Ha az "iszlám társkeresés" szókapcsolatot halljuk, a mindennapi viccelődés szintjén bizonnyal annyi jut eszünkbe, hogy hány tevét adnak a nőért, ha kicsit mélyebb emberjogi gondolatra váltunk, talán a szerencsétlen, ötéves korukban kiházasított, abuzált kislányokat említenénk. Pedig egy modern muszlim nő már sms-ben csetel leendő párjával a Koránról, MLM üzletet épít, és a Twitteren követi kedvenc hitszónokát. 

Pedig a modernizálódó, ugyanakkor vallási identitását is egyre jobban kereső iszlám világban van egy - egyre komolyabb - réteg, amelyik egyfajta iszlám fogyasztói társadalom megteremtésére törekszik, és minden olyan dolgot, ami van nem-iszlámban nekünk gyaúroknak, azt iszlámosítva maga is használni akarja. A társkeresőt is, hiszen egy olyan modern urbanizált társadalomban, mint Indonézia, már rég nem a család keres társat a lányoknak, ők is tanulnak, dolgoznak, és romantikára vágynak, csak kicsit máshogy. Ebbe a piaci résbe tört be a RomantISLAM.

romanti.jpg

A hihetetlenül sikeres új mobilszolgáltatás kiötlője a képen is látható Arifin Ilham, szúfi prédikátor. Nem csak a párválasztásban segít emeltdíjas sms-ben, hanem olyan koráni bölcsességeket is küld, mint, hogy a Próféta mindig együtt szeretett fürdeni az asszonyaival, és ha te is szeretnél olyan jóban lenni az asszonyaiddal avagy férjeddel, mint a próféta, akkor csakis Arifin Ilhamtól kérj tanácsot. 

Bizarr? No, ott úgy tűnik nem. Egyre több nő szeretne egyszerre jó muszlim és modern csinos nő lenni. Nők milliói veszik a garantáltan halal (az iszlám szabályainak megfelelően készített) kozmetikumokat, és a menő butikokban árult kendőket. Van már kimondottan vallásos lányoknak készült divatlap is, a mainstream divatlapok pedig a kendős lányoknak is igyekeznek megfelelő tanácsokat adni.

divat1.jpg

divat2.jpg

Indonézia persze eleve más világ, mint mondjuk Szaúd-Arábia. Az iszlám későn ért ide, és az olyan szigorú irányzatok, mint a vahhábizmus nem nyertek itt teret.  A muszlim hívők nagy része is lazábban veszi a hitet - sok a régebbi kultúrákból megmaradt hagyomány él tovább. A nők pedig, mégis csak délkelet-ázsiaiak - szeretik a szép, színes ruhákat, el nem tudnák képzelni magukat talpig feketében. 

A kendős muszlim üzletasszonyok külön társaságot is alapítottak - immár több ezren vannak. Ők persze iszlám bankban tartják a pénzüket is. 

bank.jpg

És hogy kiért rajonganak ezek a nők? Nos, az amerikai tévésztárok ugye szóba se jönnek. De ott van helyettük AA Gym - teljes nevén Abdullah Gymnastiar. Igazi világfi, üzletember, és hitszónok. Legalább akkora macsó, mint Vlagyimir Putyin egy egészen más kultúrkörben. Ő is lelkesedik például a repülőkért, és megtanult  repülni is. A fotó kedvéért természetesen turbánban. 

aagym2.jpg

Rajongótábora csak akkor csappant meg, amikor első felesége mellé egy másodikat is magához vett. Bár igyekezett a romantikus szerelmi háromszög képét mutatni, kiderült, hogy valójában messze nem annyira boldog kis család ők, mint mutatták. Az első asszony 2011-ben aztán el is vált a Twitter-prédikátortól. 

bs2.jpg

És, hogy miből gazdagodott meg? A csúcs ötlete egy koráni alapokra épülő (állítólag) MLM lánc volt. Hirdetéseiben éppoly rámenősnek tűnik, mint az Amway-ügynök ellenszenves szomszéd, aki teára hív át, de lila öltönyben tart előadást a tisztítószerekről. Ilyeneket ír: "Mi a rossz abban, ha meg szeretnénk gazdagodni? Ki ne akarna milliomos, vagy milliárdos lenni? Az üzlet nagyon is erényes dolog tud lenni, ha a motivációi igazak, és mindenben megfelel a sariának. Az MQ-net az iszlám közösség gazdagodásához járul hozzá." (Na jó, ezt az utóbbi kitételt talán a szomszéd nem tenné hozzá.)

aagym3.jpg

És nem is ő az egyetlen, aki a hogyan-legyünk-gazdagok a Koránnal témára épít. Van olyan hitszónok, aki olyan előadást hirdet, amiben egyenesen azt állítja, hogy az ő módszerével - és megfelelő jámborsággal persze - negyven nap alatt meg lehet gazdagodni. Csak fizessenek be neki ezért 250 000 rupiát. (Ez egyébként nem túl nagy összeg - kevesebb, mint 6000 forint.) 

seminar.jpg

Durva? Ki tudja. Indonéziában az utóbbi években tízmillióknak sikerült, ha nem is meggazdagodni, de kitörni a szegénységből. És közben egyre többen fordulnak az iszlám felé. Mert - ott - muszlimnak lenni trendi. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr65314175

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Duals Társkereső Kft. és más hasonló cégek nyilvános cégadatai 2013.06.05. 06:01:33

Néhány magyarországi társközvetítő cég összehasonlító pénzügyi adatai, amelyek mostanában engem egy ügyvédnő fegyelmi eljárása kapcsán kissé jobban érdekelnek.  Összehasonlítást végeztem a piacon, hogy mely társközvetítő cégnek hogyan is megy va...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.