Tilos mostantól az Iszlám Köztársaságban kutyát nyilvánosság előtt mutogatni, és tartani is csak módjával lehet - a hivatalos indoklás szerint az ebtartás a "Nyugat majmolása", illetve "rombolja a család intézményét". 

Szaúd-Arábia mellett az Iráni Iszlám Köztársaság (no meg az Egyeüslt Államok) bírja a világ legőrültebb jogszabályokat hozni.  A minap egy  vallási vezető Iránban a 3G mobiltelefonról állította, hogy az ördög találmánya, ezért be kell tiltani. Most viszont az állam teljes autoritásával rászállt az ebekre. 

A kutya kétségtelenül kontroverziális állat az iszlámban. Bár a Korán mindösszesen kétszer említ ebeket - és akkor is pozitív kontextusban, egyszer,  mint egyikét a tíz állatnak, ami a mennybe jut, másszor pedig kijelentve, hogy szabad enni olyan húst, amit vadászkutyák  hoztak,  és a hagyomány szerint Mohamed személyesen terelte el a karavánt, nehogy megzavarjanak egy szoptató szukát, az iszlám országokban a kutyát általában tisztátalan állatnak tartják. Ennek szintén egy koráni vers az alapja, amely szerint Gábriel (Dzsibril) arkangyal nem lépett be Mohamed házába, mert abban egy kutyakölyök volt, és az angyalok nem léphetnek olyan házba, amiben kép, vagy kutya van. 

A Nyugaton élő muszlimok között az utóbbi években komoly viták is zajlottak az ebtartásról. Különösen miután 2007-ben az Egyesült Államokban, Minneapolisban, egy szomáli származású taxisofőr nem volt hajlandó felvenni egy vak utast a vakvezető kutyájával, mondván, az állat - és itt most nem fizikai értelemben - beszennyezi a kocsiját. A dologból ügy lett, hosszú vita keletkezett arról, hogy kinek mihez vannak emberi jogai, és ki kit diszkriminál. (Ez azért volt fontos, mert a minneapolisi taxisok háromnegyede (!!!) muszlim, többségük szomáli.) Jellegzetesen amerikai megoldás született, az utasokat jó előre figyelmeztetik a várható nehézségekre. 

samp36b0bef662f09255-vi.jpg

Amerikában - az esetre válaszul - megszerveződtek a kutyabolond muszlimok is, van már Facebook oldaluk- Good muslim love dogs! néven, ahol lehet képet találni kutyát sétáltató kendős nőről, sőt kendős kutyáról is. 

254198_194513237267796_7642169_n.jpg

162627_149449288440858_8261075_n.jpg

Torontóban pedig megszervezték a "Sétáltasd a kutyádat a mecset előtt!" napot is. 

Az iszlám köztársaságban persze mindennek egészen más az olvasata. Észak-Teheránban, ahol a jól szituált nyugatos értelmiség lakik, akik persze kimondottan nem szimpatizálnak a rendszerrel, egy reggeli kutyasétáltatás már eddig is rendszerellenes tüntetés volt.

article-2336773-1A2CFC2B000005DC-250_634x409.jpg

A fejükön a lehető legtovább hátratolt kendőben pompázó úriasszonyok minél nagyobb kutyákkal vonultak ki, hogy mindenki lássa, mit is gondolnak ők a rendszerről. 2010 óta aztán a rendszer is bekeményített: Masszer Makarem Sírázi nagyajatollah például kijelentette, hogy a kutyatartás rombolja a családot, és tönkreteszi a társadalmat, mert (figyeljék meg az érvelést) Nyugaton vannak, akik a kutyájukat jobban szeretik, mint a feleségüket, és a gyermekeiket. 2011-ben már a rendőrfőnök figyelmeztetett, hogy úgy, ahogy van be fogják tiltani az ebtartást, mert "szolgaian imitálja a nyugati szokásokat, és ezzel kulturális problémát jelent". 

Most aztán jött a rendelet. A kutyákat sétáltatni, vagy autóban szállítani szigorúan tilos. Állatvédő szervezetek szerint az első intézkedések már meg is történtek, ebeket koboztak el, és ismeretlen helyre szállítottak a rendőrök. (Közben viszont a rendőrségnek, sőt az Iszlám Gárdának is vannak speciálisan képzett, például kábítószer kereső kutyái.)

police-dog16.JPG

A Kulturális és Iszlámnevelési Minisztérium pedig megtiltotta, hogy kutyákat reklámokban ábrázoljanak. 

article-2336773-1A2CEEA1000005DC-888_634x490.jpg

És hogy mi lesz most? Nos, egy teheráni kutyatulajdonos szerint át fognak térni az éjszaka lopva történő kutyasétáltatásra, és kisebb testű állatokat szereznek majd be, amelyeket jól el lehet rejteni a kocsiban. Egyébként meg a tányéros tévé is tilos, mégis mindenkinek van. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr815350555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pavor nocturnus 2013.06.10. 15:11:00

Bár itthon is be lehetne vezetni ezt az intézkedést, hogy meg lehessen szabadulni ezektől az állatoktól, amelyek sajnos az esetek zömében valamilyen kihívóan közösségellenes magatartásformához kapcsolhatóak, megkeserítve ezzel a mindennapjait mindazoknak a szerencsétleneknek, akik tisztább, élhetőbb környezetben szeretnének létezni. Abszolút ésszerű, mindenben támogatásra méltó intézkedés ez!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.10. 15:15:24

Magyarország is így volt Rákosiék alatt. A kutyasétáltatás kb. a teniszezéssel esett egyenlő elbírálás alá.

pavor nocturnus 2013.06.10. 15:25:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ha nincsen kutya, nem kell sétáltatni sem. Marad idő a teniszezésre.

MacChicken (törölt) 2013.06.10. 16:13:32

Es mi a buntetesi tetele egy kutyasetaltatasnak? Nyilvanos akasztas, esetleg lefejezes, kez vagy lablevagas?

Ugyan egyetertek azzal, hogy az eroszakos buncselekmenyeket - gyilkossag, rablas, stb. - kemenyen meg kell torolni, ha kell akar halalbuntetessel is, de ettol meg Iran egy barbar orszag marad. Mindenkeppen kuzdeni kell egy ilyen orszag vezetoi ellen, ki kell oket rekeszteni mindenbol es a lakossagot segiteni kell, hogy megszabadulhassanak a remalomtol amiben elnek.

Egyebkent ez tortenik, ha a vallast nem kezelik maganugykent, hanem magasabb szintre emelik, es agyhalott vallasi vezetok politizalnak is.

fifibá55 2013.06.10. 16:15:21

@Mesterlövész: Majmokról még nem született rendelet.

Visionstar 2013.06.10. 16:19:13

A nyugat majmolása? Akkor az űrkutatás, vagy a fejlett technológia birtoklása nem az? Én visszaküldeném őket a sötét középkorba, na ott mondanák ezeket.

zsírmalac 2013.06.10. 16:32:26

@pavor nocturnus: "...kihívóan közösségellenes magatartásformához..."
Jaja, például beszélgetnek más kutyásokkal, még ellenkező neműekkel is. Tiszta sor, hogy ez tarthatatlan, bűnös magatartás, házasságtörésre csábít!

JanDítě 2013.06.10. 16:37:03

ezt sosem értettem. ha én elmegyek egy országba akkor be kell tartanom az ottani normákat szokásokat vagyis mondjuk Iránban nem fogok félpucéran egy dzsangával a számban és egy dobozossörrel trallalázni.ha a taxisofőr Amerikában él akkor az ottani játékszabályokat kell betartani.nemtetszik?tarodó vissza a sivatagba.nem tetszik hogy nem lehet csadort viselni? lehet szépen visszakopni a nyomorba.

phaszfej 2013.06.10. 16:37:29

Egyetértek. A kutyasétáltatás a proli néptömegek egykori uraikat majmoló szokása. Nem lehet tőlük közlekedni az utcán, a sétáltató szerencsétlenek arra próbálják kényszeríteni az embereket, hogy egy kutyát(!) kerülgessenek az utcán, mert nekik mindig pont a menetiránnyal szemben kell jönniük. Arról nem is beszélve, hogy telehugyozzák és teleszarják az utcákat, parkokat. Szánalmas az egész kutyasétáltató banda. Szeretem a kutyákat, de tartsa mindenki a saját portáján, ahol senit nem zavarnak ezekkel. Különbenis, milyen ember az, ember-e egyáltalán, aki a saját kutyája szarát markolássza, egy ágyban alszik vele? Sok szerencsétlen, akik csak kutyákkal érzik jól magukat, akiknek folyton parancsolgathatnak, mert más észre sem veszi őket. Aki kutyát tart, az maga is egy kutya, egy a falka tagjai közül.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.10. 17:02:49

... és ezekkel kokettál a Jobbik. Szegény hülyék.

Visionstar 2013.06.10. 17:12:42

@phaszfej: Egyetértek veled, a szomszédaim x az n.-ken számú kutyája megugatja a hétvégén megjelenő, az utcánkban korzózó lakótelepiek kutyáit, akik egész héten leszarják a szerencsétlent, de majd hétvégén! Nem lehet tőlük pihenni, mert állandóan ugatnak a dögök, de a köcsög gazdája nem szólna rá,hisz kutya, had ugasson. Na az ilyenek ablaka alá kötnék ki egy rakás japán kakast, had ébressze őket hajnali háromkor.

Borenbukk 2013.06.10. 17:19:14

@JanDítě: Mik is pontosan az USA-ban a taxisoforokre es kutyakra vonatkozo szabalyok? Ha o nem akar kutyat szallitani, es torvenyek sem kotelezik ra, akkor szive joga. Az utazokozonsegnek meg, hogy nagyivben elkerulje.
Iran meg a nehezsegekkel kuzdo diktaturak szokasos utjat jarja, naprol napra nagyobb kenyszeres hulyesegekkel rukkolnak elo, mert ugy erzik a fontos dolgokban alulmaradnak.

ubu1 2013.06.10. 17:38:48

Lehet, hogy alapvetően nem köteles egy amerikai taxisofőr kutyát szállítani, de kérdés, hogy joga van-e egy vak embertől (akinek a kutyája egy szinte elválaszthatatlan tartozéka) a taxi szolgáltatást megtagadni.

Egyik irányból nézve a szolgáltatás megtagadása a vaknak egy védett tulajdonsága (fogyatékossága) miatti diszkrimináció. Másik irányból viszont a taxisofőrnek a szabad vallásgyakorláshoz való jogát sértheti, ha kényszerítik a szolgáltatásra. Kérdés, hogy ebben a helyzetben kinek a jogai élveznek elsőbbséget.

Nálunk pl. egy vakvezető kutyát tilos kitiltani egy üzletből még akkor is, ha oda állat alapvetően nem vihető be. Más kérdés, hogy ellenérvként általában higiéniai és nem vallási okok szoktak felmerülni, így szerencsére ritka egy ilyen kiélezett konfliktus.

kennyking 2013.06.10. 18:20:27

Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat.

Reggie 2013.06.10. 18:25:43

@zsírmalac: Ha szeretned keszitek neked felvetelt arrol, hogy nalunk a parkban ki van teve a kutyat tilto tabla, de megis mindenki poraz,szajkosar nelkul szabadon engedi a kutyajat. A kijelolt kutyasetaltato kb. 500 meterre van, vagy meg annyi se...

lobster thermidor 2013.06.10. 18:30:34

@pavor nocturnus:

Így elsőre egy elegáns felütéssel megadtad az alaphangot ahhoz, hogy azt mondjam, téged ha már teljesen betiltani nem lehet, még éjszaka sem lehetne kivinni az utcára megsétáltatni.

zsírmalac 2013.06.10. 19:18:21

@Reggie: Oké, de ez gyakorlati probléma, nem pedig valami fundamentalista ostobaság.
Másrészt ettől még nem kell a kutyatartást betiltani, csak a szar fel nem szedését, a póráz használatának mellőzését komolyan büntetni (mondjuk, pénzbírság és közmunka kiszabásával, "visszaesés" esetén növelni a büntetés mértékét).

Magyarnaba 2013.06.10. 19:22:20

Míg nálunk uralkodó és üdvözítő nézet a "multikulti", addig Szaúd-Arábiában, Egyiptomban, Indonéziában, Izraelben, esetenként Indiában, Algériában meg még egy sor országban a nyugati szokásokat és kultúrát otrombának bélyegzik, megszólják, területileg korlátozzák, megkísérlik víz alá nyomni, miközben erőteljesen védik a nyelvet, vallást, esetenként az etnikai dominanciát.

Született nyugatiként mi hasznom van ebből a csere nélküli kulturális cseréből, a cicilizációs aszimmetriából?

hazug fidesznyik (törölt) 2013.06.10. 19:39:06

@MacChicken: "Mindenkeppen kuzdeni kell egy ilyen orszag vezetoi ellen, ki kell oket rekeszteni mindenbol es a lakossagot segiteni kell, hogy megszabadulhassanak a remalomtol amiben elnek."

Ennek kb. annyi az esélye, mint jelenleg Magyarisztánban. Ha a lakosság kétharmada fanatikus és támogatja a rémálmot, akkor azt a lakosságot nem kell megszabadítani.

hazug fidesznyik (törölt) 2013.06.10. 19:41:52

@kennyking: "Minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat."

Mi tart vissza, hogy feleségül vedd?

hazug fidesznyik (törölt) 2013.06.10. 19:45:10

@phaszfej: "Sok szerencsétlen, akik csak kutyákkal érzik jól magukat, akiknek folyton parancsolgathatnak, mert más észre sem veszi őket. Aki kutyát tart, az maga is egy kutya, egy a falka tagjai közül."

Parancsra meg simán szétmarcangolna egy embert.

MacChicken (törölt) 2013.06.10. 19:51:25

@hazug fidesznyik: Ha önszántukból támogatják, nem kényszer és nem valamiféle tömeges szuggesszió hatására, akkor persze nem kell megszabadítani őket. De lássuk be, hogy kívülállóként, félelem nélküli választás elé állítva őket már biztosan nem erre szavaznának. (Ugyanúgy a fideszesek, ha egyszer egy normális országból figyelhetnék meg Magyarországot, akkor biztosan elgondolkoznának.)
A "mátrix" más képet mutat kívülről szemlélve, mint benne élve.

Rigor Mortis 2013.06.10. 20:22:30

Azért itt ketté kellene bontani a kérdést:

1. Az utcai kutyasétáltatás tényleg bunkóság. Akinek nincs megfelelő méretű ingatlana a kutyatartáshoz, az ne tartson kutyát. Nekem sincs istállóm, nem tartok tehenet, mert ki kellene vinni az utcára szarni. Kutyás családban nőttem fel, kertes házban, szeretem a kutyákat, sőt, mindenféle állatot. Ha sétálni mentünk, akkor be az autóba és kivittük az erdőbe. Az utcai kutyasétáltatás XX. századi proli faszság, a régi időkben a kutyák csak a "munkájuk" miatt hagyták el az ingatlant: ha jószágot tereltek, vagy vadásztak.

2. Irán a kutya mutogatását tiltotta be, amely tilalommal nem értek egyet, de amúgy is utálom a muszlimokat. A kutyatartás jó dolog, sok örömet okoznak az embernek, ha felelősséggel tartjuk őket. Előbb-utóbb betilthatnák az autót, a mobiltelefont, a repülőt és a számítógépet is, az is nyugatmajmolás.

M. Péter 2013.06.11. 01:05:33

@ubu1: Angliában ilyen esetben a taxisokat megbüntették, szerintem az USA-ban sem lenne másképp.

M. Péter 2013.06.11. 01:07:11

"Szaúd-Arábia mellett az Iráni Iszlám Köztársaság (no meg az Egyeüslt Államok) bírja a világ legőrültebb jogszabályokat hozni." Hülye törvényért nem kell külföldre menni, van belőle elég Magyarországon is.

pavor nocturnus 2013.06.11. 09:26:31

@lobster thermidor: Elönt minket a kutya-fekália a köztereken, de az összes szutykos panellakó véglénynek kutya köll a förtelmes vackába, hogy pokollá tegye az olyan panellakó véglények életét, mint jómagam vagyok.
Ezeknek a kripliknek foguk sincs, de a kutyája végbelét lepedékes nyelvének nyalintásával fényesre suttyintja, miután az eb a járdára szart egy félkarnyit, amit persze ottan hagy, hogy a magamfajta nyomorékok felvigyék cipőjük talpán a kutyagumit szaros betonkriptájukba...
S sokallják érte a havi 500 forintos ebadót, ami az eb egyetlen darab vitamintablettájából, béres-csöppjéből, lazac-falatkájábó' kitelne, vagy kihagyna egy akné-kezelést a dög kozmetikai kúrájából a szalonban, esetleg csak heti egyszer vinné a férget uszodába, de nem...
Nyüszítek csak, kutyaszarba pácolva, pisába pampuskálva...

Eléggé megkeseríti ugyanis az ember életét, hogy a szutyok panelházak szutyok prolijainak szutyok kutyáihoz kelljen alkalmazkodnia mindazon szerencsétleneknek, akiknek szutyok élete ilyen szutyok lakhatási körülményeket enged meg csupán. Jómagam persze a tetves kutyák mellett azok tetves gazdáit is kiirtanám, s azután normális embereket költöztetnék a helyükre, majd festenék, takarítanék, virágot ültetnék, csinosítgatnék. Halál a tetves kutyákra, s halál a szutyok kutyatartó prolikra, s eljöhetne a szebb holnap...

pavor nocturnus 2013.06.11. 09:31:42

@Gyυrcsány еgy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Bocsáss meg érte Magyar Testvérem, de megmenteni jöttem közétek, idvezíteni akaró szent igyekezet van bennem, s ez néha oda vezet, hogy magasztos akarásom bizony okádék dagályosságba fúl, amiért legalázatosabb elnézésed kérem, egyben legőszintébben biztatlak téged, hogy ereszd ki végbeledből azt a huncut, keresztbe akadt szelecskét, amelyet görcsösen visszatartani igyekezel, mer' kínos-karcos hascsikarásod csak a kárhozat felé irányítja reszketeg lépteid, ahelyett, hogy az étkezés-emésztés-ürítés szentháromságába vetet hited révén a mennyekbe emelkedne vézna-csúf-görbe tested...

Zka77 2013.07.04. 14:55:12

A vallásokat kéne betiltani inkább.

berczy04 2013.07.06. 08:33:37

@pavor nocturnus: kezeltesd magad, ön és közveszélyes vagy! Hülye proli! Azért mert ennyire szánalmas az életed, ne másokra haragudj! Bár ez a proli lét alapja...

pavor nocturnus 2013.07.10. 10:54:11

@berczy04: Dehogy haragszom rád, vagy másra! A mai világ arról szól, hogy a kincs összekeveredik a szeméttel, egybeforgatja őket a kulturális elimináció, ezért kénytelen vagyok az összehantolásban veled is ölelkezni, ami nem baj önmagában, csak a kibaszottul büdös szájszagotokat nehéz elviselnie a trágyátokba forgatott, többre érdemes elitünknek.