5 Ahová biztosan nem jutsz el

2013.01.03. 12:49

Számos ismerősöm - na jó, én is - számolgatja, hogy hány országban, függő területen, földdarabon járt. Az igazi, komoly versenyzők között én a 115 országommal labdába sem rúgok. Egy dolog nyugtat, van olyan hely, ahová ők sem fognak eljutni. Mert az a hely nincs is.

Hallottatok-e már Poyais országáról? Valahol az amerikai földrészen terül(ne) el a Fekete-folyón is túl, nagyjából ott, ahol a térképeken Honduras szerepel. 00000020121222_FCM952_0.png

Poyaisról úgy hírlett, hogy hihetetlen gazdag ásványkincslelőhelyei vannak, és egyébként is igen gazdag ország. A hírek az 1820-as évek elején röppentek fel. A kontinensen ekkor sorra alakultak az új, ismeretlen és furcsa nevű országok, Mexikó, Kolumbia, Argentína. Miért éppen Poyais ne lehetne? Ezeknek az országoknak pénz kellett, amit már akkor is a nemzetközi kötvénypiacról fedeztek. És - ez a szokás azóta is dívik - a magasabb kockázatért cserébe magas hozamokat ígértek. Egy mexikói kötvény 6%-ot fialt, míg az akkor legbiztonságosabbnak tartott brit államkötvények ennek alig a felét hozták. A befektetők pedig öntötték a pénzt az új gazdaságokba. Fedezetül persze a helyi adóbevételek szolgáltak volna - és Poyaisról úgy hírlett, a kiviteli vámok fedezik is a szükséges pénzt (tudjuk, ugye, teli vannak bányával). Az országnak volt zászlója is.

00000000bz_poy-s_1.gif

Könyvet is adtak ki róla, amelyben leírják, hogy ott jó a klíma, kedvesek a bennszülöttek, az erdők teli vannak értékes fákkal, és a kormány hamarosan egy csatorna építését is tervezi a két óceán között. A befektetők végül is horribilis összegű - 200 00 fontnyi kötvényt vettek. Az ország követe (magát egyébként leginkább hercegnek szólíttatta) egy Gregor MacGregor nevű úr volt, egyenesen Skóciából.


000000Gregorio_MacGregor.jpg

Elég hitelesnek tűnt. Ifjú korában a brit haditengerészetnél szolgált Nyugat-Indiában, később pedig maga is beállt Simon Bolivar felszabadító seregébe. Egészen a vezérőrnagyi rangig jutott. A korabeli bulvársajtó is kedvelte, mert igazi partiarc volt, szeretett szórakozni, szép ruhában járni, szivarozni, és az italt sem vetette meg. Emellett rendszeresen hangoztatta abbéli meggyőződését, hogy ő valójában egy inka hercegnő leszármazottja. Ő, mint Poyais hercege, vagy éppen Új-Granada Inkája nem csak kötvényeket adott el, hanem rangokat is adományozott. Leginkább persze pénzért. Aki akart marsall, vagy udvari szállító lehetett. 1822-ben aztán újabb nagy lépést tett - telepeseket kezdett szervezni az új országba.

Jelentkeztek is sokan, akik - ki mástól, mint tőle - megvették a hajójegyeket, és a letelepedési jogokat. 1822 végén, 1823 elején két hajó indult el összesen 250 skót telepessel Közép-Amerika partjaihoz.  Az alaposan válogatott telepesek már előre rendelkeztek címekkel és rangokkal, megfelelő felszereléssel, és sok élelemmel - csak éppen azt nem ellenőrizték le egyszer sem, hogy az ország, ahová mennek, valóban létezik-e. A hajók Honduras, akkor még meglehetősen vad, fehérek által alig látogatott partjain tették ki őket, majd hazamentek. A telepesek pedig hamar rájöttek, itt nem a MacGregor által ígért Eldorádó várja őket.  Ahogy beköszöntött az esős évszak, hullani kezdtek a trópusoktól merőben idegen klímához szokott skótok. Végül egy véletlenül arra járó hajóra kérezkedtek fel néhányan, majd Belize-ből érkező brit hadihajók mentették ki a túlélőket.

Nem az internet korát élték, így hónapokba telt, amíg a hírek elérték Londont, és MacGregornak mennie kellett.  Franciaországba menekült, ahol néhány hónappal később ismét elkezdte toborozni a telepeseket. Franciaország azonban már akkor is bürokratikusabb volt,  mint Nagy-Britannia, és a hatóságok elkezdtek vizsgálódni, hogy hol is van az a Poyais, ahová a telepesek mennének, és kiderült, hogy sehol sincs. MacGregort lecsukták. A francia börtönből végül elengedték, de az addigra természetesen teljesen elértéktelendett kötvények tulajdonosai elől folyamatosan menekülnie kellett. Caracasban halt meg 1845-ben. És, hogy mi lett a jó hozamú latin-amerikai kötvények iránti hatalmas lelkesedésből? Hát a világ egyik első gazdasági világválsága.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr114993595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.