Vannak-e Európában oázisok? Egy mindenképpen. Spanyolország egy eldugott szegletében van egy város, 200 000 pálmafával. Nem meglepő hát, hogy felkerült a Világörökségek listájára. 

Lehet-e valami eldugott, nem turistás hely Spanyolországban, alig fél órányira a tengerparttól, és kevesebb, mint két órányira Valenciától?  Abban az értelemben semmiképpen, ahogy mondjuk Kisvárda, vagy Harkov, ahová külföldi csak végszükség esetén teszi be a lábát. De spanyol mértékkel mérve nagyon is. Nincs minden lépésnél angoloknak szán gyorsétterem fish and chipssel, nem ütközik az ember bringóhintón utazó német családokba, az éttermekben is csak spanyol (na maximum valenciai katalán) nyelvű menü van.  A tengerpartól pedig tévednek ide turisták - elsősorban nyugdíjasok, akik már hajlandóak elhagyni a homokkal borított részeket - de május elseje reggelén, amikor hét óra harminc körül kiléptem egy helyközi busz ajtaján elég egyedül éreztem magam. A turisták még jó messze, szállodáikban aludták az igazak álmát, a helyi lakosok pedig talán már ébredeztek, lassacskán kéészültek a reggelire, de az után bizonyosan nem mutatkoztak. Enyém volt a város. 

elx1.jpg

Elche (valenciai katalán nyelven Elx) egyébként nem különösebben éredkes hely. Ha nem lenne a pálmakert, egy átlagos spanyol város lenne, egy kis arab várral, templomokkal jól karbantartott, de nem túl látványos belvárossal, és elég jelentős könnyűiparral. 

elx2.jpg

Akkor persze, amikor ez a pálmaliget született, még nem volt könnyűipar, sőt Spanyolország sem.  Az első pálmaligetet itt - állítólag - a punok telepítették, még a római hódítás előtt. majd jöttek a rómaiak, a gótok, és az arabok. Fénykorát ez az európai oázis I. Abdulrahman  cordobai emír idején a 8. században élte - az arabok ekkor tették igazán hasonlatossá az észak-afrikai nagy pálmaligetekhez, meghonosítva öntözési módszereiket. 1265-ben foglalták vissza a keresztények -bár 1606-ig morisco-k, keresztény uralom alatt élő muszlim leszárazottak művelték. 

elx3.jpg

Ma már a város az egykori pálmaliget nagy részét elfoglalta -de így is lenyűgöző élmény a Parque Municipal fái közt sétálni. A hatalmas pálmák levelei közt átszűrődő fény játéka világítja meg  vagy borítja árnyékba a virágokat. A kis tavak, csatornák vize enyhíti a hőséget. A gondozott ösvényeken sétálva valóban egy messzi afrikai oázisban érezhetjük magunkat. 

elx5.jpg

De az egykori hatalmas pálmaliget fái itt - ott még a városban is magmaradtak. 

elx6.jpg

A legérdekesebb mégis a Huerto del Cura - a papi kert. Valaha a nagy pálmaliget része volt, de ma már gondozott botanikus kert, ahol a pálmák alatt a különféle helyben honos, és afrikai növényke tobzódnak. Az emberi szépérzék és a természet csodálatos együttműködésének terméke a szárazság dúlta spanyol vidéken a dús trópusi paradicsom hangulatát idézi. 

elx7.jpg

A pálma, és a gránátalma is fontos szerepet játszik Misteri d''Elxben, abban a középkori eredetű misztériumjátékban, amelyet -a legenda szerint - a város visszafoglalása óta adnak elő minden év augusztus 14-15-én. (Aki véletlenül nem ekkor érkeznek azért sok mindent megtanulhat róla egy kis múzeumban. )  

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr395107861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judy Wood 2015.10.27. 18:38:29

Holnap készülünk oda kirándulni, de nagyon nehéz megfelelő buszt vagy vonatot találni Alicanteból. Majd leírom a benyomásaimat.
süti beállítások módosítása