Életem első vízipipáját Egyiptomban szívtam. Mi tagadás, furcsa érzés volt. Nem dohányzóként ez a dohány egyetlen formája, amit kedvelek. Nem is a kábulat, inkább az életérzés miatt. Aztán lehet, hogy vége lesz ennek is. 

A vízipipa régebbi, mint maga a dohányzás. Eredetileg Indiában, ahol feltalálták, hasist szívtak belőle. Perzsa közvetítéssel került el a Közel-Keletre, ahol már a török időkben is nagy népszerűségnek örvendett. Amerika felfedezése után aztán lassan a hasis helyét a dohány váltotta fel. Számos elnevezése van, perzsául kaliúnnak, Indiában hukkának, a török területeken nargilénak, az arab világban sísának hívják, de mindenütt szeretik. Az arab világ tradicionálisabb részein alkohol híján a pipázás leginkább a mi kocsmai iszogatásunknak megfelelő társadalmi funkciót tölt be. A férfiak lemennek a sarki teázóba, leülnek (az igazán tradicionális helyeken inkább rómaiasan félig lefekszenek), és a tea mellé elszívnak egy jó pipát. Ettől kicsit el is bódulnak. A pipa ugyanis - ezt olyanok mondták, akik cigarettát is szívnak - valóban bódít. A hagyományos vidékeken ez természetesen csak a férfiaknak kijáró szokás - ezekben a teázókban nőt még véletlenül sem látni. (Az európai turistanőt mély döbbenettel, és a szégyentelen babiloni szajhának kijáró pillantásokkal azért általában beengedik.) 

irán1.jpg

Azoknak, akik nem ismernék, íme, a vízipipa működési elve: a szerkezet tetején egy tányér foglal helyet, erre helyezik a dohányt, amire parázsló faszenet tesznek. Egy cső vezeti a dohány füstjét egy üvegedénybe, amelyet félig vízzel töltenek meg. A pipa szívókájához vezető cső vége is ugyanehhez az üvegedényhez kapcsolódik, így a füstöt a vízen kell átbugyborékoltatni, ha megszívjuk a szívókát. Ezzel egyrészt azt érik el, hogy a füst lehűl, másrészt muszáj letüdőzni, mivel egyébként nem fejtünk ki elég erőt a bugyborékoltatáshoz. A cigarettával szemben a pipa nem egy néhány perces röpke elfoglaltság - egyetlen töltet dohány mellett, ha folyamatosan cserélik a szenet, órákat el lehet üldögélni. (Ha valaki már próbált egy egész délutánt-estét végigülni egy pipa mellett, sok teával, úgy, hogy közben végtelenítve ment az arab könnyűzene, és árnyékban volt harmincnyolc fok, akkor kezd valamit átélni a közel-keleti életérzésből.) A WHO szerint a pipa éppoly veszélyes, mint a cigaretta, sőt tán még annál is károsabb, a WHO számításai szerint egy pipa elszívása 100-200 cigarettának felel meg. A Közel-Keleten pedig a dohányzás sokkal elterjedtebb ma is, mint Európában, vagy Amerikában. 

photo_1361509556747-1-0.jpg

Az arab, török, perzsa kávézók teázók gyakorlatilag elképzelhetetlenek vízipipa nélkül. Ahol készítenek számításokat (mondjuk, Libanonban), azt mondják, hogy a vendégek háromnegyede pipázik is. Illetve pipázna, vagy pipázott volna. Az utóbbi években ugyanis a Közel-Keletet is elérte a dohányzásellenes nyomulás. 

Az arab világban először - kissé meglepő módon - Szíria tiltotta meg az éttermekben, kávézókban a dohányzást, még 2010-ben. (Gondolom, momentán ez a szírek legkisebb problémája, meg a kormányhadsereg sem a dohányosok ellen folytat jelenleg elszánt küzdelmet.) Aztán jött Libanon. Ott már kitört a botrány. A kávéház-tulajdonosok az utcára vonultak.

_62657204_yylhs5mi.jpg

Azt mondták, ez lehetetlen. Pedig a szigor terjed - ez évtől már Szaúd-Arábia is korlátozza a pipázást, sőt az Egyesült Arab Emirátusokban is szabályozzák - igaz, ott egyelőre csak a húsz év alattiakat tiltották ki a pipázókból. 

Törökországban is 2009-ben kezdték a keménykedést, amikor majd háromszorosára emelték a dohány jövedéki adóját. Ezt még valahogy kitrükközték a pipázók - csökkentették a dohány dohánytartalmát, több gyümölcsaromát tettek bele. Aztán jött a beltéri dohányzás tiltása. Ezt - nálunk sem ismeretlen módon - zárt teraszokkal bekkelték ki.

photo_1361509400082-1-0.jpg

Ez évtől aztán még komolyabb lett a tiltás - a zárt teraszokról is nyílt térre űzik a dohányosokat. A török hatóságok szerint meg is van az eredmény - a tiltás kezdete óta 15 százalékkal csökkent a cigaretta forgalma. A pipázók  tulajdonosai viszont ennél sokkal drámaibb visszaesésről számolnak be - a Your Middle East által megkérdezett ankarai tulajoknál a pipázók száma hatodára esett vissza. (Körülbelül ugyanilyen arányú visszaesésről számoltak be Libanonban.) Az ok rém egyszerű - míg egy dohányos, egy cigire akár hóban-fagyban is kiugrik a kocsma elé, egy pipát elszívni azért nem kellemes mondjuk, esőben a teázó előtt. És télen ezen a tájon azért hideg van. 

Az új szabályzás kritikusai szerint itt egyszerűen arról van szó, hogy már megint az európai szemléletet akarják ráerőszakolni egy másik kultúrára. A pipa ellehetetlenítése nem az egészségnek használ, csupán a hagyományos keleti életformát öli ki - és az embereket átszoktatja a könnyen elfogyasztható, eldobható cigire. Bár - ismétlem - nem dohányzom, de hajlamos vagyok igazat adni ennek a nézetnek. A Közel-Kelet nem lenne az, ami, ha nem üldögélnének az emberek naphosszat a pipájuk mellett, és nem hallgatnák a zenét. És  a pipázás minden bódulatával és tüdőlepedékével együtt, közel sem okoz olyan társadalmi gondokat, széthullott családokat, bűnözést, autóbaleseteket stb., mint az alkohol, amit ugye, éppen ott még azokban az országokban sem nagyon fogyasztanak, ahol forgalmazása engedélyezett. Konkrétan egyetlen esetet sem hallottunk még, amikor valaki durván bepipázva kiirtotta volna a családját. (És gondoljuk el, milyen komoly felháborodás lenne, ha nálunk próbálnák meg, muszlim nyomásra, betiltani a kocsmázást.) 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr915099242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.05.25. 07:36:20

Egyetértek a poszttal. Érdekes, hogy a műanyagfogyasztást senki sem akarja betiltani a rengeteg csomagolóanyaggal.