György az egyik leggyakrabban ábrázolt és legkönnyebben felismerhető katolikus szent. A lovon ülő, bátor ifjú ledöfi a földön tekergő sárkányt - azaz a hit erejével a gonoszság démonai is legyőzhetők.  De mi van, ha nem a sárkányt döfi le? Hanem kit?

sztgy2.jpg

Egy klasszikus ábrázolás, ahol a sárkánygyík jelképezi a gonoszságot. (Alaverdi katedrális, 16. sz., Grúzia)

György eredetileg római katona volt, a 250-es években született Kisázsiában (megoszlanak a vélemények, hogy Kappadókiában vagy Nikomédiában). Ami viszont biztos, hogy Diocletianus császár keresztényüldözésének következtében lelte mártírhalálát 303-ban. A legenda szerint a libyai Silena városát szabadította meg a közeli tóban tanyázó sárkánytól, mely szörnyeteg a város szüzeiből szedett adó fejében nem pusztította el a teljes lakosságot.

sztgy3.jpg

Itt jól láthatóan nem sárkány, hanem emberformájú a gonosz. (Tbiliszi, 11.sz. ezüst könyvborító)          

Na jó, de hogyan lesz belőle ember? A válasz egyszerű és direkt. A legyőzött ember maga a Gonosz, Diocletianus császár. Ez a fajta ábrázolásmód egyedül Grúziában elterjedt. A Kaukázusban a térítés kezdetét András apostolhoz kötik hagyományosan, Grúziában a kereszténység államvallássá a 4. században lett Szt. Nino áldozatos munkájának köszönhetően, nemsokkal György vértanúsága után. A bátor harcos olyannyira népszerű volt, hogy hamarosan az ország védőszentje és névadója is lett. Az időbeli közelségből adódik, hogy a pogány császárt tekintették a legfőbb gonosznak, akivé a legendabeli sárkány átlényegült. 

sztgy1.jpg

Nagyon népszerű  (Mestia, Svaneti, Történeti és Néprajzi Múzeum, 9. század  - Grúzia)

Az autonóm grúz egyház természetesen nem április 24-én, hanem novemberben tartja György névünnepét, csakhogy a különállását ezzel is kifejezze. Valószínűsíthető, hogy a népszerű katonaszent ünnepe a korábbi, pogány tavaszköszöntő-, a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódó rituálékat sajátította ki. (Magyarországon ilyenkor hajtották ki az állatokat, ehhez kapcsolódtak a vásártartások, sőt, az adó egy részét is Szent György napra kellett megfizetni.) A mezőgazdasági naptár eseményei és az egyházi ünnep ilyetén  egymásra találása miatt vált a legkiemelkedőbb tavaszi névünneppé.   

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr558659040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása