Superman, Neo és transzformerek is megjelennek a modern buddhista templom falain Thaiföldön. A szürreális látványosság ma már turisták millióit vonzza. 

Chian Rai Thaiföld legészakibb város, egészen közel a burmai határhoz. Legfőbb turisztikai vonzereje maga az a tény, azok az expatok ugyanis, akik éveket töltenek Észak-Thaiföldön, de csak 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban át-átruccanak egy fél napra, vagy inkább néhány órára Burmába, hogy aztán - tartózkodási engedély szempontjából  - megújulva térjenek vissza a Thaiföldi Királyságba. Körülnézni egyébként érdemes, sőt akár maradni is. Itt van a térség talán legjobb, de mindenképpen leglátványosabb éjszakai piaca, ahová a hegyekből is lelátogatnak a hegyi törzsek - hmongok, akhák miaók egyéb érdekes nevű népek - tajgai. 

c1.jpg

És van néhány igazán régi sztúpa is. Chaing Rai ugyanis az ország egyik legrégebbi városa - 1262-ben alapították, és sokáig független királyi székhely volt. (Formálisan csak a 19. század végétől Sziám része.) 

c2.jpg

c3.jpg

A legérdekesebb, és legbizarrabb látványosság azonban vadi új - alig néhány éve nyitott meg. Buddhista templom Wat Rong Khun a neve. Egy thai sztárépítész, Chalermchai Kositpipat tervezte,és bevallottan a science fiction és fantasy filmek ihlették. Távolról még szinte semmi különös nem tűnik föl. Kicsit talán díszesebb, mint az átlagos buddhista templomok, és a tiszta fehér sem teljesen általános, de a struktúra meglehetősen hagyományos, és a fehér, mint a tisztaság színe nem meglepő. 

wat-rong-khun-18[9].jpg

wat-rong-khun-8[6].jpg

Közelebb lépve már látszik a horror vacui - ami amúgy nem ismeretlen hagyomány a keleti művészetben - és azok a fantasztikus formák, amiket egyszerre ihletett a buddhista hagyomány - hiszen hasonlóakat azért láthatunk másutt is - és a modern fantáziavilág Vallejo Caldwell és társaik.

wat-rong-khun-fehér-templom-4-e1347522651526.jpg

north-thailand-great-views-93.jpg

A legnagyobb fantáziáról - ahogy ez a művészet egész történetében megfigyelhető - a gonoszok és és szenvedő lelkek bemutatásánál  tesz tanúbizonyságot. 

wat-rong-khun-14[6].jpg

wat-rong-khun-6[6].jpg

wat-rong-khun-12.jpg

A kinyújtott kezek - kétségtelenül igen impresszív - folyója a megváltásért könyörgő lelkeket szimbolizálja. 

wat-rong-khun-10[6].jpg

Ez az ördög pedig a személyes kedvencem.

images_1.jpg
Odabent a szentélyben a Buddha ábrázolás még a hagyományokat követi. 

chiangr22.jpg

A többi viszont már egészen más. A falakon megjelenik a buddhista menny és pokol - igen ők is hisznek benne, csak szerintük a lelkek csak időlegesen kerülnek ezekre a helyekre a következő újjászületésig.  A Jó és a Gonosz harcát pedig egészen modern hasonlatok  mutatják meg: Batman, Superman, a transzformerek,sőt Neo is a Mátrixból. Az építész szerint ezzel tulajdonképpen áldozatot mutat be Buddhának, hiszen ezek a modern motívumok is ugyazt az ősi harcot mutatják, amit Buddha vívott a gonosz fejedelmével Márával. 

images (3).jpg

wat-rong-khun-3[6].jpg

wat-rong-khun-1[6].jpg

wat-rong-khun-4[6].jpg

Transformers-and-the-Matrix-Wat-Rong-Khun_1.jpg

Chalemchai Kositpipatnak nem ez az első ilyen - meglehetősen szokatlan - munkája. Első jelentősebb modern sci-fi hasonlatokat is felmutató festményét egy londoni buddhista templomban készítette. Már akkor sokan -szerzetesek, thai kormánytagok, művészek  - kritizálták, mondván ez minden, csak nem thai művészet. Nagy szerencséje az volt, hogy a királynak - és Thaifölnö ez a legfontosabb - tetszettek a festmények. 

431px-Chalermchai_Kositpipat_at_Wat_Rong_Khun_2007-05-15.JPG

Ez meghozta neki az elismertséget is,megkapta a legmagasabb művészeti díjat, ami hazájában élő művésznek adható, és egy munkáját, több, mint 17 ezer fontért adta el a Christie's. Hívő buddhistaként azonban nem ez a legfőbb célja, hanem a halhatatlan lét, és ezért áldoz folyamatosan nagy figyelmet fő művének a Wat Rong Khunnak - úgy érzi ez hozza el neki az evilágon túli boldogságot. 

Bár nem vagyok buddhista vannak kétségeim afelől, hogy Batman tényleg lehet-e Buddha reinkarnációja, de az kétségtelen, hogy a ma emberéhez, különösen a fiatalokhoz így talán könnyebb közelebb vinni a vallásos élményt, hiszen ők a Jó és Rossz harcát már tényleg a hollywoodi filmekből ismerhetik meg. Amúgy meg turistafogónak sem rossz egy ilyen látványosság. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr965413804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.07.21. 18:48:34

Chalermchai Kositpipat ihletettsége és távlatossága Gaudiéhoz mérhető. "Only death can stop my dream, but cannot stop my project,"
Álmaimat csak a halál tartóztathatja fel, de a projektet még az sem - vélekedik a művész.
A Wat Rong Khun "Fehér" templom épületegyüttesének befejezését valamikor 2070-re tervezik.Összesen kilenc épületből fog állni: ubosot (templom), pagoda, remetelak, krematórium, kolostor, imaház, múzeum, pavilon és pihenőház lesz az 1,2 hektárnyi területen.
süti beállítások módosítása