Imádjuk a számozott felsorolásokat. A hét főbűntől a nyolc boldogságig és mittom én még micsoda. Hát még ha szakértők szedik össze. A CNN Travel stábja kétségkívül szakértő, ha utazásról van szó. Ők rendszeresen össze is gyűjtik a nézők-olvasók kedvéért a világ tíz és húsz legvalamibb valamijét. Most éppen a húsz legnagyobb hibát, amit utazáskor el szoktunk követni. Mondom, ők rakták össze, alapvetően amerikai használatra. Így aztán van, ami nekünk megmosolyogtató, van, ami kimondottan dühítő, és van, ami valóban igaz ránk nézve is. Íme, a lista:

1. Ne vigyél túl sok csomagot!

A Travelodge felmérése szerint az utazók kétharmada úgy tér haza, hogy a bőröndjében van hat (!) öltözet fel nem használt ruha.  Számomra ez teljesen elképzelhetetlen, mert azt azért már nagyjából az ujjaimon is ki tudom számolni, hogy hány napra megyek, és egy napra egy alsó egy ing az mennyi, de biztos vannak, akik elmaradtak az elemi matematikánál. Szóval ne vigyünk több cuccot, mint amennyire tényleg szükségünk van. (Ha más nem, hát a fapados légitársaságok egyre durvuló csomagszabályai úgy is rákényszerítenek erre.)

2.Vedd meg, ami megtetszik!

Az utazásnak - az amerikai turisták számára bizonyosan, de azért hazánk fiai sem maradnak el nagyon - egyik legfontosabb eleme a vásárolgatás. És tényleg sokszor hisszük azt, hogy áá, lesz még alkalom, biztos jön majd valami olcsóbb, jobb, és tényleg, általában nem jön. Ha megtehetjük, vegyük meg.  

cnn1.jpg

Berber szőnyeget például nem mindenütt lehet kapni - Ait Ben Haddou

3. Ellenőrizd a roamingtarifákat!

A telefontársaságok kétségtelenül a roamingon keresik a legtöbbet. Az árak sokszor égbekiáltóak - voltak. Ez ma az átlagos magyar turistának már nem okoz akkora gondot (mint az amerikaiaknak). Az EU-n belül  erősen visszafogták a roamingdíjakat, még az adatroamingra is vannak egészen jó konstrukciók. De azért érdemes mindent előre ellenőrizni, és megnézni azt az sms-t, amit a szolgáltató küld az országba lépéskor. Ha pedig, mondjuk, Szerbiába vagy Törökországba, netán még messzebbre megyünk, akkor tényleg nagyon oda kell figyelni. 

4. Ne tévesszen meg, ha azt írják, "közel a központhoz"!

Különösen, ha interneten vesszük a szállást, tényleg előfordulhat, hogy a "közel" egészen sajátos értelmezésével találkozunk. Mi is laktunk már olyan szálláson, ami - az iroda szerint - "közel" volt a tengerhez, ami annyit jelentett, hogy az erkélyről jó időben látszott a horizonton egy vékony, kék csík. Foglalás előtt nézzük meg a Google Earthön vagy valami hasonlón, hová is megyünk, mert órákat utazni valami szutyok külvárosból minden nap nem feltétlenül élmény. (A szállodaleírások amúgy is mesterien tudják leplezni a kisebb-nagyobb hibákat - láttunk már olyat, hogy a tengerre néző szoba tényleg a tengerre nézett, de közte volt még a reptér kifutója.) 

5. Ne menj busszal a szállodába a reptérről!

A CNN Travel szakértői szerint az ember teljesen feleslegesen spórol meg 20 USD-t azon, hogy nem ül taxiba a reptéren, hanem a szállodai avagy netán helyi kisbuszt választja. Mert az lassú, és a sokadik szállodához is elvisz, és csak a végén kerülünk sorra. Nos, ez az a pont, amit én biztos nem írtam volna bele. Egyrészről mert van, amikor az a 20 USD nagyon is számít, másrészt meg - Európában vagy éppen Ázsia jobb városaiban - a tömegközlekedés gyakran gyorsabban, kényelmesebben és olcsóbban visz be a városba, mint valami túlárazott taxi. 

cnn2.jpg

Taxik a hongkongi reptér előtt - vonattal ott is kényelmesebb. 

6. Zárd be rendesen a tusfürdős flakont!

Nagyon igaz.  Ami kifolyhat, az ki is folyik, mondhatta volna Murphy. Ha indulás előtt nem zárjuk be rendesen az összes lehető flakon kupakját, akkor könnyen úgy járhatunk, hogy az egész bőröndünk tavaszi illatokkal lesz terhes mire megérkezünk. Elővigyázatos utazók még kis nejlonzacskókba is beteszik a kifolyásra hajlamos cuccokat. (Azzal persze nem tudunk mit kezdeni, amikor valaki padlólakkot szállít a repülőn, dugó nélkül, és az ömlik szét. Pech.) 

7. Ne várd a "tökéletes időpontot" a repülőjegy megvásárlására!

A repülőjegyet ma már elsősorban interneten vesszük, ott pedig folyamatosan változnak az árak. Általában, ahogy közeledik az utazás napja, úgy mennek az árak felfelé. Na de, mikor a legalacsonyabbak? Erre mindenféle kutatások születtek: a CNN a Travelers Today, illetve a CheapAir.com felméréseit idézi, az előbbi szerint 21, illetve 34, az utóbbi szerint 49 nap az ideális időpont. Na akkor, most mi legyen? Vegyük meg, ha van pénzünk, javasolják a szakértők. Egyetértek. 

8. Ne vidd túlzásba az alkudozást!

A szigorúan vett nyugati kulturkört elhagyva a helyiek hamiskás mosollyal figyelmeztetnek, hogy a piacon alkudni kell ám! És valóban, bizonyos esetekben a bazári kereskedők elsőre tényleg elképesztő árakat mondanak be. De tényleg érdemes késhegyre menő vitákat folytatni az utolsó negyven forinton is? Na, ugye. (Persze jó tudni, akkor csináltál igazán jó üzletet, ha az eladó már nem mosolyog olyan szélesen.) 

cnn3.jpg

Amerikai turistanő Balin - van úgy, hogy már a kiinduló ár olyan alacsony, hogy az embernek nincs pofája alkudni. 

9. Válts pénzt a repülőtéren!

Öreg utazási rókák figyelmeztetnek mindig, hogy ne válts pénzt a reptéren, mert ott rosszabb az árfolyam (ugyanezt mondják a szállodáról is).  Ez akár igaz is lehet. De ismét nézzük meg, hogy valójában milyen összegekről beszélünk. Egyszerre egy turista általában nem vált 100-200 eurónál többet egy helyen. Az eltérés pedig ritkán több mondjuk 5 forintnál eurónként. Tehát egy 500-1000 forintos különbségről beszélünk, amiért cserébe azt kapjuk, hogy nem kell másnap, vagy aznap délután mérgezett egérként rohangálni a központban egy pénzváltót keresve, miközben egy kanyi vas helyi pénz nincs a zsebünkben. (Persze ez is inkább az amerikaiakat izgatja, az átlag magyar turista, ha az unión belül utazik, már általában itthonról eurót visz. ) 

10. Ne becsüld alá Heathrow-t!

Igen, London központi reptere még annál is nagyobb, zűrzavarosabb, és több mászkálást kíván, mint gondolnánk. Ez viszont a magyarokat kevésbé érinti. A fapadosok, amelyekkel mi általában utazunk, messze elkerülik London fő repterét. 

11. Ne vegyél olcsó, helyi gumipapucsot!

Mondván úgyis eldobjuk, mire megyünk haza. Nem éri meg. Általában egy napot bír csak ki. Vagy kettőt. De az is, amelyiket itthon vettünk kétezerért a kínaiban. (Személyes tapasztalat.Volt kínai gyártmányú papucs,amelyik egy madagaszkári nemzeti park közepén gondolta úgy, hogy elengedi a talpát, a másik pedig éppen Angkorban a templomok egyikében.)  

12. Ne aggódj az utcai etetők miatt!

Nos talán ez az, amiben a leginkább egyetértek a szerkesztőkkel. Valamiért a nyugati turista úgy gondolja, hogy az utcai étkezde, bárhol is van a világon (kivéve talán Svájcot) egyet jelent a bélfertőzéssel. Ettől az sem tántorítja el, hogy láthatóan a helyiek is ott esznek, és még élnek. Igen, nyugodtan együnk az utcai etetőkben. Nagy valószínűséggel semmi bajunk nem lesz., de legalább eszünk valami érdekeset, olcsón, amit nem kimondottan és kizárólag turistáknak terveztek. (És higgyétek el, az sem biztonságosabb, amit a turistáknak terveznek. Sőt. Nyugat-Afrikában  például egyszer lettem rosszul, amikor egy olyan helyen ettem gíroszt, ahol csak fehér turisták ettek.) 

cnn4.jpg

Frissen készülő gyümölcslé-alapok a Vientiane-i piacon. Nem kell aggódni, nagyon finom!

13, Ne vegyél meg egy dobot a három hónapos ázsiai túra első napján!

Maguk a szerzők is elismerik, hogy ez ellentmond a kettes pontnak. De ettől függetlenül igaz. A túl nagy, és túl kényelmetlen ajándéktárgyak sok gondot okozhatnak a csomagoláskor.(Mondom én, akinek sikerült öt darab, egyenként kb. negyven centis faszerkezetű lampiont hazahozni Vietnamból. A Közel-Kelet különböző pontjairól kézipoggyászban hazavonszolt többször 1m²-nyi csempéről, avagy faragott asztalkákról ne is beszéljünk! )  Akinek pedig van gyermeke, az tudja, zajkeltő eszközt csak végszükség esetén veszünk. Szóval tényleg vegyük meg, ami megtetszik, de azért nézzük meg, befér-e a kofferbe.

14. Ne csak az útikönyvekre támaszkodj!

Ez jellegzetesen az egyéni utazók problémája.Sokan valóban képesek a Lonely Planetet Bibliaként értelmezni, és csak oda menni, ami abban benne van, viszont végigkajtatni az összes benne található éttermet.  Eláruljuk, a LP-t is emberek írják, néha, tévednek, néha pedig el se mennek arra a helyre, amiről írnak.(Volt már olyan, hogy kiváló parkolást írtak olyan szállodához, amelyik egy sétálóutcában volt.)  Ha több forrásból dolgozunk, helyben is érdeklődünk, és néha egyszerűen hagyjuk magunkat sodortatni az események által - a legjobb élmények pont ekkor jönnek. 

15. Köss biztosítást!

Mert tényleg bármikor, bármi megtörténhet. És ha megtörténik, akkor az nagyon nagyon sokba tud kerülni, ha nincs biztosításod. 

16. Ne fotózz túl sokat!

A digitális gépek korában az ember kb. annyi képet csinál, amennyit akar. De érdemes? Kinek mutogatsz végig 2700 képet egy útról? És tudni fogd, hogy mi az? Ilyen mennyiségű képnek már a leválogatása, megfordítgatása is jelentős időt igényel. Persze a nagy számok törvénye itt is érvényesül - ha nagyon sok képet csinálsz, valószínűleg több lesz benne az igazán jó, de ez csak annak éri meg, aki tudja, hogy lesz néhány napja, amikor csak a fényképekkel dolgozik otthon az utazás után, és a 2700-ból végül kiválaszt 300 igazán jót, amiből már ki tudja választani azt a 60-at, amit másoknak is megmutat. 

cnn5.jpg

Ez kép pl. minek van? 

17. Ellenőrizd, hogy kell-e vízum!

Hát igen, ez a lista amerikaiaknak készült. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaki elindul egy országba úgy, hogy ne ellenőrizné a beutazási szabályokat. (Olyat azért már láttam, hogy valaki az utolsó pillanatban vette észre, hogy lejárt az útlevele.) Persze tényleg elég hülyének érezheti magát az az ember, aki ott áll a repülőtéren, és azért nem szállhat fel a gépre, mert elfelejtett vízumot szerezni. 

18. Ne menj Berlinbe egy hétvégére!

Megint csak amerikaiaknak készült! Valóban mi sem mennék New Yorkba egy hétvégére. Túl messze van, és túl nagy ahhoz, hogy rövid időre menjünk. Egyébként viszont - szerintem - nyugodtan. Az ugyanis, hogy egy város nagy, és sok látnivaló van benne, még nem jelenti azt, hogy feltétlen sok időt kellene ott tölteni egy alkalommal.  Válogassunk, szemezgessünk, érezzük jól magunkat. Berlin meg ott lesz még két év múlva is. 

19. Ne vegyél fel készpénzt hitelkártyával!

Drága. Erre inkább a rendes bankkártyát kell használni. Illetve, ahol csak lehet, próbáljunk kártyával fizetni, az sokkal kevesebb költséggel jár. 

20. Nyomtasd ki a foglalásokat!

Tényleg jó tanács. Az internetes foglalásokról mindig kapunk visszaigazolást. Amit aztán vagy kinyomtatunk, vagy sem. Mondván, hogy biztos megvan az ő rendszerükben is, minek vigyünk sok papírt. Aztán a legváratlanabb helyeken merül fel az igény, hogy legyen nekik meg papíron is a foglalás, és olyankor vagy a telefonunkat kell - rém drágán - előhozni, hogy tessék itt van, nézzék meg, vagy valahol egy számítógépet kell keríteni (mindez egy távoli repülőtéren igen kényelmetlen).  Biztosabb, ha megvan. 

Hát ennyi. Azért van köztük hasznos is - bár kétségtelenül látszik, a magyarokétól igencsak eltérő környezetben, eltérő utazási szokásokra íródott. Én biztos, máshogy állítottam volna össze, de hát nem dolgozom (sajnos) a CNN Travelnél. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr955450411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 16:16:35

Bizony nem a magyarokra vonatkozik sok minden:

Igy a 9-es ponttal nem (sem) ertek egyet:
Ferihegyre megerkezven az akkor 360 Ft/GBP arfolyam helyett csak 302-ert akartak bevaltani a Fontomat.... no comment...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.09. 16:57:49

@rezsoatya: a 9es pont sztem is marhaság, ki az aki úgy megy külföldre, hogy otthon nem váltott valutát?! Hogy gyakorlatilag pénz nélkül megy ki?!

rezsoatya (törölt) 2013.08.09. 17:00:49

Hat volt, aki Forinttal akart kimenni, hogy majd kint bevaltja, de sikerult lebeszelnem rola... azt valtjak csak igazan jol akarhol... ! :-)))))

nerdieman 2013.08.09. 17:08:55

Az 1. ponttal azért nem értek egyet, mert ahány nap annyi alsó/zokni/póló/ing azért nem életbiztosítás. Ha lezabálod magad, kiszakad stb. akkor mehetsz vásárolni, felesleges időtöltés és költöd a pénzed. Nyilván 4 napra nem viszek 8 váltást, de azért kell ráhagyás.

tra lala 2013.08.09. 17:25:10

Van ahol a hitelkartyaval torteno penzfelvet ingyen van :)

Ajószűcs 2013.08.09. 17:25:41

@doggfather: Nem minden ország pénzét lehet itthon beszerezni. Vagy ha igen, akkor nagyon rossz árfolyamon, mert a banknak-pénzváltónak nem éri meg tartani. Már a - nem túl messzi - orosz rubelt sem egyszerű itthon beszerezni, és mi van, ha mondjuk - nem valami földtől teljesen elrugaszkodottat mondok - Thaiföldre vagy Indiába mész. Pesten se rúpiához se bahthoz nem jutsz hozzá. Ilyenkor értelemszerűen dollárt vagy eurót (ez is mindig országa válogatja, hogy mit érdemes) viszel, és a helyszínen váltod be -vagy viszel kártyát, és veszel ki ott automatából. Én általában, ha nem is túl nagy összeget, de mindig váltok a reptéren, határon, mert utálok pénz nélkül beérkezni a városba. Volt már rá példa, hogy órákat kajtattunk pénzváltó után. Mindig lehet találni valahol valamit, de néha nem egyszerű. (Pl fél Nyugat-Afrikában nem hajlandóak dollárt váltani, Peruban pedig kvázi ismeretlen jószág az euró.)

különvélemény 2013.08.09. 19:36:25

Nézzük:

1, egyetértek, sőt, ha olcsóbb helyre mész (ami nem nehéz, mert ruházatban a legtöbb ország olcsóbb, mint mi), akkor alig vigyél valamit, egyszerűbb azon is spórolni, hogy ott veszed meg.

2, inkább ne vegyél meg minden xart, úgy is kidobod

3, nem számít a roaming, szinte minden ország olcsóbb, mint mi, tehát ott helyben vegyél egy kártyát és azt használd

4, ha online foglalsz, akkor ott van a térkép, tehát értelmetlen a pont, pl. agoda.com

5, nyilván kényelmesebb taxival, de előtte a taxis scameknek is utána kell nézni

6, nem repültetünk tusfürdőt, ha nincs pénzed ott megvenni, akkor ne utazz el

7, ez emberfüggő

8, alkudni csak játékból, jókedvvel, nem vérre, ha így teszel szeretni fognak

9, NE válts pénzt a reptéren, ott az ATM, ha nagyon kell a kp

10, --

11, vicc, vegyél Magyarországon 10 000 ft-os márkás vietnámi papucsot, mert az a menő, ROFL

12, nem kell aggódni, biztosítást kell kötni

13, ne vegyél semmi xarságot, tök felesleges

14, az internetre támaszkodj

15, a legdrágábbat, ha távolra mész...
ha nincs rá pénzed, akkor a repjegyre sincs, so stfu

16, fotózz csak, de ne feledd, majd ki is kell szelektálni a képeket, bár ezt leírtad

17, rofl

18, rofl

19, ha vállalod a költségét, akkor miért ne...

20, MINDENRŐL LEGYEN MÁSOLAT, a személyidről, az útleveledről, a foglalásaidról, a vízumodról, a repjegyedről, MINDENRŐL, és máshol tartsd, mint az eredetit.

Mille38 2013.08.09. 19:48:22

21. A szállás foglalásakor nyomtassuk ki az odavezető út térképét is. Nehogy úgy járj, mint mi ma. Gondoltuk, autosterkep alapján a rövidebb úton megyünk. Ez plusz 20 km volt hegyen-völgyön által, több visszafordulassal és kissé már idegesen. De azért már a szálláson vagyunk:) És mondom: foglalásKOR nyomtassunk. Nem indulás előttre hagyjuk, mert időnk sincs és el is felejtjük. Mint mi ma délelőtt...

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.08.10. 06:39:04

az usakok nem szeretnek kulfoldre menni, max a karibi terseg ha mar unalmas florida, 17%-nak van egyaltalan utlevele. Mas penz, mas nyelv, kerdeses kozbiztonsag, meg ugye mindenhol irigylik oket ezert utaljak.

American Virginre mar nem lehet ID vel utazni - mar nem is mennek.

Hawaii, LasVegas, SouthMiamiBeach, Atlantic City, Road trippek mid westen es ennyi.

Panther V. · http://kigondoltam.blog.hu 2013.08.10. 12:34:39

0. pont

Aki életében 10-nél többször ül repülőn finoman szólva egy felelőtlen mocsok alak.

foldip 2013.08.10. 12:54:04

@doggfather: Peldaul en. Evi kb 10 kulfoldi uttal. Van nalam 3 bankkartya, elso normalis automatanal veszek ki helyi valutat. Ilyen egyszeru. Egyszer utaztam ugy, hogy azt sem tudtam mi a helyi valuta. Ez a penzvaltosdi csak az utazas bonyolitasara jo: ha evente 2-3x utazol, akkor belefer.

foldip 2013.08.10. 13:07:19

1) Amerikabol Europaba nem 25x45x55-os csomaggal megy az ember, szoval nem fogja vissza magat a fapados megkotesek miatt. Kihasznalatlan ruha pedig maradhat mert visz az ember peldaul elegans inget-szovetnadragot ha a helyzet ugy kivanna legyen az is (szinhaz peldaul), aztan altalaban nem kivanja ugy a helyzet.

3) USA-ba erve azzal fogadott a mobilom, hogy 700 forint per perc egy telefon Magyarorszagra. Szoval valoban nem art megnezni azt :)

4) A Google Maps mindenkeppen ajanlott amugyis. Osztrak hazasparnak magyaraztam a RailJet-en, hogy nehogy taxiba szalljanak, mert a Keletitol 300 meterre van a hoteljuk. Aztan lattam beszalni oket. 4000 alatt be sem inditjak a taxikat a Keletinel.

5) Nem lehet altalanositani. En egyszer begyalogoltam a szallasig (Nizza, 2.5km seta a tengerparton, miert ne?!). Becsben pedig van kozvetlen jarat a kozpontba, de 1/3 annyiert van helyi kozlekedes is ugyanoda csak a masik iranyba kell fordulni a repteri kijaratnal.

9) Vigyel tobb bankkartyat (nem hitelt) es automataknal vegyel fel penzt. Altalaban ugyanugy vagy jobban josz ki, mint penzvaltokkal, viszont sokkal rugalmasabb vagy.

11) Ne menj gumipapucsban templomba. Illetlenseg.

12) Orszagfuggo. Indiaban kimondottan nem ajanlottak az utcai etetok. De igazibol egy etterem sem garancia semmire.

14) Guglizz meg forumokat, ahol helyiek valaszoltak a feltett "mit nezzek meg X nap alatt" kerdesre.

15) EU-n belul ha minden igaz meguszhato enelkul is (E114 vagy ilyesmi?). De piti penzert vannak jo biztositasok, szoval nem nagy sporolas.

17) No igen, "ki az a hulye". Peldaul amikor ket munkatarssal indultunk volna Magyarorszagra es 2 nappal az ut elott az egyik felvetette, hogy "hoppa, o Ausztral, kell neki vizum?" (nem kellett)

18) Amerikaiaknal nem egyertelmu. Beszelgettem egy ottanival, kerdeztem hol nyaralgatott Europaban. Mondta "hosszu hetvege Londonban, hosszu hetvege Barcelonaban..." Kerdem, miert nem egy het legalabb? Nos mert 10 szabadnapja van egy evben. Szoval nekik lehet hetvege a Berlin is.

19) Belfoldon se.

A Tyne folyó déli partja 2013.08.10. 13:49:30

Pl én nem szoktam pénzt váltani igaz, csak Anglia és Magyarország közt közlekedek.de minek váltsak, bankkártya, s atm. Az meg nem ellentmondás, hogy ne vigyél sok csomagot, de vásárolgass? Akkor hazafele hurcolhatod.

Ricoka 2013.08.10. 15:33:44

Reptéren csak minimális összeget célszerű váltani, max. 1 napra elég költőpénzt, ha kell legyen egy ebédre, üdítőre, mosdó-ra való pénz. Ha olyan országba megyek, hogy tudok itthon váltani megteszem, ha nem akkor fenti megoldás.

EGyszer ismerősökkel Velencébe utaztunk 2 napra. Ők úgy gondolták, hogy ott jobban váltják a forintot, mint itthon és karnevál idején csúcsforgalomban bőszen nekiláttak pénzváltót keresni. Mivel az 5. irodában sem akarták a forintjukat (:-)...nahát :-)), úgy döntöttek, akkor majd automatából vesznek ki pénzt - na nem akármilyenből, csakis a saját bankjuk atm-jéből (szerencsére nem otp-sek voltak). Szóval egyik napjuk a kettőből erre ment rá. Később beültünk pizzázni - azon sírtak, hogy hűűű de drága - kb.8 évvel ezelőtt volt és pizza + üdítő kb. 1.000 Ft volt, vagyis kevesebb mint egy McD-s menü itthon. Hazáig sírtak, hogy de xar volt Velence. Az már csak hab a tortán volt, hogy hazafele, Mo.-n belül benzin nélkül maradtunk és a kisbusz vezetőjének a felesége kiakadt, hogy nem a férje dolga lett volna az üzemanyag mennyiségének az ellenőrzése. Aha lehet, hogy nekem utolsó sorból időnként illett volna ránéznem. Aztán hajnali 1 körül kiálltak 4-en stoppolni - jeleztem finoman - hogy ha ennyien kiállnak senki nem fog megállni. Nem hittek nekem. Naná, hogy senki nem állt meg.

Void Bunkoid 2013.08.10. 17:09:44

Én a fotózós ponttal értek egyet leginkább, mert tényleg az van, hogy egy egyhetes nyaralás során összegyűjtött 5ezer darab digitális fényképből általában 4900 egyből kuka, a maradék százból meg marad kb 15-20, amit fényképnek lehet nevezni, és nem csak úgy néz ki, mintha csak úgy vaktában belelőttünk volna a tájba.

Az "egyenfotókról" nem is beszélve (csak nézzetek körbe a fészbukon az ismerőseitek között, mindig van valami közös pont, Berlin, Bécs, vagy Párizs, ha többen utaztak oda, garantáltan fogtok mindegyiknél tök ugyanott, tök ugyanolyan időszakban, tök ugyanolyan beállítással készült semmitmondo, de "Nééézd, itt voltam!" fotót).

tisztapista 2013.08.10. 21:42:14

20 hiba, amelyet a nyaralás során elkövetsz:
- Vedd meg ami megtetszik
- Köss biztosítást
- Nyomtasd ki a foglalásokat

OK, ezeket a hibákat nem fogom többet elkövetni.

morbiczer 2013.08.10. 22:42:03

@doggfather: "a 9es pont sztem is marhaság, ki az aki úgy megy külföldre, hogy otthon nem váltott valutát?! Hogy gyakorlatilag pénz nélkül megy ki?! "

Nem pénz nélkül megy ki, mert ott van a dollár a pénztárcájában, az meg a világ minden szegletében beváltható.

Ezzel szemben ha mondjuk Thaiföldre mész, hol váltasz thai baht? Talán amerikai nagyvárosokban tudnál váltani (szar árfolyamon), de vidéken (vagy mondjuk Magyarországon) nagyjából esélytelen. És Thaiföld még nem is olyan egzotikus hely.

foldip 2013.08.10. 23:18:06

A 2000 fenykepes megoldasnak is vannak elonyei. Voltam ugy neha, hogy csak lottem a kepeket, beallitassal meg egyebekkel nem torodve. Elonye: nem azzal toltod az idodet, hogy a kamera LCD-jen keresztul kuksolod a varost. Amig ott vagy, addig inkabb a sajat szemeddel nezed, otthon meg ugyis talalsz ra idot, hogy valogass.

Ami pedig az egyenfotokat illeti azzal egyetertek, nem sok ertelme van a 200. kepnek az Eiffel toronyrol, arra ott van a google. Amilyen kepet viszont sem a google sem a barataid nem fognak neked tudni mutatni, az TE + Eiffel torony. Szerintem emiatt majdnem minden kep ertelmetlen, amin te magad nem vagy rajta.

☉ ☾ 2013.08.10. 23:22:47

foldip: "12) Orszagfuggo. Indiaban kimondottan nem ajanlottak az utcai etetok. De igazibol egy etterem sem garancia semmire."

- ez butaság.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.08.12. 14:42:14

11-re: legyen egy rendes, kényelmes, jól szellőző cipőd utazáshoz. Szerintem. Papucs uszodába, esetleg strandra. Nekem oda se, de ez már az én hülyeségem...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.14. 13:34:08

@foldip: @morbiczer: jo jó, már írták, hogy hülyeséget írtam. :)