A muszlim világ egyes részein hurráznak az örömtől, Európában egyesek vészharsonákat fújnak az ilyen adatok láttán, de hogyan is kell értelmezni az ilyen adatokat? 

Mohamed nyerő szériában van, egyre több újszülött fiúgyermek kapja a próféta nevét Angliában. Egy brit muszlim blog már ünnepel. A hasonló adatok pedig - máshonnan korábban - már hozzánk is eljutottak, és kiverték a biztosítékot a szélsőjobbos hírportáloknál. De mit is jelent ez valójában, tényleg ebből lehet következtetni az "inváziós hordák" jelenlétére? Nézzük inkább az Office of National Statistics egészen frissen kijött 2012-es adatait. Első látásra még az sem egyértelmű, hogy a Mohamed olyan jól szerepel, hiszen csak a 19. helyen jelenik meg - igaz, javított 2011 óta. A helyzet azonban az, amit egy korábbi CNN elemzés is mutat, hogy össze kell adni a különböző verzióit, formáit a névnek, akkor jön csak ki az első hely. 

Muslim-Baby.jpg

Azért nézzük csak tovább azt a statisztikát. Először is, azt szögezzük le, hogy ami nincs az első százban az azért már elég ritka név, ha a teljes népességre vetítjük. A lányneveknél nagyobb, a fiúknál általában kisebb a szórás, de a teljes népességben elég erősek a divatok, és néhány tíz név már szinte a teljes újszülött populációt lefedi. Az első száz fiúnév között pedig nincs más jellegzetes muszlim név, se Mustafa, se Ali, se Abdullah, se Rashid. Sőt, a britek láthatóan sokkal inkább ragaszkodnak a hagyományosnak tekintett nevekhez, mint mondjuk mi, magyarok. Harry, Oliver, Jack a legnépszerűbbek. (Ráadásul, ha a "Jakab" angol verzióit is összeadjuk, akkor már messze veri a Mohamedet.) Évtizedekkel ezelőtt is népszerűek voltak ugyanezek a nevek. (Míg itthon a mai divatneveket akkor még "fel sem találták".) 

Még feltűnőbb a helyzet a lányok esetében. Amelia, Olivia, Jessica, Emily, Lily az első öt. Igen jellegzetes angol nevek. Az első keleties hangzású, a Layla 35., de tudjuk, hogy ezt dallamos hangzása, és általános népszerűsége miatt sok fehér, keresztény kislány is megkapja. Az első virtigli muszlim név, az Aisha a 95.! Vagyis sokkal több muszlim fiú születik, mint lány? Egy fenét. (Bár kétségtelen - különösen az indiai szubkontinensről származó családok esetében  - erős preferencia mutatkozik a fiúgyerekekre.) A képet a névadási szokások eltérése torzítja. Míg a nyugati kultúrában a gyermekek nevét a hagyomány mellett nagyon erősen meghatározza a divat - vagy például Nagy Britanniában egy olyan esemény, mint a királyi esküvő - a muszlim családok erősebben ragaszkodnak a hagyományokhoz. Ráadásul eredetileg is kisebb a szórás, kevesebb a gyakori név, mint Nyugaton, a próféta neve pedig messze gyakoribb, mint bármely másik. A lányok esetében a muszlim hagyományban is nagyobb a változatosság, bár a próféta kedvenc feleségének neve - Aisha - a leggyakoribbak között van. (A másik végletet képviseli ilyen szempontból Thaiföld, ahol a gyerekek több, mint egy harmada (!) teljesen egyedi nevet kap. )

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Angliában ne nőne a muszlim népesség, és azt sem, hogy ez ne jelentene problémát, sőt, még azt sem, hogy ne lenne körükben magasabb a gyermekszám, csak éppen az adatokkal kell csínján bánni, és kevésbé szenzációhajhász módon értelmezni. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr535470880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.