműséget, orvosi nevén GID-et (Gender Identity Disorder, avagy más néven Gender Disphoria - nemi identitászavar) az orvosi szakirodalom továbbra is betegségnek tartja.  Leírása szerint az egyén belső nemi identitása (az, aminek tartja magát) nem egyezik külső nemi jellegeivel. Bár az utóbbi időben meglehetősen nagy nyilvánosságot kap - nincs gyerek ma már a fejlett világban, aki ne látott volna legalább egy átoperált nőt valamelyik bulvárműsorban - valójában igen ritka lelki betegségről van szó. Egy holland felmérés szerint minden tizenkétezredik férfi, és minden harmincnégyezredik nő érzi a másik nemhez tartozónak magát.  Ehhez képest a 66 milliós Thaiföld mintegy 33 milliós férfi lakosságából cirka 180-300 ezren lettek ladyboyok.  (Hogy miért nem tudunk ennél pontosabb számot, arról később.) 

A miértre nincs egyértelmű válasz. Lehet, hogy valójában mindenütt ekkora lenne az arány, csak másutt, ahol kevésbé elfogadó a társadalom a transzexuálisokkal szemben, nagyobb a látencia, többen szorítják vissza magukban a hajlamot. Lehet azonban, hogy az eltérő társadalmi, genetikai stb. környezet tesz hajlamosabbá - nem ismeretlen jelenség ez sem. (Ilyen például a koro nevű betegség, amelyben a beteg úgy hiszi, hogy külső nemi szervei (férfiaknál a pénisze, nőknél a mellbimbói) összezsugorodnak, esetleg le is esnek, és ettől folyamatosan szorongása van. Ez a betegség Európában gyakorlatilag ismeretlen, Ázsiában, különösen Délkelet-Ázsiában viszont relatíve gyakori. 1967-ben Szingapúrban, 1976-ban Thaiföldön járványszerűen (!) jelentkezett, több százan hitték azt, hogy hogy valamitől eltűnőben van a nemi szervük. ) 

A Thaiföldön általános buddhizmus kétségtelenül könnyebben esik túl az efféle dolgokon - a transzneműség sem bűn, maximum rossz karma, amin sajnálkozni lehet, de ítéletet mondani felette nem lenne illendő. Más részről az is igaz, az ázsiaiaknál a két nem testfelépítése is közelebb van egymáshoz - a férfiak is általában alacsonyak, vékony csontúak,  kevésbé szőrösek - így könnyebb az átmenetet kialakítani. A hagyományokban is jelen vannak a nőies fiúk-férfiak. 

lb1.jpg

Ezt a képet pl. 1998-ban készítettem Burmában. A kifestett, feldíszített gyerekek kisfiúk, akiket éppen novíciussá avatnak Mandalay egyik központi buddhista szentélyében - mi tagadás, számunkra döbbenetes volt a látvány. 

Az angolra általában ladyboynak fordított thai kathoey szó is korábban inkább a nőies férfiakra vonatkozott, a huszadik században, ahogy a transzneműség nagyobb lehetőségeket kapott (műtétek, hormonkezelések stb.) kezdték alapvetően a transzexuálisokra alkalmazni. (De használják körülírásként a "másik fajta nő" illetve a "harmadik nem" kifejezéseket is.) 

Jelenlegi utunkon az első találkozásunk a harmadik nemmel azonnal megérkezésünk után történt. Ahogy kiszálltam a taxiból és beléptem a szállodába, egy kedves recepciós lány fogadott. Vagy inkább "lány". Női mivoltára utalt a vörös rúzs, a rózsaszín hajcsat, és a domborodó mellek a póló alatt - egyébként alkatra, arcra sokkal inkább látszott fiúnak. A viselkedése viszont egyértelműen - néha már kicsit túlzottan, karikatúraszerűen is - nőies volt. Nevetgélt, néha pedig igencsak lányos hisztiket nyomott le azon, hogy hogyan nem dolgoznak a kollégái. 

Ő, akárcsak a thai kathoey-ok (ladyboyok, transzexuálisok) túlnyomó többsége rendes "polgári" foglalkozást űz. (Bármilyen kalandos és erotikusan romlott dolog lenne, nem a szexipar foglalkoztatja a legtöbbüket.) Ott vannak mindenütt, a boltokban, a bankok pénztárainál, sőt, a gyárakban is - hisz a thai ipar sok munkásnőt alkalmaz. De össze lehet futni velük akár egy étteremben is - és ha szépen kéred, kaphatsz egy csábos mosolyt. 

lb4.jpg

Az utcákon bárhol szembejöhetnek, sokszor csak Donald-kacsa szerű hangjukról ismerni fel őket. És, ha turistáskodnak, ugyanúgy szeretnek pózolni, mint a "genetikus lányok". 

lb2.jpg

lb3.jpg

A múlt év híre volt, hogy egy thai légitársaság, a PC Airlines kizárólag ladyboyokat alkalmazott utaskísérőként. Állítólag eredetileg genetikus lányokat akartak, de annyi jó jelentkezés futott be transzexuálisoktól, hogy meggondolták magukat.

article-1355555-0D198C49000005DC-935_634x408.jpg

article-2074442-0F2EEB9400000578-461_634x455.jpg

article-2074442-0F2EE74300000578-77_634x417.jpg

A cég azóta csődbe ment - bár valószínűleg nem az utaskísérők nemi identitása miatt.

Szintén bejárták a világot azok a képek, amelyek egy bangkoki egyetemen készültek, ahol külön kurzusok indultak ladyboyok számára.

university_for_ladyboys_640_04.jpg

university_for_ladyboys_640_13.jpg

Az újságok egymás mellett hozzák a "rendes" és a ladyboy szépségversenyek híreit, és vannak igazi hírességek is. A Venus Flytrap néhány évvel ezelőtt futott be - a lánycsapat tagjai mind transzexuálisok. 

Náluk is nagyobbat szólt -a szó szoros értelmében - Bell Nuntrita, aki egészen különleges produkciójával nem csak a Thailand's got talent tehetségkutató zsűrijét és nézőit nyűgözte le, hanem helyből több milliós rajongótábort szerzett magának az interneten. (Ne ugorjátok át a videót, érdemes megnézni!!!!)

Sőt, olyan kimondottan férfias sportágban, mint a thaibox, az egyik igazi híresség egy ladyboy - Nong Tum. Életéről Beautiful boxer címmel film is készült. 

Nongthoomfairtex.jpg

És - kár is tagadni - a ladyboyok a bangkoki szexiparban is jelen vannak. A már emlegetett Nana Entertainment Plazában vannak olyan műintézmények, amelyek kizárólag őket alkalmazzák. A honlapjukon találtam ezt a bájos csoportképet - ott fényképezni ugyanis szigorúan tilos. 

guess3.jpg

De még mielőtt azt hinnénk, hogy Thaiföld maga a Mennyország a szexuális kisebbségek számára, tegyük hozzá, hogy a társadalmi elfogadottság nem feltétlenül jelenik meg állami szinten. Egy ideig kimondottan tiltották, hogy kathoey-ok pedagógusképző intézményekbe felvételt nyerjenek, és arra is volt példa, hogy a   kupagyőztes férfi röplapbacsapat (neve egyébként a sokatmondó Iron Ladies volt) kathoey tagjait a kormányzat nem engedte külföldre a nemzeti válogatottal, úgymond, hogy ne rontsák Thaiföld jó hírét. Ami pedig a legfurcsább, hogy a nemváltás csak fizikailag lehetséges - jogilag nem. A fent látható összes hölgy személyiében a nem rovatban az szerepel - férfi. (Pedig pl. Indiában már hivatalosan is a "harmadik nem" tagjai a helyi eunochok.) Éppen ezért nincsenek pontos adatok sem a számukról -a statisztikákban nem szerepelnek. 

Bár a legtöbben valóban Thaiföldön élnek, de lassan a környező országokban is egyre elfogadottabbak lettek a ladyboyok. Laoszban már az útikönyvek is beszámolnak egy kizárólag általuk működtetett pékségről - állítólag az a legjobb a fővárosban. Őt pedig Kambodzsában, Siem Reapban kaptuk lencsevégre. "Dolgozó lány" volt 20 dollárért bárki hazavihette volna.  (A fotó ingyen volt.)

lb5.jpg

És azoknak, akik még ezután is azt hinnék, hogy szél ellen egy kilométerről félhomályban is kiszúrnák, hogy ki a született nő, és ki nem azoknak íme egy tesztfeladat

Itt pedig nem csak egy kvízt kaptok, hanem tippeket is, hogyan lehet mégis kilőni a nem egészen valódi lányokat. Nem árulok el titkot, hogy a sajátos hang, a túl sok make up, és néha nem igazán (esetleg a túlzottan is) lányos viselkedés mellett az egyik alapvető a magasság. A thai lányok általában 150 cm körül vannak, ha jelentősen magasabb egy nő, akkor érdemes gyanakodni. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr315281611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2013.05.07. 02:33:07

Szórakoztató Valláskritika oldal megosztotta
7.522 ember kedveli · 1.730 ember beszél erről www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika

rágógumó 2013.05.07. 07:18:31

"Gender Identity Disorder, avagy más néven Gender Disphoria - nemi identitászavar) az orvosi szakirodalom továbbra is betegségnek tartja."

Tovább kellett volna olvasnod a Wikipédiát, mondjuk az "International classification" részig. Hajrá!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.07. 09:27:55

Hogy vannak ilyenek azt elfogadom, de, hogy miért keresi valaki direkt ezt a társaságot azt már nem tudom felfogni.

Nem tudja eldönteni a kedves kliens, hogy most nőt akar vagy férfit?

Terézágyú 2013.05.07. 09:45:02

@doggfather:
Sokan elfogadják, de nem tudják megérteni, hogy miért foglalkozol direkt vámpíros képregényekkel...

Pumpui 2013.05.07. 11:10:56

@doggfather: Nekem pl. bejönnek ők is meg a lányok is. És ennyi. :-)

mirx 2013.05.07. 11:34:22

Azon gondolkodom, hogy egyáltalán a jogban mi szükség van a nemek megkülönböztetésére. Azon kívül, hogy az uszoda öltözőjében meg a szülészeten ki lehessen írni, hogy mittomén férfiak nem mehetnek be.

ergerberger 2013.05.07. 11:56:47

A pöcsöslányokat kúrnám!

daito 2013.05.07. 12:57:32

Thaiföldön - vagyis inkább a "régióban" állítólag azért gyakoribb és elfogadottabb, mert náluk régen az volt a szokás, hogy a lánynak, legkisebb lánynak kötelessége az idős(ödő) szülőkről gondoskodni.
Ha ilyen nem volt, akkor jött az a módszer, hogy a legkisebb fiú kapta ezt a szerepet, szőröstül bőröstül. Ergo náluk már párszáz éve is elfogadott volt, ha férfi nőként rohangált. Nem tudom, mi igaz ebből, valaki úgy mesélte ezt.

Celtic 2013.05.07. 19:45:26

Hatigen, a tesztek tenyleg nehezsegi sorrentben vannak :(
Elson 8 pont, masodikon 6, harmadikon 4, de az utolson 10 pontot ertem el :)
süti beállítások módosítása