8. A másik Gáza

2013.01.07. 16:04

393121_10152249850267588_1568794601_n_1357569272.jpg_618x339

Érdekes térképet mutatott be a BBC. A Gázai Övezetről van szó, jól ismerjük a hírekből, ez az a hely, ahol rendszeresen bombáznak, robbantanak, ahol már külön szakkifejezései vannak a sűrűbb és ritkásabb rakétazápornak, vagy a csempészalagutaknak. Már az a hír sem volt mindennapi, ami nem sokkal az Öntött Ólom hadművelet előtt járta be a világot, amely szerint megtalálták a gázai állatkertből megszökött krokodilt, mert ez ugye, azt feltételezi, hogy Gázában van állatkert, tehát az emberek ott olyan dolgokat is csinálnak, mint más normális helyeken, ahol nem esnek a fejünkre rakéták.  Ezen a térképen azonban egészen fura dolgok vannak - Gáza műemlékei.

Persze, ha jobban belegondolunk, nincs ebben semmi különös. Gáza ötezer éve lakott hely, miért ne maradtak volna fent ebből az ötezer évből érdekes dolgok is. De valahogy Gáza város nem a kulturális turisták Mekkája.  Pedig mi minden van itt! Azon a helyen, ahol Sámson lerombolta Dágón templomát (állítólag) áll az al-Omari mecset, az óváros falai még a bizánci időkből származnak, a főutca, a Szaladin sugárút alatt pedig egy bizánci templomra bukkantak. (A maradványokat le is rombolta egy izraeli rakéta.) Ennél is érdekesebb talán a Szent Hilarion kolostor - a Szentföld egyik legrégebbi kolostora, vagy a római kori kikötő. Mindkettő még feltárásra, helyreállításra vár. Egy jobb világban Gázát turistabuszok százai ejtenék útba - hiszen ideális megállóhely lenne a Szentföld városai és például a Sínai-félszigeten fekvő Szent Katalin kolostor között. De ez a világ nem ideális, az elmúlt öt évezred emlékeit pedig a háború és a szegénység közösen pusztítják.

Ha tetszett a bejegyzés kövess minket a Facebookon is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr15003294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása