Többször írtunk már arról, milyen sajátos viszonyban van Amerika a lőfegyverekkel. Volt szó egy igencsak fegyverbarát közösségről, és arról a kisvárosról is, amelyik kötelezővé tenné a fegyvertartást. 

e327df31340b2e13340f6a7067002d75.jpg_10957498.jpg

Most újabb érdekes projekt indul. Houston egy külvárosában, Oak Forestben egy Armed Cittizen Project nevű alapítvány ingyen fegyvereket - egészen pontosan ú.n. shotgunokat - ad magányosan élő nőknek, és ki is képzi őket a fegyverek használatára. Oak Forest nem valami elegáns vidék. Nagyobb részt régi kilencemeletes házakból áll. Vannak köztük azért újabbak is. Az utóbbi években rohamosan nő a rablások, betörések száma. A legtöbbet fegyveresek követik el. Csak az elmúlt hónapokból számos olyan esetet jelentettek, amikor egyedülálló nőket támadtak meg fegyveres banditák a környéken. A houstoni rendőrség (HPD) növelte a járőrök számát, de sokan állítják, hogy ez nem elegendő. Ezt a bűnözési hullámot szeretné megállítani ez a non-profit szervezet.  Vezetője, Kyle Coplan a Huffington Postnak elmondta, hogy egy család felfegyverzésére 300 dollárt, az egész városrészre 20 000-et (kb 4,5 millió forint) szánnak. Azt viszont nem mondta el, honnan van a pénz. Arra is költenek, hogy a bűnözőket figyelmeztető táblákat tegyenek ki. 

A helyiek megosztottak a kérdésben. A körzeti megbízottnak tetszik a dolog, szerinte ezzel fel lehet tartóztatni a növekvő bűnözést. A helyi önkormányzat képviselője kevésbé van elragadtatva, bár maga is a fegyvertartás híve.

A lap hoz a projekt mellett és ellene érvelő szakértőket is. Egyesek állítják, hogy a házi fegyvertartás valójában csak növeli a halálos incidensek esélyét különösen, ha valójában nem képzett, gyakorlott lövészekről van szó. Mások azzal érvelnek, hogy az olyan városokban, ahol szigorú fegyvertartási szabályok vannak érvényben - Chicagót hozzák fel példaként - sem szignifikánsan alacsonyabb az erőszakos bűnözés. 

images_1.jpg

A most fegyvert kapott egyedülálló nők, gyermekeiket egyedül nevelő anyák elégedettek, nagyobb biztonságban érzik magukat. Az alapítvány pedig húsz további amerikai városban készül ingyen fegyverosztásra. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr335353334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.10. 14:22:57

hááát...

Olcsóbb mint a több rendőr az tuti.

umma 2013.06.10. 20:31:07

Chicagoban nem, hogy szignifikánsan alacsonyabb lenne az erőszakos bünözés. Hanem a legmagasabb az egész országban.

mitmiért? 2013.06.10. 20:34:49

Bár egyetértek azzal a törekvéssel hogy a fegyverek szamár csökkenteni kell, ez önmagában nem elégséges megoldás. Amíg az USA az erőszak es a fegyver kultuszára épít, addig államilag egy olyan modellt propagál, ami a fegyveres konfliktusokat tovabb termeli. Ördögi kör.

Sadist 2013.06.11. 15:12:02

Szingli, klimaxos nők kezébe lőfegyvert? Miért nem rögtön a nukleáris rakéták indítókódjait adják nekik? :D

Tblog 2013.06.15. 03:51:35

@mitmiért?: Erőszak és fegyver kultusza? Ne nevettess. Ezt honnan veszed? Egyszerűen arról van szó, hogy ha nem vagy védtelen és ezt tudják is, akkor nem fognak megtámadni. Magyarországon mindenki védtelen és éppen ezért a bűnözőket semmi nem tartja vissza attól hogy mások ellen erőszakkal lépjenek fel. Saját tapasztalataimat írom mindkét országgal kapcsolatban.

tuleloblog.blogspot.com