A cím meglehetősen provokatív, nézem is majd, hogy hányan fognak csak ezért rákattintani, meg hány gyűlölködő kommentet kapok olyanoktól akik csak a címet olvasták el. Egyébként valóban a boldogságról lesz szó. 

A boldogság mérése kvázi lehetetlen feladat, mert általában az ember maga sem tudja megmondani, hogy az-e, illetve az egyik pillanatban igen, a másikban nem, szóval ennél szubjektívebb dolgot nehéz is lenne kitalálni. De amióta egy gazdag ember a szegén yek megnyugtatására kitalálta, hogy "a pénz nem boldogít", és más részről meg kitaláltuk a tudományt, és imádunk mérni, azóta igyekszünk igazolni, avagy megcáfolni ezt a kijelentést. Az átlagembernek, aki havi százhetvennyolcat keres  havonta (és aki manapság a politikusok kedvenc referenciacsoportja), persze evidensnek tűnik a válasz, hogy havi négy kilóért kétszer ennyire boldog lenne, az fix. Csak néha nyugtatja magát a hírességek válási és öngyilkossági történeteivel,  hogy pillanatokra elhiggye, hogy akinek pénze van, annak viszont legalább bizonnyal romokban van a magánélete, alkoholista, drogos, és utálják a gyerekei. 

Más részről viszont olyan komoly szervezetek, mint az ENSZ szakosított szervezete kezdtek globális boldogságmérésbe. Bár a 2016-os táblázat hónapok óta megvan, valahogy nem robbant rá a világsajtó. pedig érdekes.  Objektív adatokat (GDP, várható élettartam ), és szubjektív felméréseket (mennyire érzi magát szabadnak, mennyire bízhat környezetében) vegyítettek bonyolult statisztikai módszerekkel - nem írom le, aki a százalékokra súlyozott görbékre és egyebekre is kíváncsi, az nézze meg maga. Ez persze nem az egyetlen hasonló felmérés, és mindegyik kicsit más eredményt hoz, de a trendek azért hasonlóak. 

A globális eredmény nem meglepő - gazdag északi (vagy éppen nagyon déli) liberális demokráciák  vannak az élbolyban: 

1. Dánia

2  Svájc

3 Izland

4 Norvégia

5 Finnország

6 Kanada

7 Hollandia

8 Új-Zéland

9 Ausztrália

10  Svédország

És az sem meglepő, hogy a lista végén kullog Szíria meg Afganisztán. 

Az igazán meglepő adatokra kicsit mélyebb elemzés útján jutunk.  Kigyűjtötték  az afrikai országokat.Az, hogy Afrikában általában kevésbé boldogok az emberek, mint Dániában az azért nem meglepő (ahhoz nagyon romantikusnak kell lenni, hogy a romlatlan egyszerűségben élő emberek boldogságát vizionáljuk). De a sorrend kissé meglepő:

Algéria (38.) (ez még nem meglepő  megírtuk magunk is, hogy alapvetően Afrikai viszonylatban nagyon jó hely). Bár az kétségtelenül meglepő, hogy az arab világban az algérok alaposan rávernek az Öböl-orsázgok többségére. 

dsc_0127.JPG

Mauritius  (66)  - No ebben semmi meglepő nincs. Az összes  turisztikai magazin csak az Édenkert-témát ragozza a szigettel kapcsolatban. Persze a sziget csak földrajzilag tartozik Afrikához - valójában egyértelműen az indiai kulturkör része. 

Líbia  (67)  - ez azért már meglepőbb.A külföld úgy látja, hogy polgárháború van és borzalom. (Polgárháború valójában nincs,  bár az országnak tényleg két kormánya van, de a fegyveres összecsapások Szirt kivételével, ahol már két hónapja próbálják kifüstölni az Iszlám Államot az utolsó három háztömbből, ritkák.) Viszont -ez tényleg igaz - a  Kaddhafi-érához képest sok szempontból rosszabb a helyzet,  állandóak az áramkimaradások, rossz a közbiztonság,  és állandó a pénzhiány. 

Szomália (76) - No ezen viszont mindenki lehidalt. A szubszaharai Afrika legboldogabb országa egy olyan hely, ahol negyed évszázada nincs központi hatalom,  állandó a polgárháborús helyzet (bár az utóbbi időben itt is inkább csak alacsony intenzitású konfliktusról beszélhetünk), legalább havonta van nagyobb terrortámadás, vidéken még mindig éhséget tud okozni egy-egy rosszabb termés. Igaz az utóbbi időben javul a helyzet, a szomáli menekültek tömegével térnek haza a menekülttáborokból, és lassan helyreáll a gazdaság. De a szomáliak szerint nem ez a titok, hanem az iszlám - legalább is ezt mondják ebben az aranyos videóban:

És még így is alaposan rávernek Magyarországra - amelyik  a 91. helyen.  (Hogy itt nem Sarkítva mondhatnánk, az iszlám ezek szerint inkább boldogít, mint a pénz, hiszen nekünk bizonnyal több a pénzünk, mint nekik.(A kommentelők figyelmét hívnám fel arra, hogy ez egy vicc - ha ez így igaz lenne, akkor Szaúd-Arábia lenne a legboldogabb ország a világon, mert ott mindkettőből van dögivel. Nem az -  34. csak. Így nyilván más, itt terjedelmi okokból nem pertraktált tényezők is fontosak...)

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr7411739191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.09.24. 22:50:57

Akit érdekel, itt talál pár alapos kis írást a boldogságról. Nem arról szólnak, hogy hogyan legyünk boldogok, hanem, hogy egyáltalán miért vagyunk képesek rá, hogyan keressük, és milyen korlátai vannak:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid044

(A felső sorokat nézzétek a kép tetején. Az írások doc és pdf formátumban tölthetők le. Ezek egyébként egy nagyobb mű darabjai, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

masada 2016.09.25. 00:10:15

Egy szomáliai közvélemény-kutatàs: Ön boldog? Vàlaszok: Igen és igen!

Advanced Flight 2016.09.25. 01:00:17

@masada: az. Amúgy a videó szereplői agresszívak és ellenszenvesek. És semmiképpen sem tűnnek boldognak.

monddazigazatmar 2016.09.25. 04:52:01

Ebben most mi van?
Volt idén egy felmérés, hogy milyenek az életkörülmények. Fent van az indexen. MO elég elöl végzett, a magyar embernek minden adott, hogy jól legyen, ezer szolgáltatáshoz hozzájut, jól él, stb.
Kivéve ahogy érzi magát, mert az a béka segge alatt volt. Köszönhetően főleg a mindenféle blogoknak, meg médiának.

Mert csak és kizárólag azt kell sulykolni, hogy itt minden milyen szar, és lehetőleg mindent svájccal kell összemérni.
Mert a magyar embernek az számít, hogy a szomszédnak milyen autója van meg mekkora a háza. És nem boldog, ha az övé nem nagyobb.

2016.09.25. 07:49:49

@Advanced Flight: Számodra ellenszenvesek, ez oké, ez szubjektív dolog. De mit látsz ebben a videóban, ami miatt agresszívnak nevezed őket? Őszintén nem értem.

Buchhalter 2016.09.25. 09:53:50

Mindenhol lehetsz boldog ez kvázi dolog.De Szomáliával példálozni...!Polgárháború(több száz ezer halott), járványok, iskolázatlanság, a többség nyomorban és félelemben .Az iszlám egyik legradikálisabb ágazata van jelen .A nők totál elnyomás alatt teljesen a férfiaktól függenek.De ah ezen mondataim gyűlölködőek grat a szerzőnek.Ezek csak szimpla tények.Ja és az évenként végig söprő éhínséget már meg se említsem.De ott is vannak boldog emberek : a helyi hadurak és vazalusaik,ez igaz.

Advanced Flight 2016.09.25. 20:36:29

@randomnotexists: a beszédmódjuk. Úgy beszélnek, mint a fizetett agitátorok. Persze lehet, hogy arrafelé ez az általános.

2016.09.25. 20:39:39

@Advanced Flight: A szomáli nyelv hangzása európai fülnek valóban nagyon szokatlan. De ez még nem jelent agressziót.

stone pit(er) 2016.09.25. 21:15:30

Szeretném pontosítani a cikk állítását, miszerint "az ENSZ szakosított szervezete". Nem az. Én egy ilyen kijelentés alatt azt érteném, hogy az ENSZ alkalmaz egy csomó különböző országból érkezett szakembert, akik végigjárják az országokat és egységesített módon a mögöttes tartalmat is szűrő kérdéssorokkal monitorozzák a lakosságot, a teljes anonimitást biztosítva. Ha jól értem, a felmérést a nemzeti, illetve a regionális akadémiai, civil és üzleti közösség végzi. Itt rögtön fel is vetnék egy kérdést, hogy Szomáliában ki? Az is egyértelmű, hogy az ENSZ bátorítássával alakult ez a szervezet, de felügyeletről nem esik szó, arról viszont igen, hogy ez a "jelentés" semmilyen szükségszerű kapcsolatba nem hozható az ENSZ egyéb szervezeteinek a hasonló jelentéseivel, illetve tevékenységével. Az, hogy a helyi kérdezőkben mennyire bíznak meg az emberek, nem kiszűrhető ebből a jelentésből.

stone pit(er) 2016.09.25. 21:33:11

Továbbá, nem kell ahhoz túl sokat kutakodni az interneten, hogy Szomáliát az elmúlt huszonöt évben ért csapásokat összegezük. Az ENSZ kérte fel a tagországait, hogy biztosítsák az élelmiszer segélyek célbajuttatását az ország vidéki területeire, mert a fegyvertelen ENSZ alkalmazottakat folyamatos támadások érik és humanitárius katasztrófa fenyeget a tömeges éhhalál formájában. Mogadishu úgy ahogy elment, mert ott a kegerősebb helyi hadúr kezdte a megcsapolást, így biztosítva túlélést az alatvalóinak. Erre alakult az amerikai haderő vezetésével, de több ország részvételével egy kontingens, amelynek a élelmiszer segélyek megvédése volt a feladata. Boldogság?! Tulajdonképpen ha van mihez viszonyodni és így nem fenyeget az éhhalál a közeljövőben, mint a nem is olyan távoli szomszédaidat, akkor akár elégedett is lehetsz az életeddel. Nem kell egy csomó mindenen idegeskedni, mint a világ számos részén.

stone pit(er) 2016.09.25. 21:52:25

Az összeomlott ENSZ akció után néhány évvel bejárta a világsajtót, hogy az ENSZ és az amerikaiak nélkül is milyen nagyszerűen normalizálodott a helyzet, már a mobil hálózat kiépítése is megkezdődött, nyilatkozták többek közt az épp ezen területen érdekelt vállalkozók. Majd újra összeomlott minden. Ha nem tévedek, jelenleg a kenyai hadsereg is részt vesz a békefenntartásban. Ennek volt a megtorlása a garissai iskolai mészárlás. És igen, valóban visszatelepül néhány szomáliai, például Finnországból is, méghozzá önkéntes alapon. Nagyobb mennyiségben azonban Kenyából települnek vissza. A 2011-ben ott lévő 519 411 bejegyzett menedékesből 2015-ig 98 700 települt vissza és az ottmaradt

stone pit(er) 2016.09.25. 22:00:54

Bocs! Szóval az ottmaradt 420 711 fő 82%-a is jelezte már a helyi hivataloknak, hogy szeretne majd visszatérni, és kb. 10 000 fő vissza utaztatása volt tervbe véve 2015 első félévében. Ettől még most is érkeznek Európába menedékkérők több irányon keresztűl. Igaz, már Szomáliába is érkeznek menekültek Jemenből. Ez talán már valóban annak a jele, hogy nagyobb területen kezd normalizálodni a helyzet. Ez mindenképpen boldogságra ad okot. Nyilván a helyieket kevésbé hatja meg, hogy vajon csökken e a gimnáziumi férőhelyek száma, stb.

stone pit(er) 2016.09.25. 22:25:18

Sokkal jobb példák is vannak a fenti nagy kérdésre, hogy a pénz boldogít e? 14. Costa Rica. Nvével ellentétben ez nem kifejezetten egy gazdag, de mindenképpen jó átlagos színvonalú ország. Ráadásúl évtizedek óta az élbólyban tanyázik, úgy hogy lemondott a hadseregről, pedig pedig Nicaragua és Panama a szomszédja. Vagy épp azért? Panama gazdagság ban már megelőzte. Nem csak a kínai városok fejlődtek nagyot az elmúlt húsz évben, hanem Panama város is. Érdemes róla képeket nézegetni a neten. 15. Puerto Rico. Tök eladósodott, bár az átlagos színvonal itt is magasabb mint, a környző szigetek többségén. Mostanában naponta legakább egy orvos hagyja el, hogy az Egyesült Államokba távozzon, így összeomlóban az egészségügy. (Vajon, tényleg jó ez a felmérés?) 17. Brazília. Én imádom Brazíliát de, hogy mit szeret rajta az átlag brazil, azt nehezen tudnám kitalálni. Azaz igen, viszont akkor Ő másképp súlyozza a problémákat. Illetve, "az ahhoz képest, hogy" elv mentén válaszol. 21. Mexikó. Puff! 24. Chile. 25. Panama. Ezeket érteni vélem. 26. Argentína. Ez már érdekesebb, de az irszág gyönyörű

stone pit(er) 2016.09.25. 22:36:52

Folyt. Köv.
Az ország gyönyörű. 27. Csehország. Na ez az, ami felveti a kérdéseket velünk kapcsolatban. 28. Az UEA. Tehét, Őket nem előzi meg Algéria. Sőt, Qatart sem. 39. Guatemala. Ott élt az egyik barátom, mint krupié. Nem rossz, de nem is jó. 45. Szlovákia. A fél rokonságom ott él. Na ne már! 46. El Salvador. Most halálra röhögtem magam! Láttam útifilmet róla. Bűnözéssel a leginkább súlytott országok egyike. Géppisztolyos őrök őrizték a piacot! A tévés csapat megállt tankolni, az út túloldalán egy hulla feküdt, akit egy-két órája lőttek le egy kocsiból. Akkor jöttek a rendőrök. Valami banda tag lehetett. A polgárháború vége után az USA-ból tömegével küldtek haza a börtöneikben raboskodó salvadori bandatagokat. Akik egyébként az USA-ban követték el a bűncselekményeket, csak nem lehetett kiutasítani őket a nemzetközi jog miatt sem.
süti beállítások módosítása