Miután a Vatikán megerősítette, XVI. Benedek pápa lemond a legfontosabb kérdé - és nem csak a világ katolikusai számára - hogy ki követi őt a pápai trónon. Mert minden választásnak üzenete is van, különösen, ha az egyház történetében először Európán kívüli egyházfőt választanának. Erre pedig megvan az esély. Jelenleg ugyanis a kereszténység messze nem Európában a legerősebb. Latin-Amerikában már több hívő katolikus él, mint Európában, az egyházak pedig jobban be vannak ágyazva a helyi társadalomba. Afrika pedig a legdinamikusabban növekvő terület, ahol nincs paphiány, sőt, ahol még térítésre is gondolhat az egyház. Egy 2012-es - tehát elég friss - összeállítás szerint a legesélyesebb most egy fekete püspök. 

cardinal-peter-kodwo-appiah-turkson.jpg

Peter Kodwo Apiiah Turkson ghánai bíboros a Pápai Igazság és Béketanács  titkára. A legnagyobb esélyesnek tartják a pápai székre, mert relatíve fiatal (63 éves) kiváló kommunikátor, a bíborosi testületben sokan szeretik. Az ő megválasztásával azt az üzenetet küldhetné az egyház, hogy elkötelezett a fejlődő világ, a szegények, és az afrikai keresztény kisebbségek felé, ami most a globális feszültségek idején bizonnyal fontos üzenet lenne. Ugyanakkor ugyanez  jelenti a gyengeségét is. Az egyház Afrikában egészen más kihívásokkal szembesül, mint Európában, vagy másutt északon. Ott nem a szexuális kisebbségek vagy a papi nőtlenség, illetve az elvilágiasodás a legfőbb gond, hanem a terjeszkedő iszlámmal való versengés, az egyházba bekerülő animizmus, a hagyományos afrikai hitvilággal, szokásokkal való kapcsolat. Kérdés, hogy egy ghánai pápa mennyire tudna megfelelő válaszokat adni az európai-amerikai hittestvérek ő problémáira. 

cardinal-angelo-scola.jpg

Angelo Scola bíboros, Milánó érseke sok szempontból az előző jelölt ellentéte.  Olasz, idős (72 éves), és elsősorban mint Európa újraevangelizálásának szimbóluma jelenhetne meg. A pápaválasztó bíborosok között továbbra is jelentős erőt képviselnek az olaszok, így Scola is esélyes, bár kétségtelen, hogy a világegyház számára talán jobb üzenete lenne egy nem-olasz pápának. 

cardinal-tarsicio-bertone.jpg

2012-ben még Tarcisio bertone, a Vatikáni igazgatás vezetője is a befutó jelöltek között volt. Én személy szerint nem gondolom, hogy rá esne a választás. Mindaz, ami Scola bíboros ellen felhozható (túl olasz, túl idős) Bertone esetében még fokozottan igaz (79 éves), ráadásul az elmúlt év Vatileaks botrányában érintett, így sokak szerint nem igazán alkalmas jelölt. Ugyanakkor befolyása van az olasz bíborosokra, sokak kinevezésében személyes része van, és kétségtelenül tapasztalt szakember, nem csak egyházi, hanem igazgatási vagy diplomáciai kérdésekben is. 

cardinal-jorge-mario-bergoglio.jpg

Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires érseke 2005-ben már esélyes volt, mégsem őt választották. Az ő pápasága szintén a délnek szóló üzenete lenne, és bizonyosan, akárcsak a latin-amerikai egyház meghatározó alakjai, nagyobb érzékenységgel fordulna a szegénység, az társadalmi igazságosság ügyéhez. Ugyanakkor elég idős, (76 éves)-

cardinal-angelo-bagnasco.jpg

Angelo Agnasco, az olasz püspöki kar elnöke szintén befutó lehet, bár ugyanazok a negatívumai, amelyek Scola vagy Bertone bíborosnak megvannak, rá is igazak. Ugyanakkor őt sokan túlzottan konzervatívnak tartják, és attól tartanak, hogy a második Vatikáni Zsinat reformjait igyekezne visszacsinálni. 

cardinal-christoph-schnborn.jpg

Cristoph Schönborn bécsi bíborossal viszont sokan úgy látják túlzottan liberális irányba mozdulna el az egyház. Bár kétségtelenül vannak támogatói, különösen azok között, akik a katolikus egyház megújulását szeretnék elérni, mivel kritizálta az egyház pedofil-ügyben tanúsított magatartását, és visszahelyeztetett egy felvállaltan homoszexuális személyt is egyházi tisztségéve. De sokak szemét szúrta az úgynevezett lufis miséje is. 

A végeredményt persze csak akkor tudjuk majd meg, ah felszáll a fehér füst. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr705074244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pápaválasztás 2013.03.09. 11:02:04

Amióta lemondott XVI. Benedek pápa, a hamarosan bekövetkező konklávé eredménye izgatja szinte mindenkinek a fantáziáját a katolikus világban. A hónap kérdése: ki legyen a következő pápa? Egy dologban biztosan lehetünk: erre a kérdésre még képtelenség ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.