A magyar közbeszéd talán legelemibb közhelye, hogy ami itthon terem, az a művelt nyugat hasonló dolgához képest csakis gagyi lehet. Ennek ellenhatása az a szubkultúra, amelyik szerint minden pusztán attól a jellegzetességétől, hogy MAGYAR, tökéletes, és itt még a levegő is más. Jelen posztunkban egy olyan helyet mutatnánk be, ami tapasztalati alapon jobb, mint a hasonló kategóriás nyugati, pedig hazánknak a lesajnált keleti részén van. Célpont, a Tisza-tó.

A Tisza-tó fura egy jószág. 1973-ban a Kiskörei Erőmű építésével született meg, és teljesen csak a 90-es évek elején töltődött fel. Vagyis éppen negyven éves, ami természeti jelenségeknél még a csecsemőkor elejének is alig számít. De ez egyáltalán nem látszik rajta.  Olyan "ősi" sőt "vad" vízivilága van, hogy azt bármely természetes tó megirigyelhetné. Ráadásul az ország második legnagyobb tava, nagyvárosok közelségében, mégis, mintha sok száz kilométerre lenne mindentől, annyira elfeledett - ha jól emlékszem, a Magyar Turizmus Rt. múlt évi felmérésére a belföldi utazást tervezők 80%-a választaná a Balatont, és mindössze 2%-a a Tisza-tavat. 

Mi szembe mentünk a trenddel, egy napra célba vettük Poroszlót. Budapesttől (Füzesabonyig autópályán) jó másfél óra, vagyis érdemes úgy is elindulni, ha aznap estére haza kell érni. (Miskolcról, Debrecenből, Egerből még közelebb van. ) A kocsi hátuljába be az úszó- és homokozófelszerelés, jeges üdítő, és házi készítésű pizza. Aztán mehetünk. 

Az első célterület az Ökocentrum.

tt1.jpg

(Jó tudni, van olyan parkoló, amelyikből egyszerre közelíthető meg kb. egy perc alatt az Ökocentrum és a szabadstrand - 500 ft egy napra, ami a többi kiadáshoz képest jelentéktelen.) Az árak kicsit azért sokkolóak - két felnőtt és három kiskorú majd 12 ezer forint. Ha úgy akarom, 40 euró - néhány hete Franciaországban nem volt olyan nevezetesség, amiért ennyit kellett volna fizetnünk, ott ráadásul általában a gyermekek 14-17 éves korukig ingyen mennek be  a látványosságokhoz, itt a két évesért is fizettünk. 

Ezért a pénzért viszont - ez kétségtelen - jó fél, vagy akár egész napra is elég programot kínálnak. Az egyik csúcspont a vízisétány. Tulajdonképpen egy pallókra épített tanösvény, ami a mocsaras, vízinövényekkel benőtt területen vezet keresztül. 

A látvány kísértetiesen emlékeztetett egy másik helyre, ahol alig néhány hete jártunk - a dél-franciaországi Camargue-ra. Persze tudom én, ha ökológus, biológus vagy egyéb szakember lennék, akkor meg tudnám magyarázni, hogy miért nincs köze a kettőnek egymáshoz (mert az egyik sós, a másik édesvíz, az egyik természetes úton jött létre, a másik meg nagyon nem, de e helyett inkább nézzék a képeket. Melyik sorozat honnan van?

A

tt2.jpg

tt3.jpg

tt4.jpg

tt5.jpg

B

tt6.jpg

tt7.jpg

tt8.jpg

tt9.jpg

A poszt végén ezt is eláruljuk. 

Az összehasonlítás így adja magát. (Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy - akárcsak a Tisza-tó, a Camargue is nagy terület, sőt még nagyobb is, és itt most a Marais de Viguerat-ról lesz szó, azért arról, mert az talán a leglátogathatóbb része, hiszen alig néhány kilométerre esik Arles-tól. )

Nos, az kétségtelenül jó ötlet Poroszlón, hogy a tanösvényt csak hajóval lehet megközelíteni. Valószínűleg lehetett volna még húsz méternyi cölöphidat építeni, de így élményszerűbb, kalandosabb a dolog, hogy van benne kétszer öt percnyi motorcsónakázás. 

tt10.jpg

Az ösvény kiépítése is hasonló. Faácsolat, kilátókkal, madárlesekkel. (Bár a déli verőn nem is reméltük, de még madarakat is lehetett látni. )

tt11.jpg

A Tisza-tavon néhány helyen kedves fiatal lányok magyaráznak a tóról, az ott élő állatokról (ha van kedvük). Számomra a legérdekesebb a sulyom volt - a növény, ami nagyobb részt beborítja a vizet. 

tt12.jpg

Megtudtuk, hogy védett, mert ma már csak itt él összefüggő nagy területen Európában, és hogy termése ehető, és hogy éppen mostanában lehet betakarítani, régebben a Tisza vidékén ették is, nyersen a dióra, sütve a gesztenyére emlékeztet. Lehet belőle mártást, köretet csinálni. (No, vártam is az Ökocentrum éttermében a sulymos specialitásokat, ehelyett a közeli hiperből beszerzett harmadosztályú mélyfagyasztott sültkrumplit meg vagdalthúst osztották aranyáron.)

A séta a nádasban kimondottan szép, számos érdekes pont is van. (Az élvezeti értékből nyilván levont valamennyit a tikkasztó meleg, de hát ez van. ) Ami viszont egyértelműen a franciák előnye, és hiányzik a Tisza-tóról, az az, ami az ösvényt, tanösvénnyé tudja tenni. 

Ott számtalan játékos helyszín van - "zongora", amit lenyomva megismerhetik a gyerekek az ott élő állatok hangját, távcső,amivel a nádasban elrejtett állatokat kereshetik, sőt még két üvegmosó-szerűség is, amin kipróbálhatják, milyen az, amikor nagyon sok szúnyog csíp meg egyszerre. A nagyobbaknak meg vannak az ökoszisztémát modellező játékok vagy éppen a napenergia-hasznosítást bemutató szerkezet (tegyük hozzá ez nem működött).

 tt13.jpg

tt14.jpg

Külön élmény a nádlabirintus (ott), amiben tényleg el is lehet tévedni (na, nem nagyon) - Poroszlón is épül egy növénylabirintus, számomra telejsen érthetetlen módon nem a nádasban, hanem kint a szárazföldön bokrokból.

Nem állítom, hogy enélkül mit sem ér a séta - mert nagyon is jó. De ezek az apró, és nem feltétlenül drága dolgok a családok számára sokkal élményszerűbbé tehetik a tanösvényeket. (A szülőnek is jó, ha gyermeke élvezettel játszik, és nem azon nyafog, hogy mikor kap már kólát.) 

Eddig ugye - enyhén - a franciák felé dőlne a játszma. Az pedig még inkább a javukra szól, hogy ott a gyermekeknek, fiataloknak szóló tanösvények látogatása ingyenes (vessük össze ezt azzal, hogy nálunk még a három év alatti gyermek is fizet). Igaz, ha ott valami többre vágyik az ember - kocsival, hajóval, akármivel vigyék ki a természetbe, vagy a gyerek kapjon kis gyakorlófüzetet is a tanösvényhez - azért már fizetni kell. Néha nem is keveset. Egy-egy túra 10-15 euró. (A Tisza-tavon GPS-es csónaktúrák vannak, nem próbáltuk ki, de jó ötletnek tűnik, sőt kimondottan bulis dolog, különösen azoknak, akik egy teljes hétvégére érkeznek. 3000 Ft körüli a csónakbérlés óránként, plusz kaució szükséges. ) 

Hátra van viszont még ekkor a látogatóközpont - amit egy éve adtak át, 2,2 milliárdos beruházással, sok volt benne az Eu-s pénz is, mint mindenben, ami manapság Magyarországon épül. 

Ez már egyértelműen megfordítja az eredményt! A látogatóközpont ugyanis tényleg világszínvonalú. A föld alatti akváriumban - 750 ezer m3, Európában a legnagyobb édesvízi akvárium - mindenféle, a Tiszában honos halakat láthatunk, tényleg igen látványosan, mondjuk úgy, testközelből.

tt15.jpg

A földszinti terráriumokban csak úgy hemzsegnek a siklók, kígyók, gyíkok, a külső kifutókban pedig simogatható kecskétől aranysakálig meg kormoránig mindenféle állat van.

tt16.jpg

Több órát el lehet tölteni velük lazán, különösen, ha a gyerek lelkesedik a halakért, és nem fél a terráriumban bemutatott siklótól. 

Ma már szinte kötelező tartozék a 3d mozi is. A film pedig tényleg látványos. Ha összehasonlítjuk a Marais de Viguerat látogatóközpontjával, kb. kiütéssel nyer. 

A hely legnagyobb gyengesége az erősen túlárazott, és rém fantáziátlan etető. 400 Ft egy üdítőért ilyen helyen azért szerintem kimondottan sok. 

Kisgyermekes családok számára viszont a legjobb, legötletesebb dolog a külső tutajos játszótér (van egyébként belső játszószoba is, az is kimondottan jó). A gyerekek a tutajozást-kompozást órákig tudják önfeledten évezni, így a szülők békében üldögélhetnek a környező árnyas padokon. 

tt18.jpg

tt19.jpg

Nagyjából az egyetlen dolog, amivel a tutajozástól sikerül elrángatni a gyereket, a stand ígérete. Ez ügyben csak dicsérni lehet a tervezőt - ahogy az elején is említettük, a szabadstrand kb. 1 percre van az Ökocentrum bejáratától. A szabadstrand maga egyébként a vártnál szintén kellemesebb - ezt elsősorban a hatalmas fáknak köszönheti, amik árnyékot adtak a rémisztő hőségben. Van vízibicikli, és étterem - utóbbi semmivel sem fantáziadúsabb, mint az Ökocentrumban, de legalább friss és elég jó helyi halat kínál, elfogadható áron. (Sulyom itt sincs.) 

Összességében, hacsak nem viszünk minden élelmiszert otthonról, beleértve a vizet is, egy öttagú családnak legalább egy húszas, plusz természetesen a benzinköltség, ami a távolságtól függ. (Ha két napra mennek, a költségek fajlagosan kisebbek lesznek.)  Megéri? Szerintem igen. Kellemes hely, jól szórakozik a család, és büszkén mondhatjuk el, hogy Kelet-Magyarországon is tudunk világszínvonalú élményeket adni. Világszínvonalú áron. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

A megfejtés:

A - Camargue

B - Tisza-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr395444683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása