A Somerset grófságban fekvő Radstockban mindössze 5620-an laknak, közülük 16 muszlim. Ilyen a vidéki Anglia - a nagyvárosokkal szemben itt még kevés a bevándorló, de egy-két pakisztáni család azért már mindenütt van. Saját mecsetjük nincs, ha nagyon imádkozni akarnak a legközelebbi nagyvárosba, Bathba vagy Bristolba mennek. Ahogy a szigetországi muszlim hívők többsége, ők is brit muszlimnak gondolják magukat, vagyis inkább Angliához kötődnek már, mint őseik szülőföldjéhez, bárhol is volt az. 

Nem is volt semmi gond egészen addig, míg a helyi önkormányzat munkáspárti tanácsnoka, egy bizonyos Eleanor Jackson úgy nem gondolta, hogy a fehér alapon vörös György-keresztes zászló, amelyet közönségesen Anglia zászlajának mondunk, sérti a muszlimokat, mert ha látják, az a keresztes háborúkra emlékezeti őket. A helyi elöljárók egyet is értettek vele - így a város zászlórúdja üresen maradt. 

article-2324999-19CB217D000005DC-959_634x456.jpg

Rendeletet is alkottak, amely szerint a továbbiakban a Union Jacket (a brit állami zászlót), illetve a "megfelelő alkalmakkor" az LMBT mozgalom szivárványos zászlaját, illetve egy virágos lobogót tűznek majd ki. 

A városka lakói azért kiakadtak. Daily Mailnek nyilatkozók közül a legtöbben egyszerűen nonszensznek minősítették a döntést, és jelezték, őket bizony a kutya nem kérdezte meg arról, hogy milyen zászlót tegyenek ki. (Fölmerült még problémaként, hogy egyáltalán mit csináljanak április 23-án, ami Szent György napja, és mint ilyen megkívánná a piros keresztes zászlót.) A helyi muszlimok is meglehetősen kényelmetlenül érzik magukat. Rizwan Ahmed, a bristoli muszlim közösség vezetője szerint a politikai korrektség ezzel már túl messze ment, és őket egyáltalán nem zavarta eddig, és ezután sem zavarná az angol zászló. A Brit Muszlim Tanács szóvivője Nasima Begum szerint pedig Szent György zászlaja a befogadást és nem a kirekesztést jelképezi, ráadásul az illető szent még az iszlám előtt élt, így egyáltalán nem érti miért kellene zavarnia a muszlimokat. 

Az előterjesztő baloldali politikus azonban kitart álláspontja mellett, és állítja, hogy a fehér alapon piros keresztes zászlót húsz évre el kellene teljesen felejteni, és nem is csak a muszlimok miatt, hanem azért, mert a szélsőjobbosok és a futballhuligánok- szokták lengetni. (Ez egyébként kétségtelenül igaz -  alább például a szélsőjobbos English Defence League tüntetőit látjuk vele, De azért nem csak ők használják, ugye. )

EDL2.jpg

A hölgynek még egy dologban - tényszerűen - igaza van. A zászló valóban kötődik a keresztes hadjáratokhoz. Állítólag ilyen jelvényt akkor viselt először brit uralkodó, II. Henrik 1188-ban ugyan még a fehér keresztet választotta, de Oroszlánszívű Richárd már piros kereszttel a ruháján harcolt. A 13. századtól rendszeresen használják jelvényként angol katonák. A 14. századra már általánossá vált, hogy a királyi lobogó mellett, kvázi az ország zászlajaként hordozzák - ez jól látszik ezen a Wat Tyler-féle felkelést ábrázoló miniatúrán is.

610px-John_Ball_encouraging_Wat_Tyler_rebels_from_ca_1470_MS_of_Froissart_Chronicles_in_BL.jpg

 1606-tól formálisan is a brit zászló része. "Angol nemzeti zászlóvá" - a Brit Birodalmat kifejező Union Jack ellenpólusává azonban csak a huszadik század elején vált.  Sporteseményeken, egyházi rendezvényeken - ahol az angol és a skót, illetve walesi csapat, illetve az angol és a skót egyház elválik egymástól, ma már általánosan használatos. Ennek ellenére alkotmányos státusza nincs - már csak azért sem, mert a szigetországnak nincs alkotmánya. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr205302198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DirtyHarry 2013.05.16. 00:05:01

akit zavar az menjen haza. ostobák.

brekkk 2013.05.16. 01:41:53

újabb szimpatikus biboldó...

Eastbay1 2013.05.16. 02:19:14

Mer a Union Jackben ugye nincs benne a Szt. György keresztes zászló...
Még jó, hogy nálunk nincsenek ilyen degeneráltak.

paráznabillegető 2013.05.16. 03:58:02

az rendben van, hogy benyújtotta a kérelmét.
de!
1. hogy volt ott még annyi hülye, hogy meg is szavazták??? gondolom, asse tudták azok a túlműveltek, hogy mi az, hogy crusade, hát inkább megszavazták, nehogy már butának látszódjanak...
2. faszé nem ingyensörről nyújtott be kérelmet!!!

burakefendi 2013.05.16. 08:54:15

Én már mondogatom egy ideje, hogy ez lesz. Anglia az identitászavarban az egyik legprogresszívebb társadalom.

Yakk 2013.05.16. 09:53:56

Te jó ég. Az európai civilizáció felszámolja önmagát. Honnan jön ez a teljesen beteg öngyilkos gondolkodásmód?

Superuser 2013.05.16. 10:10:32

@Eastbay1:
>Még jó, hogy nálunk nincsenek ilyen degeneráltak.

hogyne volnának, akik azt az árpád-sávos lobogót tiltanák, amelyre mellesleg felesküdtek...

2013.05.16. 12:44:08

Pffff.... primitív barmok, meg is érdemlik a muszlimokat mind. Csatlakozom az elsőhöz: ha a vendégségben nem tetszik valami, akkor húzzanak haza a sötét őskorba, kecskével hálni.

Jacobus Calcii Sulfas Dihydricus 2013.05.16. 15:05:41

Az előttem okosan kommentelők talán fussanak neki mégegyszer a bejegyzésnek: nem a muszlimokat sérti, ők se értik, hogy ezt így hogy.
Ezt a képviselőnő találta ki. Saját "szakállára".

Petyat 2013.05.16. 17:09:25

Nem ismerős? Nálunk az árpád sávos zászló kap hasonló figyelmet. Lengetik a focidrukkerek, ezért utálni kell. Mondjuk még nem tiltották be, mert a parlamentben is van elég belőle, de a mi késik nem múlik.

A liberálisok lassan minden hagyományt és jelképet kiradíroznak a történelem könyvekből. Ugye mondanom sem kell mi az az egyetlen történelmi esemény, amit soha nem szabad elfelejteni és minden nap beszélni kell róla...

Petyat 2013.05.16. 17:15:40

@Eastbay1:

EZAZ. Union jack = angol, skót, ír zászló keveréke.

Az előző hozzászólásomra visszamutatva. Az árpád sávok a címertől kezdve egy csomó magyar jelképben visszaköszönnek.

És ahogy valaki megírta előttem. Európának vége. De nem bénaságból, egyszerűen szándékos rombolást láthatunk.

maoista 2013.05.17. 12:05:54

Ostoba, önpuszító, balos gondolkodásmód. A mai "balliberális" eszmék az európai civilizáció rákja: annak részei, de pusztítják azt, ahogy tudják.