A legbutább kérdés (jó esetben, rossz esetben érv az ellen, hogy itt nem is menekültekről van szó), hogy honnan van ezeknek okostelefonjuk? Honnan, hát boltból. Damaszkusz, Aleppó, sőt Kabul vagy Dhaka telefonboltjaiban is ugyanolyan készülékeket lehet kapni (meg olcsó kínai másolatokat), mint itthon. Ott is van internet (ha lassabb és drágább is), ott is ugyanazokat a közösségi oldalakat használják, és ugyanúgy szelfiznek. Ők is a 21. században élnek.

64908.jpg

2011 januárjában, amikor ültünk egy szerkesztőségi értekezleten, és felvetettem, hogy foglalkozni kellene Tunéziával, mert egy ideje már tüntetgetnek, és most úgy néz ki, hogy komolyabb lesz a dolog, a kollégák meglehetősen értetlenkedve néztek. Ez hír? Ki a fenét érdekel Tunézia. Estére Ben Ali már menekült. Az, hogy egy magyar szerkesztőséget meglepett a dolog, nem nagy cucc, minket egy évforduló is tud felkészületlenül érni, de a az előbb arab tavasznak, majd "arab tavasznak" nevezett folyamat az egész világot meglepte. A CIA-t is, a Moszadot is. (Nem, nem ők szervezték.) 2011 február elején minden szakértő kijelentette, hogy Szíriában nem lesz forradalom. Egy év múlva minden szakértő megállapította, hogy lám, az "arab tavasz" után itt az "iszlamista tél" - mindenütt győztek a "mérsékelt iszlamisták". (Fél éven belül eltűntek.) 2013 nyarára a szakértők már csak azon vitáztak, hogy Aszad mikor nyeri meg a polgárháborút. Az ISIS-t csak a nagyon-nagyon szakértők ismerték, de ők sem tulajdonítottak neki jelentőséget. 2015 januárjában a szakértők meg voltak győződve, hogy, ha lesz is migrációs nyomás, az csakis a Földközi-tengeren keresztül érkezik, Líbia felől.

Ez nem azt mutatja, hogy a szakértők nettó hülyék. És nem, nincsenek a kormányoknak titkos szakértői, akik bezzeg mindent láttak előre. A kormányok is ugyanazokkal dolgoztatnak. A huszadik század tudására, gondolkodására épülő szakértői kar, munkamódszer, előrejelző képesség mond csődöt a webkettes térben. A szolgálatok persze akárkit és akármit lehallgatnak, és kapnak irdatlan mennyiségű adatot, amit - éppen azért, mert akár napokon belül változó folyamatokról van szó - nem feltétlenül képesek feldolgozni. És láthatóan értelmezni sem.

Ezért félelmetes ez a mostani migrációs hullám is. Mintha a semmiből léptek volna elő, iszonyatos gyorsasággal. Egy részről totálisan szervezetlenül - nincsenek választott vezetőik, irodák, ahol toborozzák őket, még az embercsempészetet intéző bűnszervezetek is kicsik, széttagoltak, magánba' nyomják. Másrészről viszont nagyon is szervezett a dolog, hiszen az emberek folyamatosan kapcsolatban vannak, az információk terjednek. Ilyet még nem láttunk. Ezért kelti a végtelenség, a megállíthatatlanság látszatát a folyamat, és ezért szövődnek köré vadabbnál vadabb összeesküvés-elméletek.

Pedig a válasz egyszerű - a 21. század, a globalizáció eszköztára, a Facebook forradalmak logikája kapcsolódik össze az ember legősibb ösztöneivel. A szabad akarat, az egész világra kiterjedő információs tér, és a globális közlekedési hálózatok kapcsolódtak egybe. A hírek, képek, sokkal gyorsabban jutnak el egyik embertől a másikig, mint korábban, mert bárki előállíthat tartalmat, és bárkivel megoszthatja. A csatornák nem kontrollálhatóak. Az emberek pedig döntenek. Ahogy korábban Facebook csoportot alakítottak pár nap alatt, ami tüntetést szervezett, ahogy lefejezős videót néztek, és rákattantak a vér ízére, most Skype-olnak a Németországba érkező rokonokkal, nézik a boldog fényképeket, és megkapják a megbízható embercsempész számát. Az egészet egyénileg, egy szál mobiltelefonnal és némi pénzzel végig lehet csinálni - a fejlett világban járunk, mindenütt van net, wifi, vannak autópályák, vasutak, iránytaxik, ha kell, lehet sátrat venni.

Egy olyan világban, ahol két nap alatt bárkiből YouTube sztár lehet, a népvándorláshoz sem kell több száz év és hét vezér. A béke, a jólét, úgy tűnik, csak néhány kattintásnyira van.

És erre kell(ene) az Európai Uniónak most gyorsan, értelmes választ adni. Ami iszonyat nehéz. Mert az Unió, nem hogy egy milliós szervezetlen tömeggel, de még saját fél milliárd polgárával sem képes értelmes, közvetlen párbeszédet folytatni. A problémának nyilván van korosztályos oldala is. Egy a brüsszeli elefántcsonttoronyban élő 50-60 éves politikusnak már minden valószínűség szerint van Facebook és Twitter profilja, amit a titkársága kezel, de az egész modern világ nem érintette meg. Alapvetően nem is arra van felkészülve és felkészítve, hogy szabad akaratukból önmaguktól mozgó tömegekkel kommunikáljon. Kormányközi egyeztetéseken, diplomáciai alkukon, háttérbeszélgetéseken szocializálódott. Az uniós intézmények mesterséges álomvilágában él, szakzsargonba kövült rövidítésekkel kommunikál, és évtizedek óta nem beszélt olyan emberrel, akin nem volt öltöny és nyakkendő.

És most neki kellene megoldani egy olyan problémát, ahol nem lehet öltönyös urakkal alkudni, végsőkig méricskélni egy-egy félmondatot, és csúcsokon éjszakákba nyúló vitákat folytatni road mapekről. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség mindarra, amit az Unió már eddig is tud(na) - a görög határőrizet megerősítésére (megteremtésére), a török állammal való együttműködésre, Irán bevonására az Afganisztánból induló csempészútvonalak felszámolására, a legális munkalehetőségek megteremtésére, és persze irdatlan sok pénzre a törökországi menekülttáborok élhetőbbé tételére.

De mindez nem lesz elég: meg kell találni azokat a csatornákat, ahol hitelesen, érthetően tudunk kommunikálni velük, az egyénekkel. Meg kell magyarázni Rexhepnek Tiranában, hogy érdemesebb most megtanulnia legalább alapfokon németül, meg szerezni egy autószerelő szakmát, és akkor legálisan mehet Németországba dolgozni, nem fogják szégyeneszmre hazapaterolni, Ziaurnak Chittagongban, hogy ne adja oda a család összes pénzét a kedves indiai emberkereskedőnek, mert Mr. Chopra átveri, hosszú lesz az út, ő pedig fél évet ugyan lehúz egy menekülttáborban, de, Mr. Chopra sem tudja neki elintézni a menekültstátuszt, felteszik egy gépre, és hazaküldik, menjen inkább az Emirátusokba benzinkutasnak, vagy Szingapúrba szállodai takarítónak; az aleppói vízszerelőnek a magyarkanizsai táborban azt, hogy érdemesebb együttműködni a hatóságokkal, és az Unióban vannak szabályok, amiket tényleg érdemes betartani. És meg kell próbálni a legnehezebbet is - megmagyarázni azoknak, akik most még egy lepukkant kelet-törökországi táborban vannak, hogy van remény - mindent megteszünk, hogy mielőbb hazamehessenek, de addig is elviselhető életet fognak itt élni. Ehhez persze hitelesnek kell lenni, be kell tartani minden ígéretet (a jót és a rosszat egyaránt), és legfőképpen embernek kell nézni, szabad akarattal rendelkező, döntésképes, értelmes lénynek őket is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr467794396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Voznyák Pista 2015.09.17. 19:43:29

"de a az előbb arab tavasznak, majd "arab tavasznak" nevezett folyamat az egész világot meglepte. A CIA-t is, a Moszadot is. (Nem, nem ők szervezték.)"

Tehát bennfentes vagy, mindkét szolgálatnál.
Ja, és őszintén beszélsz.
Hát el kell fogadjam, igazad van.
Azon meggyőződésemen hogy valós információt közölsz, még az a zavaró tény sem változtat, hogy az ISIS-nek valahogyan ahhoz is van erőforrása, hogy egyszerre több országban is sikeresen nyisson frontot.
Már régen köztudott, a háborúhoz 3 dolog kell pénz pénz és pénz.

Ti mindenkit hülyének néztek ?

vikiuser 2015.09.17. 19:50:51

"Ehhez persze hitelesnek kell lenni, be kell tartani minden ígéretet (a jót és a rosszat egyaránt), és legfőképpen embernek kell nézni, szabad akarattal rendelkező, döntésképes, értelmes lénynek őket is."

Minket sem néznek embernek, szabad akarattal rendelkező, döntésképes, értelmes lénynek sem a kormány tagjai, és emiatt már Brüsszel sem. Hülye plakátüzengetés, szájbarágós nemzeti konzultáció, össze-vissza hangulatkeltés meg olyan döntések garmadája, ami előre láthatóan lázadozást okoz a menekültek között, az megy, normális információt meg max. a külföldi újságírók kaphatnak Orbánéktól.
Ha minket nem néznek értelmes, döntésképes lényeknek, akkor a menekülteket miért néznék?

Atika!!! 2015.09.17. 20:51:44

"Ez nem azt mutatja, hogy a szakértők nettó hülyék."

Az ez előtti néhány mondatból kiindulva: az a "szakértő", aki szerint békével jönnek a menekültek, legalább akkorát tévedhet, mint az, aki szerint az összes terrorista. Jól látom?

Minden azon áll vagy bukik, hogy a menekültek mennyire akarnak együttműködni, mennyire akarják a meglévő törvényeket elfogadni. Itt főleg a kötelesség oldalát értem. Bár a jogaikkal sincsenek tisztában.

tzi 2015.09.18. 11:46:31

Huh. Ha szeretnéd, hogy elolvassák az emberek, akkor keress má' valami értelmes hátteret ehelyett az autófólia helyett. Nem csúnya, de 3 mondatig bírta a szemem :( Olvashatatlan.

Az igazi Trebitsch 2015.09.27. 17:43:37

Köszi, ez nagyon jó lett!

Kopi3.14 2015.10.01. 12:56:31

Egy kérdés: hogy cselekedjen bárhogy, bármiben az EU, amikor a tagállamok mindenféle szalajtott kormányai addig jutnak bármilyen kérdésben, hogy nekiknemondjákmegBrüsszelből, mocskosEU, mimindentjobbantudunk, adjátokideapénzt, egnedjetekminketisdönteni?