A nyugati világban a születések száma általában nem elég a társadalom teljes reprodukciójához - magyarul kevesebb gyermek születik, mint ahánynak kellene. Ebben, a kutatások szerin, az egyik legfontosabb tényező, hogy a nők egyre később szülnek. Míg száz évvel ezelőtt a húszas évei közepén járó nő már vénlánynak számított, ma az átlagos európai nő harminc éves korában kezd el egyáltalán gondolkodni a gyermekvállaláson. Az Egyesült Államokban - a fejlett világban szinte egyedüliként - kicsit más a helyzet. A tizenéves anyák aránya sokkal magasabb, mint Európában. Az elmúlt harminc évben minden ötödik amerikai nő már szült, mire húsz éves lett. Az arány az utóbbi években csökken, de még mindig messze az európai felett jár - a változás inkább abban mérhető le, hogy ezek a lányok ma már nem mennek férjhez a terhesség miatt. 

chart.gif

Az okokat még keresik. Egy elemzés olvasható például itt. A jelenség hátterében társadalmi-kulturális okok állnak, de a szerzők sem tudják pontosan megmondani, mi. Vannak azonban statisztikákon alapuló megállapításaik, amik igencsak érdekesek: 1 a bőkezűbb  szociális ellátások nem növelik a tizenévesek kedvét a gyermekvállalásra 2 a szigorúbb, vagy megengedőbb abortusz-szabályozásnak sincs statisztikai összefüggése a korai terhességek arányával. Láttak viszont összefüggést a fogamzásgátlás, és a születésszám között - az amerikai tinédzserek ugyan szexuálisan kevésbé aktívak mint az európaiak, de még kevésbé használnak fogamzásgátló szereket. Annyi egyértelmű, hogy az Egyesült Államokon belül is nagyok a különbségek, a feketék és latinok közt jóval magasabb az arány, mint a fehérek közt, a déli államokban sokkal több a tini anyuka, mint New Englandben.  A kutatók végül azt állapították meg, amivel azért nem nagyon leptek meg senkit, hogy a magasabb születési ráta kulturális okokra vezethető vissza. Azok a nők hajlamosak már tizenévesen szülni, akik amúgy is szegény családban nőttek fel, és nem érzik úgy, hogy előrébb léphetnének a társadalomban, ha később szülnének. 

Azt viszont már én teszem hozzá, hogy így Európából nézve nem biztos, hogy olyan negatív a kép, nálunk ugyanis éppen az csökkenti radikálisan a megszülető gyermekek számát, hogy az európai nők egyre később vállalnak gyermeket, így a tervezett második, harmadik gyermekek megszülésére már egyszerűen nincs idő. Jól mutatja a különbséget, hogy Európában alig van olyan ország, amely elérné az Egyesült Államok arányát, egy nő átlagban 2,05 gyermeket szül. 

Az Egyesült Államokban ezt úgy látszik nem értékelik eredményként, és küzdenének az ellen, hogy a lányok tizenévesen essenek teherbe. New Yorkban felvilágosító kampányba kezdett az önkormányzat illetékes szerve a Human Resources Administration. Metróállomásokon és buszmegállókban helyeztek ki óriásplakátokat, meglehetősen sokkoló szövegekkel. A riadt, dühös, vagy épen szomorú gyermekek, az anyjukat szidják. 

article-2289059-187A7899000005DC-112_634x680.jpg

Kétszer akkora esélyem van, hogy nem fejezem be a középiskolát, csak mert tizenévesen szültél engem. 

article-2289059-187A787D000005DC-404_306x461.jpg

Őszintén anya ... lehet, hogy egyedül maradsz, és akkor mi lesz velem? 

article-2289059-187A7891000005DC-759_634x711.jpg

Van jó állásod? Évente több ezer dollárba kerülök.

article-2289059-187A788B000005DC-607_634x486.jpg

Apa, még húsz évig kell eltartanod engem. 

article-2289059-187A7881000005DC-412_306x461.jpg

Ha befejezed a középiskolát, lesz állásod, és férjhez mész szülés előtt, 98% eséllyel nem leszel szegény.

A lányok sms-ben is fordulhatnak "további információkért" az önkormányzati szervhez.Ahonnan "fiatalos stílusban" "életszerű" sms-eket kapnak vissza. Az egyik, amit a MailOnline kapott pl ez volt. "Jézusom teherbe estem a pasimtól Louistól. El akart vinni az iskolai bálba. Elég kövérnek látszom majd a ruhában. Szerinted menjek?" Az igenlő válaszra pedig az jött vissza, hogy Louis "dagadt lúzernek" nevezte. A következő meg ez volt. "ÚÚÚ Hányingerem van a vizsga alatt. Okádjak, vagy fejezzem be a tesztet?"

A kampány olyan szempontból elérte célját, hogy mindenki erről beszél. A legtöbben azért kiakadtak. Sokan nyilatkoztak úgy, hogy a HRA így nevetségessé teszi azokat a fiatal nőket, akiket inkább segítenie kellene. Egy civil szervezet vezetője szerint ezt a pénzt inkább felvilágosító kampányokra tanácsadásra kellett volna költeni. Mások szerint van éppen elég bajuk ezeknek a lányoknak, nem kell még ilyen kampányokkal is szaporítani - és illett volna például a gyerekekre is gondolni, mit érezhetnek azok az ilyen feliratok láttán. Mások történeteket mesélnek, és küldenek el reakcióként olyan fiatal lányokról, akik igenis jó anyák lettek. A legjobban persze maguk a fiatal anyák akadtak ki. Egyikük egy fórumra az írta, hogy igazán nem érti, miért jó az a városnak, ha ő egy darab sz*rnak érzi magát, valahányszor metróra száll. A HRA  szerint viszont éppen ezzel a kampánnyal világosítják fel a nőket a "tinédzserkori terhesség valós költségeiről".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr485124425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elstron 2013.03.10. 16:18:22

És mindeközben a nyugati világ egyik legnagyobb problémája a társadalom öregedése. Ennek fényében "vicces" ez a kampány.

Bicepsz Elek77 2013.03.10. 17:05:29

Nyugaton is elsosorban a feherek fogynak. Ok csak 30 korul vallalnK gyereket. Ahol mas a szub/kultura, ott no a nepesseg azon resze. A feher franciak szulik a legkevesebbet, a nem-feherek(kiveve a tavol-keletieket) a legtobbet Europaban.

SarahConnor 2013.03.10. 17:55:02

Van ez a mondás, hogy egy nő két dologért hajlandó bármire: hogy legyen gyereke és hogy ne.
Kiegészíteném azzal, hogy a társadalom két dolog mellett képes a legerősebben lobbizni: hogy szülj, és hogy ne.

2013.03.10. 17:55:50

Mindenhonnan ömlik a fiatalokra a szex. Ha nem nézel ki jól, nem vagy trendi, nem villantasz akkor senki nem vagy. Még senkinek is senki. Persze az USA-ban mindent cenzuráznak csak amit kéne azt nem. Mondjuk Rihanna, Lady Gaga tulfűtött klipjeit. Aki meg már baszik az trendi. Még inkább ha nem húz gumit, há nehogymá zokniban mosson lábat a kis taknyos.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.03.10. 18:07:00

Az első plakáton látható gyereknek mennyi esélye lenne a középiskola elvégzésére, ha kiölnének az édes(?)anyja szíve alól?
A második gyerek anyja nem akkor marad igazán egyedül, ha magzatának az apja eltaszítja, mert megölette közös gyereküket?
Mennyibe is kerül az USA-ban egy magzatölés (művi abortusz)? Nem ezresekbe? Rendszeres nemi élet esetén egy fertilis gavallérnak annyit iillik kifizetni...
Aki 35-40 évesen csinálja/szüli az első gyerekét, 46-51 éves lesz, mire az az USA-ban nagykorúnak számít. Ha tovább is tanul, mire munkába áll, nyugdíjasok lesznek a szülei. Vagy halottak. Legalább 70 évesek lesznek, mire unokáik születnek...
A legalsó plakáthoz nem azt kellett volna írni, hogy akinek eléggé gazdagok a szülei, az be tudja fejezni az iskoláit, lesz állása, megélhetése, aki meg szegény családba születik, az az egykori "lehetőségek hazájában" is szegény marad?

virsolya 2013.03.10. 23:58:29

Nem hinném, hogy itt a "magzatölést" propagálják... Fogamzásgátlással "is" lehet felelős szexuális életet élni, családot (életet) tervezni... A tinédzserkori gyermekvállalásnak pedig nem a 35-40 éves kori családalapítás az egyetlen alternatívája. A kettő között van húsz év...
Az Mtv-n talán még ma is megy a Tini mamik sorozat - elég ritka volt, hogy az ifjú pár együtt maradt, általában apuka látogatóba járt a gyermekéhez vagy lelépett.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.03.11. 09:57:23

@virsolya: Valóban nem a magzatgyilkoló szolgáltatások propagálása tűnik a kampány elsődleges céljának, az csak a kapcsolt hozadéka.
A fő cél sem kevésbé embertelen: "az életre méltatlan életek", azaz a legtöbbször "színes" szegények, a gettólakók, az új bevándorlók szapordásának megfékezése. Az egykori Újvilág már ugyanis nem mindenki számára a lehetőségek hazája, jelentősen átszövi egy ma még zavaros kasztrendszer.
A filmsorozatokból meg nem igazán érdemes szerintem messzemenő következtetéseket levonni: ez olyan, mintha szerelmet pornófilmből, önvédelmet és eséstechnikát akciófilmekből stb. akarna valki megtanulni.

Szakyster 2013.03.11. 10:01:17

Hűha, micsoda vicces konteók egy szimpla tiniterhesség-megelőző kampány kapcsán...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.11. 11:01:09

egyik undorítóbb, mint a másik.

És ezt úgy írom, hogy a tiniként való szüléssel magam se értek egyet.

_Epikurosz_ 2013.03.11. 11:51:50

Lassan elkezdenek beszélni az eddig elhallgatott amerikai nyomorról. A dzsumbujról, a lehetőségek hiányáról. Természetesen az alap amcsi ideológiát próbálják meg legelőször, mint megoldást: vigyázz te magadra, szabad vagy, ez felelősséggel jár, és te tehetsz a legtöbbet magadért, nem mások. Ez bizonyos mértékig igaz is. A kérdés, hogy ez milyen erős a szubkultúrához és a személyes tapasztalatokhoz képest.

borzimorzi 2013.03.13. 09:31:01

Végre egy szó a személyes felelősségről is, nemcsak a "mindenért a társadalom a felelős" mantrát nyomatják!

Fel nem foghatom, hogy volt képes bárki is belemagyarázni az abortusz támogatását. A felelős családtervezés éppen arról szól, hogy meg lehessen előzni az abortuszt, hogy ne károsodjon az anya szervezete, és amikor majd akar, mert már megvannak a feltételek, akkor lehessen neki gyereke, aki már egy jobb sorsra születik! Legyen az abortusz az abszolút válsághelyzetekre való végső menedék, ne pedig nyakra-főre alkalmazott beavatkozás! Maradjon meg azokra az esetekre, amikor genetikailag sérült a magzat, vagy nemi erőszakból jött létre a terhesség.

A mai gépesített termelés világában semmi szükség nincsen irdatlanul sok emberre, tehát azok, akik nem kapnak jó képzést, csak a nyomorra születnek. Senkinek nem tűnik fel, hogy az a személy, aki 18 (USA: 21) éves kora előtt saját magának még annyit sem árthat, hogy alkoholt vesz, az vígan tönkreteheti egy másik ember életesélyeit? Pusztán azzal, hogy tiniként lusta gumit húzni vagy tablettát bevenni? Hm?

Üdv:
b