58. Új Mohamed-film készül

2013.03.17. 07:55

Emlékeznek még a botrányos Mohamed-filmre? Az iszlám filmipar most visszavágásra készül. Megmutatnák a próféta igaz történetét, némi hollywoodi segítséggel. A próféta szerepére viszont nincs casting.  

Múlt évben a teljes muszlim világot felzaklatta egy film. Az a bizonyos a próféta életéről készült, amatőrnek is nehezen nevezhető alkotás, amit egy hülye nevű, magát néha zsidónak valló, Amerikába szakadt, egyiptomi kopt csinált, és eredetileg nem túl nagy nézettséget szerzett magának a Youtube-on.  Majd valaki meglátta Egyiptomban, és kitört a világbotrány. Ahhoz képest, hogy vírusvideónak sem éppen vicces, elvben emiatt rohanták le szeptember 11-én a bengházi amerikai konzulátust, és rendeztek milliós erődemonstrációkat.

120916AfghanProtest_6671299.jpg

Az európai szélsőjobb meg jól meglovagolta az ügyet, és be akarták mutatni Németországban meg Hollandiában. Európa nem értette az egészet - rendben van, tudjuk, hogy nem szabad ábrázolni, meg tényleg illetlenséget csináltak, de ilyen alapon naponta tarthatnánk tüntetéseket a keresztény világ nagyvárosaiban a Brian élete miatt. Ráadásul olyanok vonultak az utcára millió számra, akik nemhogy a Youtube-ról nem szoktak filmeket letölteni, de valószínűleg még az internet létével sem barátkoztak meg. Így aztán helyből fel is röppentek a hírek, hogy a tüntetéseket valójában a CIA vagy a Moszad szervezte, hogy így diszkreditálja az arab tavaszt. (Akárki is csinálta, annyi bizonyos, ezeknek a tüntetéseknek nagy szerepük volt abban, hogy a nyugati sajtóban elterjedjen az "arab tavasz után jön az iszlmaista tél" toposza.)

images (1).jpg

A szimpla hőbörgésnél sokkal méltóbb válasz érkezik most erre a kihívásra, honnan máshonnan, mint az arab világ új nagyhatalmából, Katarból. Bejelentették, hogy az Al-Noor Holding filmsorozatot készül készíteni a próféta életéből. Ahogy Katarban ez már szokás, nem sz*rral gurítanak - 1 milliárd dollárt szánnak a mozira, ami még hollywoodi körökben is jó pénznek számít. És, hogy biztosak legyenek abban, hogy a film a nyugati közönséget is meg tudja hódítani, igazi hollywoodi producert is találtak hozzá. Barrie Osborne-t, aki a Gyűrűk Urát is jegyzi. Természetesen nem hagyják csak úgy garázdálkodni - nehogy aztán a prófétát Gandalf alapján próbálja megmintázni - a felügyeletét egy jeles muszlim hittudós, Juszuf al-Karadvai látja el.  Bár életrajzi filmről van szó, maga a próféta, akinek az életét bemutatják, nem lesz látható a filmben - ez azért lássuk be, komoly kihívást jelent majd -, mert a szunnita kánon szerint a prófétát tilos ábrázolni.  Minden egyébben egyébként - ígérik - követik majd a Korán és a hagyomány leírásait. 

Muhammad-The-Ideal-Prophet.jpg

Az Al-Noor egyébként más hasonló projektekben is benn volt már, török koprodukcióban készítenek filmet a nagy szultánokról, és ők jegyeznek egy sorozatot az iszlám első évszázadának nagy alakjairól is. Egyébként pedig a spanyolra és angolra tanító Dóra, illetve a kínaira tanító Kaylan arab versenytársát is ők jegyzik. 

Helyből kapnak versenytársat is - bár hozzájuk képest jelentéktelen anyagi eszközökkel felvértezve -, Madzsid Madzsidi iráni rendező 30 millió dollárból készíti el saját próféta-filmjét. Mivel ő a síita kánont veszi alapul, a filmben látszik majd a próféta alakja is - az arca viszont nem. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr885138368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2013.04.02. 22:46:13

1976-ban a szír származású Moustapha Akkad The Message (Az Üzenet)címmel már készített egy 3 órás filmet Mohamed prófétáról, anélkül, hogy magát a prófétát mutatta volna. A filmben főszereplőként Anthony Quinn és Irene Papas is szerepeltek.
Moustapha Akkad egyébként a kultikussá vált horrfilm Halloween-nek az executive produre volt - sokak számára innen ismert a munkássága.
A teljes magyar nyelvű film pár éve fent van a youtube-on is :)
Ezt csak azért írtam le, mert meg lehet csinálni nagyon jól is a próféta életének a megfilmesítését (és minőségében a 70-s évekbeli történelmi témájú filmek felsőkategóriájába tartozott - igaz a mostani CGI grafikához és akciójelenetekkel telitűzdelt filmjeihez szokott közönség számára egy kicsit lassú és vontatottnak tűnik, de akkoriban a 70-es években a lasabb történet és a hosszabb párbeszédek teljesen elfogadottak voltak).