Egy dokumentumfilmből kiderül, hogy a világ legismertebb feminista szervezetét, ami saját bevallása szerint "kibékíthetetlen küzdelmet folytat a patriarchátus és a szextremizmus esztétikája" ellen valójában egy pasi irányítja, aki csak azért csinált politikai aktivistát a legszebb lányokból az egyetemen, hogy végre neki is legyen nője. Persze lehet, hogy ez is csak marketing. 

Alapvetően sajnálom szegény ukránokat. Szép, kulturális, és természeti értékekben gazdag az országuk, a nagyvilágnak  mégsem a világ leghosszabb trolivonala, a Kamjanyesc-Pogyeilszkij-i vár, vagy éppen széles sztyeppék jutnak róla az eszükbe, hanem a lepukkant nehézipar, a bányaszerencsétlenségek, a maffia, Csernobil, meg a FEMEN.

A felsoroltakból tán még a cicivillantós lányok tűnnek a legpozitívabbnak, de azért ez is erősen ízlés kérdése. 2008-ben tűntek fel a színen. Akkor még az egész vicces happeningnek tűnt. És a később emblémává fejlődő mellvillantás is hiányzott még. 

FEMEN_Swine_Flu_Panic_Protest-13.jpg

Jó nőket lehetett látni szexi fehérneműben, amint - itt például - a sertésinfluenza-pánik ellen mondtak beszédeket. A híradók rákaptak a dologra. Jó kis színes, eszi a nép. (Mea culpa, ez időben hírműsor-szerkesztőként én is rajongtam értük - sokkal viccesebbnek tűnt mint az aznapi tizenkettedik Szíjjártó vagy Szanyi kapitány sajtáj.) 

Először Okszana Sacsko mutatta meg a melleit 2009-ben. (Bár ezen a képen éppen ruhában van.) 

Oksana_Shachko_-_8_March_2009.jpg

Még ez is bulis dolognak tűnt. Figyelemfelhívó, kihívó, de nem különösebben sértő megmozdulás volt. Az "ügyek", amik mellett kiálltak néha kicsit komolyabbak voltak, néha könnyedebbek, de a civil aktivitás szokásos körén belül maradtak. Az áldatlan kijevi nyilvánosvécé-viszonyok ügyében például a feneküket villogtatták. Természetesen iszonyat mennyiségű fotós előtt. 

Femen.jpg

Tiltakoztak a szexturizmus ellen, követelték a prostitúció betiltását. Magukat radikális feministának vallották - vallják mai is - és hirdetik, hogy "egyetlen fegyverük a testük". Az szexturizmus elleni "Ukrajna nem egy kupleráj!" kampányhoz még kimondottan jól illett a kurvás viselet. 

640px-Ukraine_is_not_a_Brothel-4.jpg

2010-ben aztán az egész kezdett túllépni a "jópofa figyelemfelhívó happening" jellegen. Az ukrán elnökváalsztás idején már kimondottan politikai ügyekben mozdultak meg. Később éppen az ukrán nemzeti érdeket jelenítették meg - Oroszország ukrán-ellenes politikáját kritizálva támadtak Putyin elnökre, vagy követelték, hogy az Európai Unió ne szüntesse meg a vízumkényszert az orosz állampolgárokkal szemben, mondván, hogy ezzel alávetik magukat a "Gazprom és a Kreml diktatúrájának". (Merkel asszonyt láthatóan sikerült eléggé zavarba hozniuk.)

B97CCFAF-7DE1-4EAD-82FE-CAF18545249A_mw1024_n_s.jpg

A lányok egyre inkább keresték a konfliktusokat, és egyre provokatívabbak lettek. A jópofaságnak vége lett, és ezzel az irántuk való szimpátia is erősen fogyóban van. Olyan ügyekbe folynak bele, amik már messze túlmennek a "nőjogi", vagy akár a polgárjogi mozgalmak keretein. És - provokatív jellegüknél fogva - igazán nem tudnak mély gondolatokat, csak szimpla leegyszerűsített üzeneteket átadni. Azt például már elég nehéz volt megmagyarázni, hogy a mellvillantásnak mi köze az euróválsághoz. 

640px-Alexandra_Shevchenko_&_Oksana_Shachko.jpg

2012-ben pedig, amikor egyházellenes tiltakozás címén nekiálltak keresztet döntögetni Kijevben végképp elvesztették, nem csak kezdeti bájukat, de a tömegek szimpátiáját is. A szervezet központját is át kellett vinni Párizsba. Bár az Oroszországban bebörtönzött Pussy Riotért kiálltak - és ezzel ismét elnyerték egyesek szimpátiáját is  nyugaton és keleten egyaránt, az azért már Franciaországban is közfelháborodást váltott ki, amikor egy művész a szervezet egyik emblematikus alakjáról Inna Sevcsenkóról mintázta meg a szabadság, egyben Franciaország jelképét, Marianne-t egy bélyegen. (A Marianne-figurának eddig általában neves francia színésznők adtak alakot.) A hivatalos elnöki indoklás szerint sokat tettek a női egyenjogúsáért, a nők felszabadításáért. 

letöltés (1).jpg

Az arab tavasz azonban újabb lökést adott nekik. A mellvillantást, mint fegyvert a Közel-Keleten is többen bevetették. 

amina_sboui.jpg

A leghíresebb Amina Sboui, aki ezzel a fotóval hívta fel magára a figyelmet Tunéziában. A terjedő iszlamizmus ellen, a nők jogaiért próbált így fellépni. Miután börtönbe került a FEMEN karolta fel. Ő azonban hamar elfordult tőlük - kínos volt, hogy az iszlám jelképeit gyalázták meg a lányok, mondván így tiltakoznak börtönbe záratása ellen. Amina maga mondta, hogy szerinte ez azért túlmegy minden határon, hiszen minden vallás, így az iszlám hitét is tisztelni kell.

A bulvármédia azonban - értelemszerűen - kitartott mellettük, tudósít ma is minden egyes villantásukról, hiszen jól mutatnak a híradók "színes" rovatában. Más médiumok viszont elkezdték felderíteni, kik is ezek a lányok. Meglehetősen érdekes dolgokra bukkantak. Az talán még nem is lepett meg senkit, hogy kiderült, a tüntetéseiket fehérneműgyárak szponzorálják. Végül is ritka, hogy utcán láthatóan hordja valaki a termékeiket. Az viszont igazán nem derült ki, miből telik nekik a szervezet fenntartására. A lányok ugyanis fizetést kaptak -kapnak - a szervezettől. A kijevi központban - állítólag - havi ezer dollár (225 ezer Ft) körül keresnek, ami az ukrán átlagjövedelem kétszerese. Akik viszont külföldön akcióznak, azok, sajtóértesülések szerint, akár ezer eurót is kapnak egy akciódús napért. Ha figyelembe vesszük, hogy legalább húsz állandó  tag, és jó háromszáz rendszeresen megjelenő, és fizetett aktivista tartozik a csoporthoz, ez már egy elég jelentős összeg. A szervezet maga  webshopot, támogatókat emleget, de a támogatók egy része is gyanús figura. 

Feltűnő viszont az a profizmus, ami a szervezet médiakezelésében mutatkozik meg - maguk is bevallják az ukrán - sőt ma már a nemzetközi - piacon elérhető legprofibb szakemberekkel dolgoztatnak. Ki állhat mögöttük, tették fel egyre többen a kérdést. 

Erre a kérdésre - elvben - Kate Green ausztrál rendezőnő dokumentumfilmje, az "Ukrajna nem egy kupleráj!" adná meg a választ. A huszonnyolc éves lány a FEMEN aktivisták között élt egy évet, és még veszélyes akciókra is elkísérte őket. A filmből pedig az derül ki, hogy a harcos feministák mögött a szálakat valójában egy ördögi férfi mozgatja. 

570B3D6C-137F-44B8-BBEC-5DE759F9D7B5_mw1024_n_s.jpg

Ő - Viktor Szvajtszkij, aki hivatalosan a szervezet tanácsadója. De a filmben egészen más szerepkörben jelenik meg. Ilyeneket mond: "Ezek a lányok gyengék voltak. A jellemük nem volt elég erős. Nem is igazán vágytak arra, hogy erősek legyenek. Alávetették magukat nekem, gerinctelenek voltak, és pontatlanok, és sok minden más is képtelenné tette volna őket, hogy igazi politikai aktivisták legyenek. Nekem kellett betanítanom őket. " Aztán elmondja, hogyan választotta ki a legszebb, legfotogénebb lányokat az egyetemen erre a feladatra, "tudat alatt" - mondja ő - az motiválta, hogy így legalább tud magának elég nőt szerezni.  (Az efféle magánéleti szál nincs kibontva, de sejtetve azért igen.)  A filmből úgy tűnik Szvjatszkij egyfajta pátriárkaként uralkodik a lányokon, és néha igencsak keményen bánik  velük, a végletekig kihasználja őket. Ami ugye komolyan ellenmond annak, amit a szervezet elméletileg hirdet magáról, hogy éppen az ilyen paternalista rendszerek ellen van, és a férfiak rabigája alól szeretné felszabadítani a nőket.   A rendezőnő szerint Szvjatszkij "ördögien intelligens" figura, aki képes a háttérből mozgatni a szálakat. A lányok pedig - maguk vallják be - a Stockholm-szindróma áldozatai.  Így azt az állapotot nevezzük, amikor a túsz elkezd szimpatizálni a túszejtőjével. Egyikük szerint "lelki függőségben" vannak Szvjatszkijtól. 

A filmet most, a Velencei Filmfesztiválon mutatták be. A nemzetközi sajtó pedig kicsit értetlenül áll a dolog előtt. Egyesek már ahhoz a leleplezéshez hasonlítják, amikor - 2011 nyarán - kiderült, hogy a "Leszbikus Damaszkuszi Lány" blogját valójában egy edinbourghi fiatalember írja, vagy mikor egy ausztrál bennszülött írónőről derült ki, hogy valójában fehér férfi, csak úgy gondolta jobban veszik majd a könyveit, ha kisebbséginek vallja magát.  Mások fanyalognak, és gyanakodnak. úgy érzik ez is csak egy átverés,marketingfogás, csak most nem testük, hanem a lelkük lemeztelenítésével kívánnak a lányok a lapok címoldalára kerülni. Esetleg az egész nem is igaz. A lelepleződést ugyanis inkább szó szerint vették az aktivisták, és jól szórakoztak Velencében. 

dBCKSZtvcc.jpg

Persze az is lehet, hogy csak így, az áldozat szerepében próbálják visszahódítani a világ szimpátiáját. vagy a piszkos pénzügyeket próbálják majd Szvjatszikjra ráverni. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr645495841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2013.09.05. 23:05:36

Tehát lényegében csak egy strici futtatja az ostoba kurvákat.
Én sem gondoltam másként, hiszen az, hogy kidobják a harmadosztályú csöcseiket, semmire nem alkalmas. Legfeljebb arra, hogy a nőket megalázzák és kellemetlen érzéseket keltsenek bennük.
Ukrajnának gratula, hogy elhajtotta őket a francba.
Az pedig nagyon tetszik, hogy a mozlim vallást sértik a lottyadt tőgyek. Mert a keresztény, vagy a zsidó vallást ugye nem sértik...... :))))))
Hülye liba!

Obszerváló 2013.09.06. 06:47:38

Bizonyítja, micsoda elnyomó patriarchális társadalomban sínylődnek a nők, hogy ezeknek az "aktivistáknak" ingyen sztriptízt kell bemutatniuk, különben a lőtéri kutyát nem érdekelnék az akcióik.
Az IQ szintre pedig jellemző, hogy az egyház ellenes akcióik során egy olyan keresztet rongáltak meg, amelyet a holodomor (Sztálin által előidézett ukrán holocaust) áldozatainak emlékére állítottak. Ezért zavarták el őket Ukrajnából! Remélem a befogadó franciák még megérik, hogy lehugyozzák az Oradour-i mártírok emlékművét...

Sadist 2013.09.06. 08:18:39

"2010-ben aztán az egész kezdett túllépni a "jópofa figyelemfelhívó happening" jellegen."
"A lányok egyre inkább keresték a konfliktusokat, és egyre provokatívabbak lettek."

Vagyis pontosan azt a karriert futották be, mint maga a feminizmus. Utóbbival kapcsolatban viszont sajnos még nem merült fel, hogy végre tenni kellene valamit ellene, hanem gyakran még adják is a hátszelet, akár törvényekkel is.

afazekas 2013.09.06. 09:51:50

Putyin feje azt sugallja h elbírná a zaklatást!

meg.mondo.ember (törölt) 2013.09.06. 10:05:45

@-JzK-:
Jaj, ne reklámozd már azt a szánalmat. Semmivel sem jobb, mint az ultra feminista fröcsögés.

A cikkhez: nem értem, miért fújnak fel ilyen idiótaságokat, nem látom az egésznek semmi értelmét. Alpári hőbörgés volt, azt csókolom.

@Sadist:
Te már valamelyik blog alatti komment-harcban is dührohamot kaptál, hogy a nők mégis hogyan merészelnek karriert építeni, élvezni a munkájukat...egyáltalán hogyan jössz te ahhoz, hogy megmondjad ki miben lelje az örömét, mi a szerepe? Nevetséges.
További jó harcot a gonosz nők ellen! :>

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.06. 10:18:37

Ez alapvetően egy üzleti vállakozás, mely keresztényellenes magatartásával és vállalhatatlan ideológiák - pl. a feminifasizmus - hirdetésével igyekszik pénzhez jutni. A legtöbb aktivistájuk pornószínésznő és prostituált.

Fuzzy Logic 2013.09.06. 10:59:50

Tudtam én, hogy valami nem stimmol velük. Mióta elkezdték ezt a mell kirakós hülyeséget, még egyszer sem gondoltam róluk, hogy viccesek. Da fuq? Nekem derogál, hogy állítólag a nevemben meg értem is harcol ez a csürhe. "Egyetlen fegyverük a testük" jelszóval úgy állnak ki, hogy egy átlag prosti túlöltözött úrhölgy hozzájuk képest. Így akarnak több tiszteletet? Hol a fuckin' logic? Ezek nyilván költői kérdések... Lehet ám ezt ember módján felöltözve, érvekkel is csinálni. A 21. században vagyunk, nem a középkorban.

"Persze az is lehet, hogy csak így, az áldozat szerepében próbálják visszahódítani a világ szimpátiáját. vagy a piszkos pénzügyeket próbálják majd Szvjatszikjra ráverni."

Most sírjak vagy nevessek? Akármelyik fele is az igaz, kontraproduktív. Tanuljatok már meg emberek lenni és gondolkodni, esetleg dönteni magatoktól, vagy hagyjátok az egészet a francba. Több károm van miattatok, mint hasznom. Sikerült megint megmutatni, hogy milyen ostobák vagytok valójában, gratulálok. Vagy alakítsátok át az egész cuccot valami emberivé, vagy kuka, mert ez már tényleg röhejes.

Nah. Bocs. Részemről elég, ha a törvény előtt egyenlő emberek vagyunk.

vasszűz 2013.09.06. 11:41:59

Hát, ha dokumnetumfilm, akkor biztos igaz! Minden kockája! Mert nekik nincsenek politikai ellenfeleik, akik le akarják őket járatni!
(Kicsit sok az állítólag, meg a meg nem erősített forrás.)

Stabilo 2013.09.06. 13:07:23

Én keresem, de egy nőt sem látok a képeken, csak néhány szerencsétlen idiótát...

♔bаtyu♔ 2013.09.06. 13:26:44

Valójában Soros szervezete irányítja, egy olasz lap szerint a lányok alkalmanként 1000-1500 Eurót kaptak.

Persze, ffi irányítja, hogy "legyen neki nője".

Sadist 2013.09.06. 13:37:34

@meg.mondo.ember: Nyugodtságomat és higgadt gondolkodásomat talán egy leszedált Buddhához lehetne hasonlítani, így kissé lehetetlennek tűnik, hogy bárhol is dührohamot láttál volna tőlem, de azért próbálkozásnak nem volt rossz ez a kis blöff :)
De legalább abból a maroknyi kommentedből látszik, hogy egy gyűlölködő, nagy valószínűséggel baszatlan picsa vagy :)

♔bаtyu♔ 2013.09.06. 13:43:10

"Akkor még az egész vicces happeningnek tűnt."

Na ja, fel sem tételezted, hogy fizetik őket. Pedig elég ránézni a lányokra.

Ha pedig fizetik őket, ott a kérdés, vajon kik és miért?

Az SZDSZ pár akciója is afféle jópofa politikai happeningnek tűnt. Csak később derült ki, hogy Sorosék álltak mögöttük, az pedig még később, hogy mindez több százmilliárdba került a magyar adófizetőknek.