A világban fellelhető rasszisták általában nem szeretik a feketéket, no meg a zsidókat. Így fekete zsidónak lenni dupla szívás. A falassák ennek ellenére vagy kétezer éven keresztül jól megvoltak Etiópiában - talán mert ott, akkor mindenki fekete volt, és nem ismerték még a nácikat. Most viszont az utolsók is elmennek. Ezzel a világ kultúrtörténetének egy kétezer éves epizódja ér véget. És ők sem lettek/lesznek sokkal boldogabbak. 

Ahogy Afrikában ez már szokott lenni, a kezdetek a történelem ködébe vesznek. A Biblia is megemlékezik arról, hogy Salamon király találkozott Sába királynéjával. Sokakban él az a tévhit, hogy Sába a hölgy neve, de nem, Sába az ország, ami Jemen terültén volt, a királyné nevét a Biblia nem említi, az etióp hagyomány viszont igen, Makedának hívták e szerint. A középkori etióp történetírás szerint e találkozásnak egy gyermek lett az eredménye, akit Meneliknek neveztek. Tőle és Afrikába visszatérő kíséretétől származtatják magukat az etiópiai zsidók, sőt a keresztények is. (Az etióp kereszténységről szóló posztunk itt olvasható. )  A királynőt egy etióp freskó ilyennek mutatja be. 

makeda.jpg

Ugyane legendák szerint az ókorban keresztény és zsidó királyai, királynői voltak az országnak, és békében éltek egymással. Maguk az etióp zsidók szívesebben tekintik magukat Dán törzse leszármazottainak, és utalnak egy középkori elbeszélésre, amely ezt megerősítené. E szerint még a bibliai időkben vándorolt el a zsidók egy része délre. A modern kutatások több lehetőséget is felvetettek eredetükkel kapcsolatban. Az egyik, hogy az Egyiptomba menekült zsidók leszármazottai.  Valószínűbb azonban, hogy prozeliták, vagyis olyan népcsoport leszármazottai, akik felvették a zsidó hitet. Ez ma már elképzelhetetlennek látszik (ennyire azért senki nem akarna kicseszni magával tömegesen), de a korai középkorban a világvallássá válás versenye még nem volt lefutott. A Közel-Keleten a versenyben az iszlám és a kereszténység különböző formái mellett ott voltak még sokáig a gnosztikusok (mára alig pár tízezren maradtak Irakban és Szíriában), a zoroasztriánusok (és egyéb perzsa hitek követői), a manicheusok (őket teljesen maga alá temette a történelem), és persze a zsidók. Az Arab-félszigeten éltek zsidó hitet követő törzsek, és tudjuk, Mohamed is kacérkodott a zsidósággal, mielőtt próféta lett, a leghíresebb történet pedig a kazárokról szól. (Sokan e zsidó hitre tért török néptől származtatják a teljes kelet-európai zsidóságot.)   Ebbe a képbe illeszkedhet bele egyes etióp törzsek megtérése is. Hogy pontosan mi történt, nem tudjuk. A falassák ugyanis (mások hívják így őket, saját megnevezésük Beta Izrael - Izrael törzse), egészen sokáig ismeretlenek voltak a külvilág számára. Az iszlám terjeszkedés elvágta Európát Etiópiától, ami ott történt, a világ tudta nélkül történt. (Még az is lehet, hogy a székely szombatosokhoz hasonlóan egy olyan keresztény csoportról van szó, amelyik a Biblia törvényeinek szoros követésével került közelebb a zsidósághoz.  Bár gyakorlatilag felesleges - rasszizmusnak tűnhet, dehát csak rájuk kell nézni, feketék - elvégeztek DNS vizsgálatokat is. Amik - hű, de meglepő - azt az eredményt hozták, hogy a falassáknak semmi közük genetikailag a közel-keleti vagy európai zsidókhoz, ezzel szemben a szomáliakhoz, etiópokhoz nagyon is.) Egy bizonyos, az újkor elején még saját királyságuk volt, és keményen ellenálltak a keresztény és muszlim szomszédok támadásainak. 1624-ben tértek vissza a falassák a mítoszok világából a történelembe. Ekkor a Tana-tó környékén éltek. Bibliai körülmények között, és ez máig sem változott. 

etiop8.jpg

Szuszenyosz etióp császár - aki egyébként maga is Salamon leszármazottjának tartotta magát - ekkor indított hadat a falassák ellen. A hadjárat egy nagyobb terv része volt. Az etióp uralkodó, akit erősen szorongatott már az Oszmán Birodalom előrenyomulása, és a szintén iszlám vallású oromo törzsek  terjeszkedése,  európai szövetségeseket keresett. Adta magát Portugália, amelynek már volt támaszpontja a mai Kenya területén. A szövetségnek azonban az lett volna az ára, hogy Etiópia áttér a katolikus hitre. Ezt a császár meg is tette, behívta az országba a jezsuitákat, és megkezdték a térítést. Meglehetősen véres eszközökkel.  Ennek az akciónak estek áldozatul - a többségi etióp ortodoxokkal együtt - a falassák is. A krónikák, amelyek ekkor emlékeznek meg először róluk, több tízezrük halálát írják le. Szuszenyosz véreskezű uralmának aztán vége lett, fia, Faszilidesz császár pedig kiűzte a portugálokat, és visszahelyezte jogaiba az etióp ortodox egyházat. (És nem utolsósorban portugál építészekkel megépíttette palotáját Gondarban. Ma is látható, világörökségi színhely.)

etiop9.jpg

Európai utazók jó száz évvel később látták megint a falassákat. Ekkor már csak mintegy százezren lehettek. Gondar környékén éltek meglehetősen szegény falvakban. A huszadik században aztán osztoztak Etiópia - meglehetősen mostoha - sorsában. Olasz megszállás, háború, majd a helyreállított császárság idején egyre nagyobb szegénység, polgárháború volt a részük. Egyre többekben vetődött fel a gondolat, hogy Izrael nekik is az ígéret földje lehet.  Dehát mehetnek-e ők oda? Zsidónak minősülő egyének-e egyáltalán? Mert az, hogy a környéken őket zsidónak tartják, a rabbinátust nem feltétlenül hatja meg. 1975-ben megszületett a döntés: igaz, hogy vannak furcsa, nem éppen a mai zsidóságra jellemző szokásaik, szent nyelvük sem a héber, hanem az óetióp, a geez, de ők, ettől függetlenül (a szó legszorosabb értelmében) kóser zsidónak számítanak. és az események innentől kezdve felgyorsultak.  Etiópiában egy katonatisztekből álló csoport, a Derg, megdöntötte a császárságot, és kommunista diktatúrát vezetett be, aminek az eredménye rövidesen a világtörténelem egyik legkeményebb éhínsége lett. 1984-re a tízezret is meghaladta a szudáni menekülttáborban lévő zsidók száma. A táborokhoz vezető utakon több mint kétezren – más források szerint négyezren – haltak meg a közbiztonság teljes hiánya és az éhség miatt. Mindez arra késztette Jeruzsálemet, hogy légihidat hozzon létre az etiópiai zsidók megmentése érdekében. 1984. november 21-e és 1985. január 5-e között több mint hat és fél ezer – más források szerint nyolcezer – embert szállítottak át Izraelbe: ez volt a Mózes-akció. Az akcióban az Izraeli Véderő mellett részt vett a CIA és az Egyesült Államok kartúmi nagykövetsége is. A Mózes- után a Józsué-, majd a Salamon-akció következett. Az izraeli kormány – hogy jobb belátásra bírja – harmincmillió dollárt fizetett Etiópia bukófélben lévő diktátorának, Mengisztu Hailé Mariam ezredesnek, és a még Etiópiában maradt falassák nagy részét, több mint 14 ezer embert 1991. május 24-én Izraelbe szállította. A légi mentést az El Al harmincnégy túlzsúfolt gépével hajtották végre. Világcsúcsot állított fel az a Boeing 747-es, amely 1088 emberrel – köztük egy, a repülőgépen született csecsemővel – landolt a Ben Gurion repülőtéren.

6a00d83451b71f69e2017616191ef7970c-400wi.jpg

Alig pár százan maradtak Etiópiában, amire mi - 2006-ban - meglátogattuk a falujukat Gondar közelében. A látogatáshoz egy lovaskocsit fogadtunk. Odafelé rendben is volt, de visszafelé a ló nem akart hegynek fel menni. A kocsis megoldotta a feladatot, lovat cserélt egy másik kocsissal. Az a ló már rendben volt. (Előtte egy útikönyvben olvastuk a figyelmeztetést, kérdezzünk rá a teherhordó szamarakra, hogy hajlandóak-e felfelé és lefelé is menni, de konkrét hülyeségnek éreztük, hát nem az.) A falu határában már egyértelmű jelzés fogadott, itt laknak a falassák. 

etiop10.jpg

A falu egyébként semmiben sem különbözött a környékbeli afrikai falvaktól. Ugyanolyan egyszerű sárból, fából, nádból összerótt kis házakban éltek, mint bárhol a környéken. 

 etiop11.jpg

Csak a templom épülete volt kicsit más, mint a környékbeli keresztény falvakban. Csak kicsit. Ugyanolyan kerek, csak a tetején volt más. 

etiop12.jpg

És a templom mellett lakó néni sem pontosan olyan volt, mint id. Weisz Árminné a Lipótvárosból. 

etiop13.jpgAz viszont látszott, nem mi vagyunk itt az első turisták. Mivel Gondar, az ország egyik fő látványossága közel van, aki teheti, ide is eljön, és talán vesz is valami kézműves árut. 

etiop14.jpg

Hát nem vettünk. Helyette - lócsere után visszatértünk Gondarba, ahol már a Timkatra készült a város keresztény lakossága. (Ez ott nagyobb ünnep, mint a Karácsony.

De mi lett azzal a sok ezer falassával, akik "hazatértek" Izraelbe? Egy biztos, nem éheznek, hiszen Izrael sokszorosan magasabb életszínvonalat tud garantálni a lakosainak, mint Etiópia. De boldogok, otthon érzik magukat? Nem különösebben. Ők lettek Izrael négerei. A legrosszabb munkákat kapják - ha egyáltalán kapnak -, szegregált iskolákba járnak a gyerekeik, lépten-nyomon éreztetik velük, hogy ők mások, kisebb értékűek. Az is megtörtént, hogy az AIDS járvány kitörésekor egyszerűen megtagadták tőlük a véradás lehetőségét (sőt, a falassák által adott vért kidobták), mert "nagyobb köztük az AIDS kockázata". A Jerusalem Post 2005-ös felmérése szerint az izraeli zsidók 45%-a nem szeretné, ha gyereke falassával barátkozna. Egy másik felmérés szerint a falassa középiskolásoknak alig 13%-a érzi magát "igazán izraelinek". 

De a döntés már megszületett, és az utolsó kétezer falassa is Izraelbe repül az elkövetkező másfél évben. Ők már nagyon várják az utazást - erről számolt be az egyik izraeli internetes portál. Hiszen rokonaik már ott élnek. És úgy látják, hogy mégis jobb szegénynek lenni egy gazdag országban, mint kicsit szegénynek egy nagyon szegényben. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr475017016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szórakoztató Valláskritika megosztotta 2013.01.23. 10:45:05

ezt a blogbejegyzést. Tehát a közösségi oldal több tízezres havi aktív olvasójához is eljut. Aki többet is tudni akar tudni az olvassa el ezt a rövid összefoglalót, vagy kattintson rá az oldalra: facebook.com/szorakoztato.vallaskritika  &...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plumper_ 2013.01.23. 09:13:39

olaj a tűzre a zsidógyűlölők szemében, hogy mutogassák, "lám, a zsidók rasszizmusa a saját köreikben is", bla-bla-bla...

nem kell ezzel foglalkozni, mert egy csöppet sem számít a zsidóság szemében azok véleménye, akik el akarják pusztítani a zsidóságot.
abszurd is lenne.

-------------------------

számomra a "fekete" és Indiában élő zsidók a testvéreim, az elveszett és száműzött törzsek leszármazottai, akiknek Izrael az otthonuk.

Sátán meg a Jocó 2013.01.23. 09:14:46

"A legrosszabb munkákat kapják - ha egyáltalán kapnak -, szegregált iskolákba járnak a gyerekeik, lépten-nyomon éreztetik velük, hogy ők mások, kisebb értékűek."

Hú, és mindezt a Közel-Kelet egyetlen demokráciááááááájában, ahonnan annyi őszintén aggódó nyilatkozatot hallani a magyarországi neofasiszta állapotok miatt?

Naháááát!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 09:42:09

"Faszilidesz császár pedig kiűzte a portugálokat, és visszahelyezte jogaiba az etióp ortodox egyházat"

Tegyük hozzá, az etióp katolikusok is megmaradtak, bár kis számban. Ma is van ott katolikus közösség, bár természetesen a számuk az ortodoxok 1 %-a csak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 09:45:49

Egyébként a rossznyelvek azt rebesgetik, hogy a jelenlegi etiópiai zsidó falvakban egy szál zsidó nincs, csak idegenforgalmi céllal zsidót játszó etiópok... :-)

lonsdaleruha.5mp.eu · http://lonsdaleruha.5mp.eu 2013.01.23. 12:10:16

fekete, és zsidó? nem olyan, mint a cigány?

átlátó 2013.01.23. 12:17:23

Van szekunder kérdéskör itt elég, ezért csak az iránt érdeklődnék, hogy mennyi itt egy telek?

szvsz 2013.01.23. 12:35:09

Na és japán zsidó már nincs is? Felháborító antiszemitizmus!
Minden országba -kötelezően- elnyomott, üldözött zsidó kissebséget!

- Üldözött Zsidó Kissebségi Népfront -

Hiller Józsué 2013.01.23. 12:43:00

Akkor lett volna igazságos, ha így kezded: a világban élő zsidók nem szeretik a fekete zsidókat. Mert ez az igazság, különben nem tüntetnének a fekete zsidók Jeruzsálemben, hogy fogadják el őket.

Behajtó70 2013.01.23. 12:48:15

A nácizós, rasszistázós bloggernek fogalma sincs a miértekről, az ok-okozatokról. Teljesen szétszórt, összefüggéstelen gondolatok, buta következtetések, prejudikációk.

Agyszintre való teremtmény!

langlang 2013.01.23. 13:14:00

nemigen van igaza a szerzőnek. izraelben járva, láttam, hogy a fiatalok, a fiatal falasák járnak iskolába, főiskolába. tehát tanulnak. természetes, hogy a sok évszázados kultúrájukkal nehezebben igazodnak a zsidó törvényekhez. katonák is lesznek, fegyvert is kapnak. tehát úgy élnek, viselkednek, mint az "őslakók". de van már orvos és ügyvéd is közöttük. igaz, hogy a zsidók nem szívesen vegyülnek velük, hisz mások mint ők. de ezt teszik az oroszokkal is, no meg a szomáliaiakkal leginkább. a falassák, az etióp zsidók sem akarnak nagyon illeszkedni, de találkoztam kint vegyes házasságból született gyönyörű babákkal jeruzsálemben. idő kérdése az asszimilációjuk. nehéz, hisz bőrszínük okán elkülönülnek, de látjuk, vannak csodák. ki hitte volna, akár húsz évvel ezelőtt is, hogy amerika elnöke szinesbőrű, sőt! néger lehet. és még mohamedán /származású/ is! ó, borzalom!

Ronald 2013.01.23. 13:16:10

Kínai zsidók márpedig voltak. Nézzetek csak utána.

szvsz 2013.01.23. 13:51:05

Na most akkor nem értem. Ha a néger totál zsidó pusztán a vallása miatt, akkor a zsidó a vallásától zsidó? Akkor miért kell az anyjának is zsidónak lennie? Ok, azon kívül, hogy a f@5Z se tudja, ki volt az apja...
Szóval akkor mitől zsidó a zsidó (a kérpótláson kivül)? De tényleg, na!

Ajószűcs 2013.01.23. 14:00:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kétségtelen, nekünk is többen mondták a0faluban, hogy ők keresztények, de itt legalább van turista, igy ide járnak ajándéktárgyat árulni. Most meg, hogy az utolsó csapat is elmegy, biztos, hogy nem adják fel az ajándéktárgy-bizniszt.

Ajószűcs 2013.01.23. 14:09:29

@langlang: Nem hiszem, hogy annyira mást állitanánk. A falassák integrációja megindult, de - finoman szólva - akadozik. Nem kétlem, hogy láttál vegyes házasságból származó gyermeket, de statisztikák szerint a falassa fiatalok több, mint kilencven százaléka a közösségen belül talál társra. Ez pedig nem éppen a fényes társadalmi integráció jele. És @SchA: -nak is igaza van. Izrael igencsak nehezen küzd meg a bevándorlás okozta feszültségekkel. A helyi szélsőjobb az európai szélsőjobbhoz hasonló, sőt néha még azon is túltevő bevándorlóellenes kijelentéseket tesz.

Ajószűcs 2013.01.23. 14:31:46

@szvsz: Csak szerényen jegyzem meg, nem azt irtam, hogy a0aflassáknak az üldöztetés elől kellett menekülni. Az éhezés, a szegénység, az elnyomatás, a polgárháború vallási hovatartozásra való tekintet nélkül csapoot le mindenkire Etiópiában. A falassáknak volt hova menni. De Afrika szerváról (most éppen leginkább Szomáliából)a legális és illegális kivándorlás most is tart. Gondoljunk csak a jó háromszázezer Szaúd-Arábiában élő etióp cselédlányra.

szvsz 2013.01.23. 15:46:56

@Ajószűcs: nem is téged piszkállak a kommenttel, csak úgy felmerült, mert hát ugye, itt is rásszizmus van, meg antiszemitizmus is gyűlölködő masirozással, amitől félelemben élnek olyannyira, hogy ide jönnek világkonferenciázni. Meg üzletelni, tanulni, lakni, náciüldözni, stb...

szvsz 2013.01.23. 15:50:09

Na de még mindig nem világos: a néger zsidó mert zsidó vallásu, pedig az anyja is néger.
Szegedi Csanád zsidó, mert az anyja zsidó volt, pedig nem zsidó vallásu (legalábbis nem volt az).
Ebből logikusan következik, hogy Szegedi Csanád NÉGER!

Ajószűcs 2013.01.23. 16:53:35

@szvsz:A dolog ennél kicsit bonyolultabb, csak a posztot nem akartam túl hosszú lére engedni. Az izraeli rabbinátus számára az, hogy ki zsidó ki nem kimondottan nem "faji", hanmem vallási kérdés. Azt a zsidó vallás törvényei írják le. E szerint zsidó az, akinek az anyja zsidó, avagy kóser módon betért. Azt viszont, hogy melyik betérés számít kósernek, azt már a rabbinátus dönti el. Így az a frucsa helyzet áll elő, hogy valaki, akinek az anyukája igazolhatóan magyar zsidó, az az iozraeli rabbinátus szemében is az, míg valaki, aki a Magyarországon többségi neológ hitközségek valamelyikében tért be, annak a betérését nem foggadják el, mert az izraeli rabbinátus szemlélete szerint, a magyar neológia nem kóser (a szó legszorosabb értelmében). A beta Izrael esetében is az volt a kérdés, hogy az a vallási gyakorlat, amit ők folytatnak, tekinthető-e egyáltalán kóser zsidóságnak, vagy sem. Ha igen, akkor bőrszíntől függetlenül bárki, akinek az anyukája a Beta Izrael tagja, zsidó, ha nem, akkor senki sem az, akármenyire is zsidónak tartja magát. A falassák vallásgyakorlata sokban eltér a rabbinikus zsidóságtól. Vannak olyan szent könyveik, amelyek nem részei a zsidó Bibliának. Bér sertést nem esznek, de pl a húsos és tejes ételeket nem választják el stb. A döntés végül is azt jelentette, hogy ezeket a gyakorlatokat lehet "zsidónak" tekinteni. (Hogy ehhez képest a Dohány utcai zsinagóga miért tréfli, azt már ne tőlem kérdezd. )

Sátán meg a Jocó 2013.01.30. 14:36:30

@langlang: azt is láttad, hogy védőoltás címén fogamzásgátlót adnak be nekik a Közel-Kelet "egyetlen és virágzó" demokráciájában?

Ajószűcs 2013.01.30. 18:04:37

@Sátán meg a Jocó: Olvastam természetesen. Ultragáz történet.