Rejtsenek el egy kiskanalat a bugyijukban - tanácsolja egy civil szervezet azoknak az elsősorban indiai és pakisztáni származású Nagy-Britanniában élő lányoknak, akiket szüleik az óhazába akarnak küldeni, hogy ott, az akaratuk ellenére férjhez adják őket.  Nem varázslás, csak kis trükk az egész. 

child-marr.jpg

Az indiai kultúrkörben a gyermekek kiházasítása gyakorlatilag általános. Annak ellenére, hogy 2006-ban az indiai parlament törvényben tiltotta meg a 18 év alattiak házasodását, ma is - illegálisan - a lányok mintegy 40%-át már nagykorúsága előtt férjhez adják. Ez azt jelenti, hogy 39 ezer kislány megy férjhez - nagyobb részt akarata ellenére - NAPONTA!!! 

A gyermekházasság nem csak az indiai szubkontinensre jellemző - Afrikában és az Arab-félszigeten sincsenek biztonságban a kislányok. Legutóbb egy 11 éves (!!!) jemeni lány története járta be az internetet, akinek sikerült elmenekülnie otthonról, amikor megtudta, hogy férjhez akarják adni.  Íme, a videó angol felirattal: 

Európában az ilyen korai házasságot általában szigorúan tiltják a törvények, és a gyermekvédelmi hálózatok is elég fejlettek ahhoz, hogy a dolog kiderüljön. De a szokás nagy úr, és a bevándorló családoknál gyakori, hogy mégis szeretnék fiatalon "megoldani a problémát". Ezt általában nyárra teszik. A családok, úgymond, vakációra indulnak az őshazába, a lány pedig általában nem tér vissza, hanem ott ragad egy ismeretlen, nála jóval idősebb férfi mellett, akinek ezután mindenben engedelmeskednie kell. A család persze hazajön, és a lány egyedül marad egy gyakorlatilag ismeretlen országban, ahol általában még a nyelvet sem ismeri - hiszen  az Angliában felnőtt pakisztáni származású fiataloknak csak kisebb része érti pl. az urdut. 

Az ez évi szezon most tetőzik majd, hiszen ez a szokás a pakisztáni származású muszlimok között is dívik, ők pedig csak most, a Ramadán végeztével kelnek útra. 

Akár a házasságnak, akár a visszautasításnak komolyak lehetnek a következményei - a brit kultúrában, Európában felnőtt lányokat sokkolja a helyzet, a környezetváltozás, a hirtelen alávetett pozíció - sokan kísérelnek meg közülük öngyilkosságot. A visszautasítás, a botrány viszont a családot készteti néha egészen extrém lépésekre, az a minimum, hogy kiközösítik a lányt, de a legdurvább esetben ekkor következnek be a "becsületgyilkosságok". Van úgy, hogy a kikosarazott vőlegény dönt úgy, hogy inkább egy adag savat önt a lányra. 

Hogy pontosan hány kislányt érint ez Nagy-Britanniában, nem tudni. Egy erre specializálódott civil szervezethez, a Karma Nirvanához a múlt évben 6500-an fordultak segítségért. A brit külügyminisztériumon belül létrehozott Forced Marriage Unit 1500 esetet vizsgált. A legfiatalabb lány, akit férjhez akartak adni, két (!) éves volt.  Az esetek 40%-ában voltak pakisztániak az elkövetők, ezt követte India, Banglades a sorban. 

De hogy jön ide a címben említett kiskanál? Nos, a Forced Marriage Unit egyelőre elsősorban a megelőzésre teszi a hangsúlyt. Információt szolgáltatnak, és felhívják a figyelmet a kényszerházasság veszélyeire. Elsősorban nyáron aktívak - ellenzéki honatyák szerint ez hiba, hiszen addig kellene a lányok után nyúlni, míg benn vannak az iskolarendszerben. Az említett Karma Nirvana alapítvány viszont azt tanácsolja, aki már úton lenne, és eddig félt szólni a hatóságoknak, és a szüleivel sem mert szembemenni, az tegyen egy kiskanalat a bugyijába. A reptéren a fémkereső jelez, és - a brit rendszer szerint - egy külön szobába viszik átvizsgálásra. Itt már jelentheti a hatóságoknak, hogy mire készülnek vele, és akkor nem engedik ki az országból. Az alapítvány szerint volt már olyan lány, aki így menekült meg, igaz, neveket a biztonságuk érdekében nem hozhatnak nyilvánosságra. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr795462468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisQtya 2013.08.17. 00:04:32

Forog a gyomrom. Mingyá' elhányom magam. Multikulti gyönyörű!