A nap képe 2013. 01. 08.

2013.01.08. 18:25

tumblr_mg7v0ivrdv1rcl4bvo1_1280_1357664481.jpg_1005x1024

A mai nap képe egy térkép. A tumblr-en jár körbe. A címe: "Ha Európa összes szeparatista csoportja sikeres lenne".  Ez az Európa kétségtelenül sokkal színesebb, mint a mai. Órákat el lehet szöszmötölni azzal, mik azok az érdekes  zászlók itt-ott. Különösen persze a Balkán, Spanyolország és Itália sikerült igen színesre. (Lehet tippelni, mi az a világoskék Lengyelország déli részén, az oroszlános Spanyolországban, vagy éppen a farkasfogas Bajorországtól északra.) Órákat el lehet tölteni a zászlók nézegetésével, hasonlítgatásával a neten.

 De több-e ez, mint játék? A skót és katalán függetlenség már úton van, és ha a népszavazások sikeresek lesznek, az sok régió, kisebbség fantáziáját megmozgathatja. Mint az egyik előző posztunkban is írtuk, a válságos időkben mindenki befelé fordul, a közösségeket az a (jórészt persze hamis) tudat önti el, hogy egyedül sokkal jobban megbirkóznának a bajaikkal. A mi-nem mi felosztás egyre aprózná csak a világot. De reális Európa ilyen felaprózódása? Sok helyen egyértelmű nem a válasz. Szűkebb régiónkban a Vajdaságban vagy Kárpátalján bár van regionalizmus, de igazán a többség nem kérdőjelezi meg a szerb vagy ukrán államhoz való hűséget.  Bretagne-ban a bretonok erősen kisebbségben vannak, Oroszország sem igazán barátkozna a függetlenedő régiók gondolatával - amellett, hogy a nemzetiségek ott is mindenütt kisebbségben vannak. De persze lehet saccolgatni, elgondolkodni, hol valószínűbb, és hol kevésbé az elszakadás?

 
Aztán meg azt is, hogy egy ilyen színes Európa mennyiben lenne más, mint a mai. A magyar kommentelők egy része (és nem csak a magyarok) ezt a térképet az Unió valamiféle ellentétének gondolják. De valójában ez inkább az ő euroszkeptikus beleérzésük. (Szokás szerint belpolitikai elkötelezettségüket vetítik ki a világra - jellegzetes magyar hiba. ) Skócia sok szempontból megengedőbb Brüsszellel szemben, mint London, a katalánok sosem kérdőjelezték meg azt, hogy országuk az EU tagja lesz, és eurót használ majd. A vajdasági regionalisták sokkal inkább barátkoznának Brüsszellel, mint a belgrádiak.  És mit szól ehhez Brüsszel? A sok kis entitás létrejötte bizonnyal (még) nehézkesebbé tenné első körben a döntéshozatalt. Ha nem huszonhét, hanem negyvenkettő helyi választással, durcáskodással, pénzügypolitikával kellene megküzdeni, az a "demokratikus deficitet" csak növelné. De alternatívája-e ez a színes Európa az Eu-nak, ellentmond-e neki? Nos, szerintem semmiképpen. Ha a német kancellár képes azt mondani, és gondolni, hogy egyedül Németország is gyenge versenyző a nagyok játékában, mit gondolna a kasub, breton vagy krétai államfő? Ő elég nagy hal? A változatosság növekedésének, a helyi érdekek jobb érvényesítésének inkább az unión belül van értelme. Az elvekkel pedig - egység a sokféleségben - egyáltalán nem ellenkezik, hogy a sokféleség kicsit még több féleség legyen. A szubszidiaritás elve pedig - minden az emberekhez legközelebb dőljön el - éppen, hogy elviselné a szeparatizmust. Szóval, szerintem, ha lesz is ilyen színes Európánk, az valószínűleg kék alapon lesz majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr195006470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.