Kompromittáló képek jelentek meg egy szaúdi hercegnőről. Az ötgyermekes családanya - atyjának 115 gyermeke közül a legfiatalabb - fedetlen fővel dohányzik a felvételeken. A történetben van zsarolás, és tán összeesküvés is. 

Szaúd-Arábia a világ legszigorúbb muszlim országa. A király a szent helyek, Mekka és Medina őre, az iszlám az egész életet áthatja.  A nők helyzete nem egyszerű. A szabályok néha már az abszurditásig korlátozzák őket. A nők nem vezethetnek autót, férjük engedélye nélkül szinte semmit sem tehetnek, szigorúan el kell különülniük a férfiaktól, amit az erkölcsrendészet - az egyik legnagyobb hatalmú szervezet a királyságban - szigorúan be is tartat. A plazákban alig néhány hete írták elő, hogy nem elég, hogy külön van a női szakasz az éttermekben, a vásárlótérben is el kell legalább 1,6 méteres fallal különíteni a férfiakat a nőktől. A digitális kor pedig ahelyett, hogy könnyebítené az életet, néha nehezíti - a szaúdi férjek a múlt év végén kapták ajándékba az a "szolgáltatást", hogy ha nejük elhagyja az országot, arról sms-ben értesíti őket a határrendészet. Ezek után elképzelhetjük, hogy mi vonatkozik a hercegnőkre. 

Baszma bint Szaúd viszont nem egy átlagos hercegnő. 1964-ben született, királyi atyja 115. (!!!! nem elgépelés száztizenötödik) gyermeke.

img0036A_1.jpg

(A képen a hercegnő atyja Baszma születésének évében Nasszer egyiptmoi elnökkel.) 

Anyja egy szír nő, akit a király akkor választott ki, amikor éppen zarándoklaton volt Mekkában. A kis hercegnő mindössze egyetlen egyszer látta apját - ötévesen. Aztán az agg király meghalt. Anyjának engedték, hogy magával vigye a kislányt Bejrútba, ahol azért egészen más szellem uralkodott, mint a szigorú királyságban. 1975-ben tértek csak vissza Rijádba, amikor Libanonban kitört a polgárháború. Bejrútban francia apácáknál tanult, majd járt iskolába Angliában és Svájcban, egyetemre pedig (szintén nem általános elvárás ez egy szaúdi hercegnőnél) ismét Libanonba járt.  Férjhez ment szült öt gyermeket, majd - hát igen látszik a romlottság hatása - 2007-ben elvált. Öltözködése már ekkor - persze szaúdi viszonylatben - extravagánsnak volt mondható. Megjelent például leopárdmintás kendőben:

922b75306b6d02799fa78a183575fe32_XL.jpg

Sőt, kimondottal alig-kendőben is nagy nyilvánosság előtt. 

article-2279960-17A27859000005DC-367_306x439.jpg

Közben saját jogon sikeres üzletasszonnyá vált - étteremlánca van hazájában. De ez nem volt neki elég: blogot indított, és aktivizálta magát a Facebookon. Írásaiban egyre nylltabban kritizálta hazája rendszerét, és reformokat követelt a királyságban. Aztán azt vette észre, hogy cenzúrázzák írásait. Állítólag semmi köze nem volt ennek ahhoz, hogy 2010-ben végül is elhagyta a királyságot, és egy másik királyságban, Nagy Britanniában telepedett le mind az öt gyermekével. Most azonban valaki itt is utolérte. 

A történet meglehetősen bizarr. A hercegnővel egy ismeretlen férfi, aki magát csak "Sejkhnek" nevezte kezdett ismerkedni a múlt év végén. Először csak levelezgettek, majd Skype-olgattak is. A férfi megragadta a hercegnő igazi gyengéjét, az arab világ hősének hívta őt, és sokszor elmondta, mennyire rajong az írásaiért. majd lassanként intimebb hangvételre váltottak. Az asszony előbb még belement a játékba, puszit is dobott, de aztán megrettent. A felvétel viszont már elkészült. (A történet persze kissé zavaros, mert az asszony szerint a videó nem azonos a hangfelvételekkel, és ezen valójában egyik gyermekének dobálja a puszikat, de ez most végül is mindegy.) 

S2_2483438c.jpg

Hát nem éppen egy házipornó, de szaúdi viszonylatban körülbelül olyan hatása van, mint Katalin hercegnő bikinis képeinek Európában. Egy hercegnőt látunk csak úgy, kendő nélkül dohányozni, és puszit dobálni. A sejkhről pedig hamar kiderült, hogy valójában csak pénzt akar, nem is keveset, 300 ezer fontot. Baszma hercegnő viszont úgy döntött, nem fizet. Inkább maga hozta nyilvánosságra a felvételeket. 

A hercegnő ugyanakkor meg van győződve arról, hogy valójában egy nagyobb összeesküvésbe keveredett bele. Úgy sejti, hogy a zsaroló a Mujtahidd nevű csoport tagja, akik rendszeresen közölnek a királyi családdal kapcsolatos kínos történeteket Twitter fiókjukon keresztül.  De hogy a Mujtahidd miért éppen rá vadászna, amikor inkább egy oldalon állnak - hiszen a névtelenek is a korrupt ugyanakkor fennhéjázó uralkodóházat akarják pellengérre állítani, mint az emberjogi aktivista hercegnő, nem tudni. Mások szerint viszont éppen hazája titkosszolgálata lehet a dolog mögött - giaz éppen Mujtahidd írta meg róluk, hogy teljesen tehetetlenek, mert a főnökük, szintén egy herceg, kizárólag nőzéssel, és szórakozással tölti az időt, a munkát pedig alkalmatlan helyettesére bízza. Viszont lehet, hogy mégis ők próbálkoztak, hiszen nem is olyan rég - állítólag - ők próbáltak meg hazalopni egy másik renegát hercegnőt is. 

Szara bint Talal, Baszma unokahúga, akit a brit lapok csak a szaúdi Barbienak hívnak szintén az Egyesült Királyságot választotta hazájául. 

saudi-putri-sara-minta-suaka-inggris-foto.islamtimes-566-500x347.jpg

Ő - lobogó szőke hajfürtjei mellett - nem politikai nézeteinek, hanem családi intrikáknak köszönheti, hogy menekülnie kellett otthonról. Állítólag otthon kitúrták hatalmas vagyonából, majd mikor Nagy Britanniába érkezett megpróbálták elrabolni, és hazacsempészni. Így, bár elméletileg szövetséges országból érkezett - politikai menedékjogért folyamodott múlt évben a brit hatóságokhoz. 

Baszma hercegnő mindenesetre hangsúlyozta, továbbra is jó a viszonya a családjával. Bár ezt nem sokan hiszik el neki. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr125087637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.