Népi megfigyelés, hogy a reggelivel kapcsolatban sokkal konzervatívabb az ember, mint más étkezésekben. Míg vacsorára, vagy akár ebédre hajlandó mindenféle érdekességet kipróbálni, reggel inkább a hagyományok vezérlik.  Akár Afrikában is keresi a sajtos-parízeres szendvicset.  Elárulom, hiba, de azért valami magyarosat kaphat.

Ha a turista jó szállodában lakik a világnak akár egy annyira nem jó részén is, a reggelire nincs gondja.  Így vannak ezzel azok az európai turisták is, akik Nyugat Afrikába utaznak - a szállodákban, mivel jórészt a francia gyarmatbirodalom romjain járunk, kontinentális reggeli van: kenyér (bagett pontosabban), vaj, lekvár. Mellé kávé vagy tea. Ha nagyon szépen kérjük, esetleg tojás is kerülközik.  Mindezért, ha nincs benn a szálloda árában, elkérnek  2000 valutaközösségi frankot, ami úgy ezer forint.  Az ár nem is tűnik olyan magasnak. Egészen addig, amíg meg nem tudjuk, mennyibe is került a felszolgált élelmiszer valójában.  Ezt akkor tudhatjuk meg, ha kimerészkedünk a szállodák kapuin, és az előttük mintegy ötven méterrel elhelyezkedő utcai reggelizőhelyek egyikében próbáljuk meg ugyanazt beszerezni. És, hogy hogyan is néz ki egy ilyen kis reggeliző? Hát így:

benin1.jpg

A körítés láthatóan egyszerűbb, a menü azonban szinte ugyanaz. A bagettet a franciák láthatóan annyira szerették, hogy birodalmuk legtávolibb sarkaiban is megtanították alattvalóikat arra, hogy azt kiválóan készítsék. Benin legeldugottabb kisvárosában is éppolyan autentikus  francia kenyeret kaptunk, mintha egy párizsi boulangerie-ből vettük volna.  Csak éppen mintegy 50 ft-t kóstált. Mellé ugyanennyiért járt lógatós tea, helyi neve "Lipton", vagy kávé - ez utóbbi  mélytányérban felszolgálva, istentelen mennyiségű sűrített tejjel. Két tojás megint egy ötvenes. (A fent látható képen éppen a tojás sütéséhez készül elő a mester - élesztgeti a faszén parazsát.)

Sofőrünk, Monsieur Yaya, egy kimondottan széles látókörű, helyi idegenvezető is láthatóan az ilyen européer reggeliket kedvelte. (Bár álmélkodva jegyezte meg, hogy hosszú pályafutása során mi voltunk az első európaiak, akik hajlandóak voltak a helyi éttermekben étkezni, helyi fogásokat. )

Mi viszont, rácáfolva az alapigazságra, néha még ennél is mélyebbre szerettünk volna merítkezni a helyi reggelizés élményvilágában.  Bizony ekkor lepődtünk meg igazán.

niger1.jpg

Kitalálják-e, mi sül ott a platnin egy nigeri faluban? Lángos. Ez a fajta nem egészen olyan, mint az itthoni, de kimondottan finom. Köleslisztből készül, kicsit vastagabb, mint a hazai, és csípős port szórnak rá. Ez messze nem olyan drága dolog, mint a bagett,  125 ft-nak megfelelő frankért már egy teljes zacskónyit adtak.  Kettőnknek bőven elég volt reggelire, sőt tízóraira is. Kicsit délebbre, ahol már - ki tudja honnan - búzalisztből készül a lángos, pontosan olyan ízre, illatra, állagra, mint amit a Stadionok metróállomásnál szoktam reggelizni.  Méretre kisebb, cserében árban verhetetlen - darabja 12,5 ft! Mi imádtuk - Yaya úr viszont láthatóan nem örült neki.

Viszont mikor elvitt a falujába, ott megnézhettük, mit is kapnak reggelire azok, akiket a gyarmatosítás szele alig csapott meg. A reggeli ott igen korán elkészül - hiszen az asszonyok már napkelte körül a konyhában szorgoskodnak. Főzik a kukoricakását. A zöldes sűrű lé önmagában nem túl kellemes, ezért megbolondítják némi (na jó, rém sok) cukorral. Így, mondjuk, ehető.

benin3.jpg

De azért volt ennél rosszabb is - amikor reggelire is kukoricafufut kaptunk, csípős-keserű füstölt hallével. Az valahogy nagyon nem fogyott. És hogy ezek után mi volt a reveláció? Visszatérni Ghánába, az angolszász kulturkörbe, és egy jó (vagy inkább közepesen jó)  szállodában végre a tojás mellé kolbászt és sült szalonnát reggelizni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelkalandor.blog.hu/api/trackback/id/tr134991093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása