48 Ázsia leggazdagabb faluja

2013.02.25. 13:29

Ázsia leggazdagabb faluja Indiában van, ráadásul annak egy amúgy szegény vidékén. Baladiában mindenki milliomos. 

Kutch vidékére ritkán jut el turista. nem olyan felkapott üdülőhely, mint Goa - bár van hosszú homokos tengerpartja -és nem olyan látogatott látványosság, mint Agra, vagy Jaipur, holott van itt jó ötezer éves romváros, és az ázsiai vadszamarak utolsó menedékének helyt adó nemzeti park. 

images.jpg

Rann_of_Kutch.jpg

A vidék nagy része sivatag, vagy félsivatag. lakói  hinduk, vagy dzsainák. Számos különféle törzs, kaszt lakja, és több nyelvet is beszélnek - a legtöbben a helyi kaccshit. Sokáig meglehetősen szegény vidék volt. A sivatagban nem sok mindennel lehetett foglalkozni. De az ide betelepülő csoportok közt voltak például a msztrik is, eredetileg egy ksatrija - vagyis harcos - kaszt, akik azonban általában jó iparosok, építőmesterek hírében álltak. Előbb csak a nem túl messze fekvő Bombayt lepték el - és hozták el nagyon korán a vidékre a vasutat, majd megindultak a reménytelenség és szegénység miatt a Brit Birodalom (később a Nemzetközösség) más vidékeire. Ők építették fel Kelet-Afrika városait, ma is sokan élnek ott - jó részük a társadalom elitjét alkotja. Mások Nyugat-Indiába, vagy egyenesen Angliába, esetleg Kanadába jutottak el. Londonban egész negyedeik vannak  - a legtöbben Wembleyben élnek. És ott derekasan meggazdagodtak. De nem feledkeztek meg hazájukról. 

5493_18.jpg

Nanjibhai Ashani Londonban élő üzletasszony (középen)  - a legbőkezűbb adakozó. 

Mint a legtöbb NRI (Non Resident Indian - külföldön élő indus) rendszeres kapcsolatban állnak az otthon maradottakkal, küldik a családnak a pénzt, illetve saját vagyonukat is részint otthoni bankokban tartják. Ez pedig igencsak jót tesz a kis falvaknak - a megyeszékhely Bhuj környékén két település  Baladia és Madhapar is  vetekszik a "Ázsia leggazdagabb faluja" címért. 

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk ezeket a helyeket, előbb nézzük meg milyen egy áltagos indiai falu:

64691_o.jpg

Nincs vezetékes víz, nem feltétlenül van áram (bizonnyal nem minden házban), csak a főutat asztafltozták (jó esetben), az emberek legnagyobb részének bevétele minimális.

Ehhez képest, Baladia így néz ki:

5487_11_1.jpg
5499_14.jpg

5505_15.jpg

A faluban minden házban van vezetékes víz, csatorna, az utak aszfaltozva, az ötezer lakosú faluban több alapítványi iskola, no és tizenegy bankfiók működik. Szükség is van rájuk, Baladiában a hazautalások havi összege eléri a 410 millió forintot. A bankbetétek teljes értéke meghaladja a nyolc milliárd forintot!!! A falu hét ATM-jének forgalma (vegyük hozzá, hogy láttam olyan indiai tartományi székhelyet is, ahol alig lehet ATM-et találni), nagyobb, mint a Delhi vagy Mumbai központjában levőkét. 

5515_12.jpg

Ennek ellenére nem ülnek otthoni az itteniek sem - az indiai honalapok némi meglepetéssel írják - még a nők nagy része is dolgozik valamit. Ez egyébként a régió gazdasági teljesítményén is meglátszik  A megye egy főre eső GDP-je már sokszorosa az országos átlagnak - nagyjából Románia szintjén van. A hagyományosan a szegényebb államok közé sorolt Gujarat az elmúlt években stabilan tíz százalék feletti gazdasági növekedést produkált. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr875104059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.26. 10:03:31

itthon is jól nézne ki egy ilyen falu.