A nap képe 2013 01. 04.

2013.01.04. 11:53

528670_535041413175314_1914384299_n_1357231528.jpg_720x428

Kicsit megkésett ez a poszt, de a kép most került elő a libanoni blogszférában. A vitát a Franciaországban  megjelent legújabb Mohamed-karikatúrák váltották ki. A téma pedig az, hogy mit is tegyenek Szaud-Arábiában a keresztényekkel. A sivatagi királyság ugyanis meglehetősen ambivalens az üggyel kapcsolatban. Mint látják, köztereken, áruházakban a kommerciális Christmas megjelenítése lehetséges. A vallási rendőrség viszont kimondottan keményen csap le azokra, akik az iszlám szent helyei közelében szeretnék Krisztus születését  megünnepelni. December végén negyvenegy embert tartóztattak le, mondván, titokban összesküdtek, hogy "istentelen praktikákkal" ünnepeljék a Karácsonyt. Sőt, a főmufti a karácsonyi üdvözleteket (és ki tudja, milyen megfontolásból az esküvői meghívókat) is iszlámellenesnek és büntetendőnek nyilvánította. Ezek ellen már szaudi értelmiségiek is felszólaltak, de például Truki al-Hamadi írót éppen ilyen "iszlámellenes" tweetjei miatt csukták le. Most az a kérdés, hogy január hatodikán, az ortodox Karácsony idején ismét lecsap-e az erkölcsrendészet?

(Al-Bawaba)

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr104996343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2013.04.03. 13:44:06

"A téma pedig az, hogy mit is tegyenek Szaud-Arábiában a keresztényekkel. A sivatagi királyság ugyanis meglehetősen ambivalens az üggyel kapcsolatban. Mint látják, köztereken, áruházakban a kommerciális Christmas megjelenítése lehetséges."

Ennek a képnek mi köze van Szaúd Arábiához? Ez Bejrútban készült kép, a háttérben a 2008-ban átadott Mohammad Al-Amin mecset látható. És mint látható Libanonban a mecset és a karácsonyfa békésen megfér egymás mellett (egyébként a mecset szomszédságában van templom is, csak ahhoz a másik irányból kell csinálni a képet).

"A vallási rendőrség viszont kimondottan keményen csap le azokra, akik az iszlám szent helyei közelében szeretnék Krisztus születését megünnepelni. December végén negyvenegy embert tartóztattak le, mondván, titokban összesküdtek, hogy "istentelen praktikákkal" ünnepeljék a Karácsonyt."

Szaúd Arábiában hivatalosan nincsenek keresztények. A valóságban nyugati vendégmunkások között persze vannak keresztények, de a szoba 4 fala között mit csinálnak az a szaúdi hatóságokat egészen addig nem érdekli, amíg nemzetbiztonsági kockázatot nem rejt (pl. kémkedés veszélye, stb).
A 2 szent városba nem muszlimok pedig be sem mehetnek (direkt ezért a focistadiont a város határán kívül építették, hogy nemzetközi bajnokságokat lehessen benne rendezni, ahol nem muszlimok is játszanak). A muszlimok meg miért ünnepelnék meg a karácsonyt?
Persze sok iszlám országban megünneplik, ahol vannak keresztények (de a muszlimok számára ott ez ugyanúgy társadalmi és nem vallási ünnepség, ahogy itt Európában is az ateisták számára), de Szaúdban nincsenek keresztények, így ott ennek semmilyen hagyománya sincsen.
A szaúdi wahhabita klérus és a vallási rendőrség túlkapásai persze lehetnek igazak, hiszen eléggé elhíresült szervezetről van szó, amelytől a koncepciós perek nem állnak távol.

"Most az a kérdés, hogy január hatodikán, az ortodox Karácsony idején ismét lecsap-e az erkölcsrendészet?"

És kikre csapna le, ha nem élnek ott keresztények? Persze koncepciós pereket tudnak kreálni, de annak az emberi hülyeséghez és butasághoz van köze, és nem a valláshoz.

A képen látható városban és országban (a libanoni Bejrútban) mind a római katolikus, mind a görög keleti keresztények szabadon ünnepelhetik a karácsonyukat és az egyéb vallási ünnepeiket. Ugyanis Szaúd Arábiával ellentétben a képen látható Libanon lakosságának kb. 40%-a keresztény.