Honnan ismerszik meg az Ördög követője? A  kénes bűzéről? A patájáról? A homlokára tetovált pentagrammról? Egy fenét - a hosszú pödrött bajuszáról. Legalább is Irakban. És ilyen bajusszal élni manapság egyáltalán nem életbiztosítás. 

201398102518347360_20.jpg

Radzsab Asszi Karim a külső,  mondjuk, európai - szemlélő számára egészen egyszerű, átlagos keleti úriembernek tűnik. Viselete, bajusza kicsit vicces, de semmiképpen nem tűnik kirívónak. Pedig, ahogy az Al-Jazeerának mesélte, ilyen fejjel manapság végigmenni Irak valamelyik nagyvárosának utcáin nem éppen életbiztosítás. A bajuszról ugyanis egyből megmondják ő a kakai hit követője. 

A kedves olvasó ne érezze magát egészen  bunkónak, hogy nem hallott még a kakaikról. Az egész világon nincsenek egy milliónyian. Nagy részük Irakban, és Iránban él. Etnikailag legnagyobb részük kurd. Vallásuk, akárcsak a hozzájuk közel álló jezidieké az egyik legkülönösebb a világon.  A kakai és a jezidi hit eredete is - ezt maguk is büszkén vallják - az ősidőkre megy vissza, messze megelőzi a kereszténység vagy az iszlám kialakulását. Sok hasonlóságot mutat viszont a zoroasztrianizmussal  (róluk korábban írtunk )  - ugyanannak az iráni ősvallásnak a leszármazottai. 

A legfontosabb hasonlóság tán az, hogy a jezidiek, és kakaik, akárcsak Zarathustra követői, hisznek a világ kettősségében, a Jó és a Rossz harcában, szentként tisztelik a tüzet, és a nap felé fordulva imádkoznak. (Nem Mekka irányába, mint a muszlimok.) Legnagyobb ünnepük nekik is a Nórúz - a tavaszi napéjegyenlőség ünnepe, amikor a Nap "újjászületik" - igaz, ez az ünnep az egész régióban megmaradt. 

0,,16700257_401,00.jpg

Norúz Lalisban a jezidiek központi szentélyénél 

Akárcsak a zoroasztriánusoknál, a jezidieknél és kakaiknál is a hetes a szent szám - a teremtő istennek hét angyal, avagy kisebb istenség segít. Ennél már csak a háromszor hét, vagy 21, a szentebb - a jezidiek a 21 ágú napkorongot használják vallásuk szimbólumának. 

Roj.png

Az évezredek során (a jezidi kalendárium szerint most a 6763. évet írjuk) számos hatás érte ezeket a vallásokat - és ebből sokat magukba is építettek.  Akárcsak a muszlimok, ők is naponta ötször imádkoznak, tartózkodnak a sertéshústól, és, akárcsak síiták és alaviták, félistenként tisztelik Mohamed vejét Alit. (Mohamedet viszont nem.) A keresztényekhez hasonlóan keresztelkednek, a mandeusokhoz vagy a drúzokhoz hasonlóan hisznek a lélekvándorlásban (hitük szerint 1001-szer kell a léleknek újjászületnie, míg a Mennyországban juthat). 

59818.jpg

Áldásosztás egy jezidi templomnál - a papok viselete az iszlámot idézi, a nők viszont nem hordanak kendőt 

Vannak aztán, mondjuk így, vándormotívumok is. A megváltó szűztől való születése a kereszténységben (Szűz Mária és Jézus) a zoroasztrianizmusban (Saosjant) és a kakaiknál is szerepel - ott a vallásalapító, Szultán Sahak anyja a szűz Hatun-e-Razbar, aki emellett egyike a hét istenségnek is. 

És most egy kis music break - a Rezbar zenekar kakai szent éneket ad elő 

A két vallás között persze vannak szignifikáns különbségek is. A jezidiek tanait leginkább egy Seih Adi nevű, 12. századi szent ember foglalta rendszerbe, akinek sírja ma is a jezidiek kultuszának központja. 

Lalish.jpg

Sejh Adi sírja Lalisban 

Vallásuk szigorú beavatásra, és kaszttrendszerre épül, és az egyes csoportok nem házasodhatnak egymás közt, számtalan, néha egészen furcsa szabályt tartanak be: tilos sötétkék ruha, a nők nem vágathatják le a hajukat, áprilisban tilos házasságot kötni, és valamiért tilos ételnek számít a saláta, a sütőtök vagy éppen a gazella húsa. 

A kakaik ennél sokkal lazábbak. A vallást rendszerbe foglaló 15. századi Szultán Sahak (aki a legenda szerint magának Timur Lenknek is jósolt, és aki követőit Ahl al-Hakknak, az Igazság Népének nevezte) sokkal többet használt fel a síita és szúfi miszticizmusból. Nincsenek kasztok - sőt hirdetik az emberek egyenlőségét - nincsenek (olyan számban) tabuk, viszont sokkal többet foglalkoznak a lélek útjával a tökéletesség felé. 

Amiben viszont nagyon is közös e két vallás, hogy sem szent irataikról, sem a vallási gyakorlatukról nem árulnak el semmit a kívülállóknak. No meg a bajusz - míg a muszlim araboké általában rövidre nyírt, a jeziziek és kakaik hagyományosan hosszúra növesztik, és pödrik.

De hol van itt az ördög?

Hát a részletekben persze. A jezidiek - akárcsak bizonyos ókori vallások - úgy gondolják, hogy  Isten nem közvetlenül alkotta a világot, hanem ehhez egy közvetítő ú.n. demiurgosz istenséget használt. Ő a jezidieknél Tavuszé Melek, a páva-angyal. 

Melek_taus.png

Az angyalok vezetője, akit az Isten miután megteremtette a világot, a pokol tüzére vetett  (a történet ismerős), majd (innen már nem az) könnyeivel kioltotta a tüzet, és ismét felemelkedett. Abban igazán még a jezidiek sem egyeznek meg, hogy a páva vajon azonos-e muszlimok Sátánjával,de amit tudunk, már éppen elég ahhoz, hogy számos muszlim szerint a jezidiek, az "ördögimádók" legyenek a legpogányabb pogányok. 

A hagyományos világban - bár a muszlim többségű társadalom peremén éltek -, de különösen a meglehetősen toleráns Kurdisztánban, alapvetően háborítatlanul. A huszadik század vége aztán számukra is elhozta a modern világot. Szaddam Husszein alapvető célja az arabosítás volt - ezért aztán arabokkal telepítette teli a kakai falvakat, elvetve ezzel az etnikai tisztogatások magvát. Ahogy vége lett a baathista hatalomnak, a síita és szunnita vallási szélsőségesek egyaránt a pogányokra támadtak. Meghirdették a pogány üzletek bojkottját, a vegyes lakosságú területekről pedig elkezdték elkergetni az "ördögimádókat". Ha visszatekintenek a legfelső képre, ott éppen egy lerombolt ház előtt áll a bajszos úr - ez is  vallási villongások eredménye. A kurd regionális kormány fennhatóságán kívüli területeken kívül élő kakaik manapság már saját milíciákat szerveznek, és fegyveres őröket állítanak a faluik elé. A legdurvább támadás 2007-ben érte a jezidieket, akkor egy összehangolt bombamerénylet-sorozatban több, mint 400-ukat ölte meg az Al-Kaida. (Oké, az eset, ami állítólag kiváltotta az akkori villongásokat, szintén nem volt túl szép - egy lányt maguk a jezidiek köveztek halálra, mert át akart térni az iszlámra.) 

Aki teheti elhagyja Irakot - ma már több, mint 40 ezren élnek Németországban, kis zárt közösségekben. Akinek nem futja az európai útra, az Kurdisztánba települ délről, ahol sokkal toleránsabb a környezet. Mások, akárcsak más iraki kisebbségek, a biztonságosnak tűnő Szíriát választották (most úgy néz ki, vesztükre).  Irak, egykor igencsak változatos vallási térképe pedig egy egyszínűbb lesz. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr885504915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabenpetit 2013.09.10. 09:24:49

Vegul nem kapunk valaszt a bajusz eredetere, miert olyan amilyet az ur a kepen visel.
Amugy miert van minden arabnak bajusza?

szbszig 2013.09.11. 05:56:59

Ha a 6763. évet írjuk, és 1001-szer kell az emberi léleknek új testbe vándorolnia, akkor még el fog tartani egy darabig, mire az első lelkek megérkeznek a túlvilágra. :D

Gyingizik 2013.09.11. 14:26:49

@szbszig: De régen sokkal nagyobb volt a csecsemőhalandóság, úgyhogy van aki már a vége felé tart...

Démonmac1 2013.09.11. 19:48:21

Köszönöm, hiánypótló mű.

weinmaker 2013.09.11. 20:41:00

Aztán az új lelken honnan teremtődnek?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 21:08:22

@weinmaker:

Erre két fő elmélet van:
- Isten adja a megfogant sejtnek,
- a szülők lelke adja a sejtnek.

CauseNoFuckGiven · http://sexysfwgirls.com 2013.09.11. 22:27:35

Internetes marketing, nem HIYP, nem kattingatás! YouTube, Weboldalas módszerek egyszerű magyarázása:penztazinternetrol.blogspot.com

Urfang 2013.09.12. 09:57:41

Elég sokat olvastam Iránról és a síita iszlámról, így találkoztam már a mazdaizmussal, manicheizmussal, szúfizmussal, a baháival, de erről a kakairól és jezidiről még csak nem is hallottam eddig. Érdemes volt ide tévedni.
süti beállítások módosítása