50. Piramist tessék!

2013.03.02. 18:32

Az egyiptomi piramisok a világ legismertebb építményei. Történészek, ufológusok, kincsvadászok, és szimpla bolondok áldozták egész életüket megismerésükre. Most éppen az el vagy bérbeadásukról gondolkodnak, mert kell a pénz az egyiptomi kormánynak.  

Még boldogult debreceni egyetemi oktató korszakomban történt meg vele, hogy egy fárasztó vizsgáztatós nap után mentem volna haza taxival. A sofőr megkérdezte tőlem, miről is kérdeztem aznap a hallgatókat, mondtam például, Egyiptomról. Mire ő: az jó, mert neki is van egy elmélete a piramisok építéséről. Már rég megérkeztünk, mire még mindig mondta a történet, ufókról és villanyáramról is volt szó benne, ha jól értettem. Én reményvesztetten mutogattam a még mindig pörgő órára, mire azt kikapcsolta, és nyomta tovább. Míg ő nyomta én végig azon gondolkodtam, hogy 1 elképesztően álmos vagyok 2 hogyan mondjam meg neki, hogy az egész, amit az elmúlt fél órában lelkendezve magyarázott, úgy ahogy van baromság, de közben holnap is legyen mivel hazajönni. 

A történet nem csak taxis szempontból érdekes, de jól mutatja azt is, a gizai piramisok talán csak a Stonehenge-dzsel vetekedhetnek legendagyártásban. Mivel ennek a posztnak szigorúan NEM témája a piramisokkal kapcsolatos legendák ismertetése, és azok elleni küzdelem sem, csak annyit jegyzek meg: igen, tudjuk, hogyan építették őket, nem, nem voltak ott ufók, nem, nem voltszükség semmiféle természetfeletti segítségre. Pont. A többi bármelyik szabadon választott ismeretterjesztő tévécsatornáról meg lehet tudni,  a dínók után közvetlenül következő sztárok az egyiptomiak. 

e1.jpg

Míg állt a Mubarak rendszer a turistákra úgy vigyáztak, mit a hímes tojásra.  Egyrészről fontos volt, hogy a rendszernek jó imidzse legyen nyugaton - ott voltak a szövetségesek. Másrészt a turizmus Egyiptom harmadik legnagyobb bevételi forrása. (Az első kettő a Szuezi Csatorna, illetve a külföldön, első sorban Szaúd-Arábiában dolgozó egyiptomiak hazautalásai.) A turizmus foglalkoztatja az egyiptomi dolgozók 12%-át.  A forradalom előtt -bár terror mindig volt - a számok szépen nőttek.  A világgazdasági válság kimondottan jót is tett az egyiptomi turizmusnak - a szigorú, sőt néha abszurd szabályok (Kairótól délre 2009-től már csak első osztályon utazhattak külföldiek) rendesen csapolták a  turisták pénztárcáját. 

A forradalom azonban mindent megváltoztatott. Egyiptom nem tűnt többé biztonságosnak. A tengerpart még csak-csak elmuzsikált valahogy, de Kairó durván kihalt. Pedig a húszmilliós nagyvárosban, és környékén is kellenek a munkahelyek. Akik ekkor jártak ott korábban szokatlan élményben részesülhettek - szinte egyedül voltak a piramisoknál.  Míg 2009-ben még mozdulni sem lehetett, amikor  Hurghadából megjött a konvoj több száz turistabusza, 2012-ben már alig lézengett valaki. (Azokon a helyeken pedig, mint például a Gizánál nem kevésbé látványos Szakkara vagy Daszúr, ahol már 2009-ben is szinte egyedül voltunk a piramisoknál, a forradalom után teljes krach következett be.)  Pénz híján a fejlesztések is elmaradtak - a legfájóbb a régi poros helyett az új nagy Egyiptomi Múzeum megnyitásának elmaradása - pedig 2010-re ígérték már. 

article-0-0EF590CD00000578-75_634x395.jpg

A politika részéről pedig néha egészen ellentmondó üzenetek érkeznek.  A kormányzó Muszlim Testvériség ugyanis nagyon kényes helyzetben van. "Szélsőjobbról", a szalafista pártok folyamatosan nyomják, hogy a korábbi iszlamista retorikát váltsa valóra, ugyanakkor a tömegeke meg munkát és pénzt követelnek, ami külföldi részvétel - turizmus, befektetés, segély - nélkül nem megy. Így lehetséges, hogy a kormány egy részről fontolgatja, hogy betiltja az alkohol forgalmazását (aki látott már angol turistát sejti, hogy ez milyen hatással lenne a beutaztatásra), másrészről  nyomja a pénzt a könnyűzenei fesztiválokba.  (A szalafaisták következetesebbek, ők rühellik a külföldieket, és szerintük a szinfxet is fel kellene robbantani, mert bálvány.) 

e2.jpg

A folyamatos belpolitikai perpartvarok miatt pedig Kairó turizmusa pang -a turisták nem kimondottan szeretnek folyamatosan tüntetőkbe botlani. A kormány nagyívű programot talált ki -naná, hogy a piramisokra alapozva. Múlt ősszel már újranyitották a Nagy Piramist (amit még a forradalom idején zártak le), most pedig újabb fejlesztéseket terveznek. Csakhogy nincs rá pénz. (Semmire sincs.) A Pénzügyminisztériumnak az az ötlete támadt, hogy adják  bérbe az ország legfontosbb turisztikai látványosságait. Hosszú időre sok pénzért, és akkor majd a külföldi bérlő fejleszt, az vonzza a turistákat, ráadásul egycsapásra egy jó csomó pénzt kapna az egyiptomi állam.  Állítólag a katari emír már jelentkezett is, hogy érdekelné az üzlet, végül is sok mindene van már, repülője, jachtja, palotája, piramisa még nincs. 

Az egyiptomi sajtó azonnal lecsapott a dologra. A szalafisták már megint az általuk nem túlzottan kedvelt katari emír nyomulását látták a dologban (szerintük ő izraeli ügynök). A világi baloldal azonnal az ország kiárusításával vádolta a kormányt . A twitterezők pedig ajánlgatták a piramisokat az angoloknak, mondván így jól bosszút állhatnak azért, hogy egy egyiptomi üzletember (a Diána hercegnő udvarlójaként elhíresült Dodi Al-Fayed apukája) vette meg annó a brit főváros szimbólumának számító Harrods áruházat. (Találjuk ki ki a jelenlegi tulajdonos? - Naná,hogy a katari emír.)  

A pénzügyminisztérium aztán visszavonta az ötletet, modnván, csak próbálkoztak felhívni a figyelmet az ország rossza anyagi helyzetére, de ettől a sajtó csak még dühösebb lett. A Testvériség ugyanis annó komolyan kiborult, amikor Mubarak egy - a piramisoknál  jóval kisebb jelentőségű történelmi emléket - az Omar Effendi áruházat adta el egy szaúdi cégnek. 

Aztán egy londoni arab nyelvű lap megszellőztette, ha már a piramisokat nem adáák (pedig szívesen vennék azt is) Katar esetleg megvenné a szuezi csatornát. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr835112916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2013.03.03. 21:11:05

A katari emírnek tulajdonképpen semmivel sincs kevesebb köze a piramisokhoz, mint az egyiptomi araboknak. Merthogy azoknak sincs más okuk a piramisokat a jelenlegi Egyiptom állam csodájaként mutogatni, mint hogy ők azok, akik ezerkétszáz éve ezt a területet elfoglalták, piramisostul, számos évszázaddal azután, hogy az utolsó egyiptomi fáraóféle elhunyt. Mint ahogy sajnos nekünk sincs közünk az itt talált szarmata kincsekhez, és ez még a világ rengeteg tájékáról elmondható. Az egyiptomiaknak tehát eddig is csak pénzforrás volt Ó-Egyiptom, így mindegy, hogy ezután is az lesz, ezt tudomásul vehetjük, és kész.

Az a felrobbantás érdekes ötlet. Az egyébként számos dologban nagyszerű muszlim művészeti kultúra jónéhány gyönyörű történelmi emléket rombolt már le vagy csonkított meg a vallásuk elég ostoba parancsára, a sor még mindig folytatható. Valahogy mindennek el kell pusztulnia, úgy látszik; ha nem rombolja le a természet, akkor majd mi.